lördag 19 november 2011

Udon-nudlar på hemmaplan


När vi var i London tidigare i höstas, smakade jag för första gången på udonnudlar. Man skulle kunna tycka att det var onödigt att åka ända till London för att smaka dessa nudlar, eftersom det går alldeles utmärkt på hemmaplan. Nu krävdes det emellertid en utlandsresa, samt ett besök på restaurang KOYA, för att jag skulle få upp ögonen för dessa läckerheter.

I måndags kom jag hem till vad jag trodde skulle bli en ganska vanligt förekommande rätt i vårt hushåll. På morgonen hade jag och min man planerat att middagen skulle bestå av spagetti och tomatsås. Jag öppnade ytterdörren, och sniffade sökande efter dofterna av vitlök, tomat och olivolja. I stället kände jag aromer från kycklingbuljong och ingefära.

Min hade låtit hemkokt kycklingbuljong få sjuda i en kvart med ingefära, chili och vitlök. Därefter lät han det strimlade köttet från en färsk kyckling sjuda i buljongen.

Udonnudlarna fick koka i mycket generösa mängder lättsaltat vatten. När de var klara, hällde han av vattnet de kokat i ned i en bunke. Nudlarna sköljdes därefter i rikligt med kallt vatten, för att få bort all överflödig stärkelse. De kalla nudlarna värmdes sedan helt hastigt i sitt kokvatten, innan de skulle serveras.

Nudlarna lades i botten av rymliga skålar; kycklingbitarna fiskades upp ur sin buljong, och lades ovanpå dem. Därefter fylldes skålarna på med den heta buljongen, och alltsamman toppades med grovt strimlad salladslök.

Fantastiskt gott. Det är sådan här mat jag vill komma hem till i vinter, huttrande och ruggig efter ett par timmar vid bandyplanen.

7 kommentarer:

 1. Udonnudlar är toppen. Varför äter man det så sällan? En bra sak med resor är verkligen all matinspiration man får!

  SvaraRadera
 2. Tycker det är roligt att fler och fler upptäcker förmånerna med dessa japanska vetenudlar som också är ganska vanliga i kwaitiao, det vill säga nudelsoppa. Och säger man nudelsoppa finns hela registret av smaker där. Här, från min blogg Tabberaset.se, finns några sätt att laga den på eller vad sägs om Udonnudlar med anka eller med grisens bästa styckningsdetalj (billigaste också) broskben: http://tabberaset.blogspot.com/search?q=udon

  SvaraRadera
 3. Tack för svaret om ragu/gryta! :) Jag lagar ofta gryta enl "Kajsa Varg-principen". Men nu kan jag berätta för mina barn när de beklagar sig över att de får gryta till middag i dag igen: Det är en ragu!

  SvaraRadera
 4. mmm..låter supergott. köper du nudlarna i mataffären eller går du till en asiatisk matbutik? Jag åt liknande soppa på vietnamesisk restaurang då fick jag in en liten tallrik med en hög med smaskiga örter och en liten sax så man fick krydda sin soppa bäst man ville! :)

  SvaraRadera
 5. Kan rekommendera ett besök på Japanska torget på Tegnergatan för nudel shopping.

  SvaraRadera
 6. Förstår att du vill komma hem till sådan god mat! Vem skulle inte vilja det. :) Och jag ska ta mig i kragen och gå till Koya, skäms att jag inte varit där ännu... Kan ju inte direkt skylla på avståndet. :)

  SvaraRadera
 7. Fröken Dill: Det var kärlek vid första tuggan, från min sida. Mer smakresor åt folket!

  Lagers tabberas: Tack för inspiration och information!

  Renée: Ingen orsak! Bra att kunna ge barnen lite "svar på tal" ;-).

  Emma: Min man köpte dem i en japansk affär någonstans på Söder, där han jobbar. Det låter verkligen gott, det där med örterna!

  Silver: Tack, dit ska vi bege oss!

  Matarkivet: Det måste du! Jag hoppas själv komma dit igen.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...