måndag 19 oktober 2009

En mycket lyckad rip off


Dagen blev inte riktigt som jag hade planerat den. Eftersom våra barn i stort sett aldrig är sjuka, reagerade jag med först med djup misstro när jag blev uppringd av dagis strax före lunch med beskedet att äldsta dottern var rödögd och hängig. Inför upphämtning av barn och lite vab light i hemmets lugna vrå, kastade jag mig in på lokala ICA i en av mina sedvanliga språngmarscher med självscannern i hand. Jag tackade mitt inre kartotek av middagsidéer, då jag insåg att det var en perfekt dag för att pröva något jag grunnat på en tid.

Jag har vittnat om min kärlek till korv vid ett flertal tillfällen här på SMASKENS. Men, om jag nu är sugen på salsiccia, men inte har tid att åka till köttaffären, vad ska jag då ta mig till? Jo, en rip off, så klart - av salsiccians goda smaker.
Detta blev helt enkelt väldigt lyckat. Nästa gång ska jag emellertid ta mig tiden att knåda ihop fläskfärsen med fänkål, vitlök, svartpeppar och vitt vin till en sorts korvsmet, och sedan portionera ut den i små kluttar i stekpannan. Men, har man inte tid, ork eller lust att ta sig det extra besväret, så kan kan jag garantera att det smakar alldeles förträffligt att göra just så som jag gjorde nu i kväll.

Gräddig tomatsås med fusk-salsiccia
500 gram fläskfärs (20% fett)
olivolja
3 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna
1,5 dl vitt vin
0,5 msk fänkål, nystött
1 burk Mutti coctailtomatkonserv
0,5 dl grädde
1 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
svartpeppar och salt

Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstejpoanna. Fräs hastig schalottenklöken och vitlöken utan att de får färg. Tillsätt fläskfärsen; fördela den grovt med hjälp av en gaffel, och bryn den runtom. Strö över fänkålen; häll över vinet, och låt det nästintill helt koka in. Blanda sedan ned tomatkonserven, grädden och tomatpurén. Krydda med svartpeppar och salt, och låt det hela småputtra några miuter. Smaka av. Sevrera exempelvis med nykokt tagliatelle.

4 kommentarer:

 1. Ahh vilken lysande idé! Fuskkorv helt enkelt med precis de smaker man själv vill ha. Jag bär med mig idéen för senare bruk.

  SvaraRadera
 2. Chezsofia: Åh, så skönt med en sådan kommentar från dig! För mig var detta något av ett uppvaknande. Att kunna fuska mig till de gpoda smakerna tiLl bara en bråkdel av korvpriset.
  Idén kommer definitivt användas av mig igen.

  SvaraRadera
 3. Fin blogg, mycket inspiration! Jag blev hungrig!

  Emma Nilsson /Sofias syster

  SvaraRadera
 4. Emma: Tack! Kul att du hittat hit!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...