fredag 18 november 2011

Lasagne på nötfärs med vitt vin, trattkantareller, rosmarin
och Västerbottensost


I tisdags kväll skulle jag ut och äta med två vänner. Jag var inte hemma förrän klockan var närmare halv sex. Det första jag gjorde, när jag hängt av mig kappan, det var att slänga ihop en köttfärssås. Inte till kvällens middag, nej, så mycket tänkte jag inte curla familjen just den kvällen (även om det händer ibland, om sanningen ska fram). Köttfärssåsen var tänkt till lasagne kvällen därpå. Jag kanske är lite udda, men att komma hem till en färdig färssås, och bara behöva koka en bechamel, montera lasagnen och låta den tillagas i ugnen - det är för mig närapå snabbmat. Kanske för att jag saknar tidsuppfattning i köket?

Jag hade en idé kring hur jag stillsam ville variera köttfärssåsen. Det här är ju så nära standardmat man kan komma. Ibland måste man chocka sina smaklökar, om än utan större dramatik. Således blev det vare sig sardeller, kycklinglever, fänkål eller rökt sidfläsk som fick smaksätta denna sås. I stället tog jag rosmarin, trattkantareller i såväl färskt som torkat skick, vitt vin, lagerblad, och slutligen avsevärt mycket mindre av tomatkonserv än vad jag brukar. Resultatet blev, utan att överdriva, rent otroligt gott.

När jag handlade ingredienserna till lasagnen i söndags, ledde mig rosmarinen och trattkantarellerna till att välja Västerbottensost som smaksättare i såsen och som täcke på lasagnen. Detta var helt klart rätt val. Bèchamelsåsen kryddades dessutom med en gnutta muskot. Jag tycker det blir så gott.

Att saker och ting inte alltid blir som jag tänkt mig, och, att jag borde dubbelkolla att jag verkligen har hemma det jag tror mig ha hemma, det är en läxa jag säkert kommer att lära mig. I varje fall någon gång i livet. Dock inte denna gång. Av den enkla anledning att jag hade färre lasagneplattor kvart i paketet ärn jag räknat med, fick det bli en vid, men låg lasagne. Faktum är att det var riktigt bra att det blev så. Ibland kan det bli så stabbigt med för höga lasagner. Kanske är det, med andra ord, lika bra att jag ibland glömmer att dubbelkolla skafferiet?

Lasagne på nötfärs med vitt vin, trattkantareller,
rosmarin och Västerbottensost

1 kilo nötfärs
3 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna
200 gram färska trattkantareller, finhackande
1 dl torkade trattkantareller, lätt smulade
olivolja
4 dl vitt vin
1 kruka rosmarin
2 lagerblad
salt, svartpeppar
0,5 tsk rörsocker strö
1 burk Mutti krossade tomater

12 lasagneplattor

1. Hetta upp olivolja i en gryta. Fräs schalottenlök och vitlök på låg värme, tills de mjuknat. Tillsätt den finhackade svampen, och låt den steka så att den släpper sin vätska.
2. Lägg i färsen; höj värmen, och finfördela den med en trägaffel medan den fräser. Krydda med salt och svartpeppar.
3. Tillsätt de smulade, torkade trattkantarellerna, rosmarin i hela kvistar, lagerblad, vitvin, rörsocker och tomatkonserv.
4. Låt såsen koka på låg temperatur i en timma. Tag av locket, och låt såsen därefter stå kvar och puttra på eftervärmen.

Béchamelsås med Västerbottensost
50 gram smör
3 msk vetemjöl
salt, vitpeppar och muskot efter smak
5 dl gammaldags mjölk
50 gram Västerbottensost till såsen
100 gram Västerbottensost till gratinering

1. Smält smöret i en kastrull. Drag kastrullen från plattan. Tillsätt vetemjölet, och häll över en deciliter av mjölken samtidigt som mjölet vispas ned.
3. Tillsätt sedan resterande mängd mjölk under fortsatt vispande.
4. Låt osten smälta ned i såsen medan den sjuder och tjocknar.
5. Krydda med salt, vitpeppar och muskot.
6. Montera lasagnen i en smord, vid ugnsform. Varva lasagneplattor, köttfärssås och béchamel i två lager. Avsluta med ett lager köttfärsås, och toppa med 100 gram riven Västerbottensost.
7. Tillaga lasagnen i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter, eller tills osten fått fin färg.

7 kommentarer:

 1. Låter gott och jag gillar också att ha muskot i bechamelsåsen!

  SvaraRadera
 2. Herregud detta låter helt fantastiskt. Ska provas. Och ja, muskot är en hit i bechamelen!

  SvaraRadera
 3. Mmm, måste testas! Trattisar OCH Västerbotten - det kan ju inte bli annat än gott!

  SvaraRadera
 4. Ojoj, så gott det låter. Och jag brukar faktiskt alltid köra en låg lasagne, godast så. :)

  SvaraRadera
 5. Detta kopierade vi rakt av ikväll! Suuuupergott! Rekommenderas verkligen.

  SvaraRadera
 6. Jag hade trattisar i min förra lasagne och det blir ju bara bäst! Ha en trevlig kväll! :)

  SvaraRadera
 7. Den godaste Lasagnen nånsin!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...