torsdag 3 september 2009

Ännu en kotlettrad


Min senaste förälskelse heter hel kotlettrad. Det är knappt en vecka sedan vi senast åt en sådan, men denna köttbit kan varieras i oändlighet. Jag har redan förvarnat om att det kommer att bli mycket fläskkött på SMASKENS under hösten, och den här måltiden var en god representant för vad som komma skall. Det blir en något improviserad receptskiss av det hela, men det tror jag nog ni överlever.


Helstekt kotlettrad slår fläskfilé med hästlängder, och då inte enbart vad gäller smaken. Just den här lilla kotlettraden på cirka 800 gram fick smak av rosmarin och vitlök. Dessa smaksättare använder jag oftast till rostbiff eller lammstek, men de passar faktiskt precis lika bra till fläskkött.
Kotlettraden masserades med en blandning av några mortlade vitlöksklyftor, ett par repade kvistar rosmarin, salt, svartpeppar och olivolja och fick sedan ligga i denna marinad några timmar i kylskåpet. Sedan åkte den ned i en smord ugnsform, och in i mitten av ugnen på 125 grader.

Sex hackade, riktigt mogna tomater hamnade i ugnsformen när köttet hade en innertemperatur på 50 grader. Då passade jag på att höja jag ugnstemperaturen och satte på grillen, för att ge kotlettraden vacker färg. När köttet hade en innertemperatur av 68 grader, åkte det ut ur ugnen. Jag hällde då en deciliter vitt vin över tomaterna, och kryddade dem med salt och svartpeppar. Därefter fick tomaterna koka ihop i ugnen, vilket resulterade i en magnifik ugnsbakad tomatsås.
Vissa familjemedlemmar föredrog pasta, men jag valde att avnjuta anrättningen tillsammans med en skiva av mitt hembakade surdegsbröd och en rejäl klick av Skånemejeriernas Gourmetsmör - samt lite smulat flingsalt uppepå.

Det har ju skrivits en hel del om svenskt smör det senaste året. Vi var på Kajsa Warg och botaniserade i helgen, och passade då på att köpa det nämnda smöret. Och det var gott; det var till och med riktigt gott.
Med anledning av detta planerar vi en smörprovning i familjen. Vi är alla smörälskare, men kanske främst jag och äldste sonen.
Jag återkommer med detaljerna.

9 kommentarer:

 1. Nu bara måste jag köpa kotlettrad, trots att jag inte är en särskilt stor köttälskare. Men med varsam tillagning blir det faktiskt underbart, och framförallt med dina smaksättare.

  SvaraRadera
 2. Åh gud va gott det där lät...det är givet nästa helg tror jag..

  SvaraRadera
 3. Du beskriven fläskrätter så härligt så att till och med en fläskskeptiker börjar dregla!
  Missa inte Väddösmör. Det finns bl a på NK! Ser frma emot resultatet av smörprovningen.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Rebecca: Det var ett gott betyg, må jag säga! Och varsam tillagning är honnörsordet.

  Filippa: Klart du ska pröva! Det smälter i munnen.

  Fröken Dill: Nu måste jag ge mig en klapp på axeln, när jag lyckas få även dig att börja dregla! Väddösmör lägger jag på minnet!

  SvaraRadera
 5. Rosmarinmasserad låter underbart! Kan inte någon göra det med mig också? ;-)

  SvaraRadera
 6. Ska bli intressant att höra om smörprovningen ... eftersom jag bor långt uppe i landet så är urvalet begränsat till Valio, Norrmejerier och Lindahl.

  SvaraRadera
 7. Jag gillar också att laga och äta helstekt kotlettrad, men jag tycker att det är svårt att använda resterna på ett vettigt sätt, förutom till pyttipanna kanske. Det blir ju alltid en bit kött över, åtminstone hos mig som "bara" har två barn ;-).

  Tomaterna med vitt vin låter helt suveräna, ska definitivt testas!

  SvaraRadera
 8. Lagade detta idag - supergott och toppen med mat som lagar sig själv. Jag mixade en del av tomaterna med stavmixer. Vi hade pasta och parmesan till. Vi kommer definitiv göra något liknande igen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...