måndag 7 september 2009

Smör, smör, smör


Det var en smörartikel i Svenska dagbladet förra helgen, men eftersom den tidningen inte är något föredöme vad gäller att tillgängliggöra sina artiklar i nätupplagan, så får ni leva utan den (om ni inte själva läste den, vill säga). Men - i mitt gamla husorgan Göteborgs-Posten kan den som så vill läsa om ett litet smörmejeri i Norsesund utanför Alingsås, med stora och trevliga ambitioner.

Vad kan man säga, annat än att det är härligt att smör numera är rumsrent?

Undrar ni över loggan ovan? Den snubblade jag över av en slump när jag sökte efter bilder på smör. Kan det vara så att Arla har förstått att det här med smör är en trend som bara är i sin linda? Läs mer här, och beundra de vackra prototyppaketen. I synnerhet det sista exemplet tilltalade mig mycket.

Värt att notera: detta är en produkt som ännu inte finns. Googla själv, så ser du att länken ovan är det enda som står att hitta.

Edit: Ännu en intressant länk.

7 kommentarer:

 1. Om smör, som först kommenterade om på Rebeccas sajt:

  Om smör:
  Den här idén fick jag av min äldre syster.
  Hon irriterades över att man har såväl margarin som smör och ex.vis Bregott, Flora eller något liknande "smörgåsmargarin" i kylen, ssk när man är få i hushållet. Eftersom hon dessutom "lutar" mot miljökloka alternativ så försvann i första steget margarinet. Hon resonerade som så att folk har i "alla tider" konsumerat smör, så ev hälsorisker med det var i alla fall inte okända. Strax därefter försvann Bregott på ungefär samma beslutsgrund. Men smör är svårt att bre på brödet. Det är ju stenhårt!
  Alltså gör både hon - och jag numera - som så idag att vi har smör som står i en behållare med lock på köksbänken. Hela tiden, för smör möglar inte, det surnar inte. Efter ett halvår kanske det har börjat härskna, men det gör det i kylskåpet också.
  Mitt smör har perfekt konstistens för allt jag behöver det till. Jag använder det i matlagningen, till brödet, till stekning (gärna med raps- eller olivoljan i botten) och jag får ihop ett persilje-, krydd- eller vitlökssmör utan att behöva "tina" det först.
  Så har jag haft det i ett år nu och det liknar ju hur man förvarade smör i ett svalt skafferi innan kylskåp var jättevanligt. Det fungerar strålande bra och för det fall inte någon kan peka på en uppenbar hälso- eller kvalitetsrisk i att förvara det i rumstemperatur så fortsätter jag med det. Tar gärna emot synpunkter på det här förvaringssättet.

  SvaraRadera
 2. Skånemejerier har ett ekologiskt gourmetsmör som jag gillar, ger god smak till min oftast vegetariska mat.
  http://www.skanemejerier.se/sv/Vara-produkter/Produktkatalog/Produkt/?artnr=55509&prod=v&prodt=Ekologiska

  SvaraRadera
 3. Stefan: Jag läste detta tips inne hos Rebecca, men kommenterade cet aldrig p g av tidsbrist. Ypperligt tips, som jag tagit til mig och ska införa här hemma - så snart jag hittat en riktigt snygg smörask ;)!

  Sofia: Jag smakade på Skånemejeriernas Gourmetsmör för första gången förra helgen, och det är verkligen otroligt gott!

  SvaraRadera
 4. Oj, det här var inte vad jag väntade mig från Arla!

  Vi får hoppas att det dels blir bra, och dels kommer ut väldigt snart :) Jag är måttligt road av att inte ha tillgång till bra smör :)

  Ett annat sätt att få bredbart smör är ju att man vispar det (med elvisp eller stand mixer lämpligen). Genom att vispa in luft i smöret så får det en mycket mer bredbar konsistens, även vid kylskåpstemperaturer. Annars finns det ju särskilda smör-grejer som fransmännen tydligen använder sig av: http://en.wikipedia.org/wiki/French_butter_dish

  SvaraRadera
 5. @ Magnus: Intressant med French Butter Dish.

  Kan komplettera med att jag vanligtvis köper Lidls smör i "halv" förpackning, dels för att det är mer lagom storlek för mitt lilla kök såsom varandes varannanvecksasfarsa, dels för att det är billigare än Arlas men ffa för att det är jättegott. Mina 250 gram går åt ganska fort, på några dagar, kanske en vecka. Så det blir aldrig riktigt bedagat. Jag jobbar ju dessutom hemifrån så det blir några mackor varje dag.

  Om ost: Alla vet väl att vår vanliga gula hårdost är otroligt mycket godare om den inte är iskall från kylen utan rumstempererad. Smaken blir liksom bredare. När jag som arv efter min mor fick ner vår fina ostkupa sedan tidigt 60-tal så valde jag att sätta min Grevé och Herrgård på skärbrädan men under "hatt". Jättegott! Stod där ett bra tag. Men för någon vecka sedan slog jag på stort och köpte jag en cheddar, du vet den där med vaxat tyg runt osten. Döm om min förvåning när den visade tendenser till att mögla redan efter några dagar, något som "svenssonostarna" aldrig gjort under ostkupan.

  Jag väljer att tolka detta som att Cheddarosten är mer "naturlig", befriad från något slags konserveringsmedel som (eventuellt) svenssonostarna innehåller. Har inte forskat i saken ännu, men måste definitivt göra det. Vad innehåller våra ostar? Någon som vet?

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Hittade till din blogg idag genom kalasgott.blogg.se. Vilken fantastisk blogg du har. Har inte kunnat slita mig på hela kvällen. Underbara recept och bilder och väldigt underhållande text. Tack så mycket!

  SvaraRadera
 7. Magnus: Ja, det är kanske jag som drar förhastade slusastser, kanske var det bara ett uppdrag för studenterna i fråga. Men nog borde väl Arla förstå att de måste hänga på smör-trenden?

  Stefan: Mycket intressant iakttagelse! Vore spännande att få veta vad det beror på.

  Anonym: Så roligt att du hittat hit! Tack för det fantastiska berömet. Det kommer jag leva på resten av dagen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...