fredag 18 september 2009

Havskatt med kantareller,
vitt vin och grädde


Det är mycket fisk på SMASKENS just nu. Jag är för tillfället mer sugen på fisk än på fågel och kött. Men hur gärna jag än vill, så kan jag inte ta åt mig äran att ha kommit på denna receptidé själv. Den härör från en kokbok som jag började bläddra i hemma hos vänner förra hösten, och när den så dök upp på bokrean var jag inte sen att köpa den.
Kokboken heter Det franska lantköket, och den är författad av Joanne Harrris och Fran Warde. Den förstnämnda är väl mest känd som författaren till den bästsäljande romanen Chocolat, den som filmades av Lasse Hallström. Man kan tycka vad man vill om boken och filmen, men låt för allt i världen inte några fördomar komma i vägen för denna kokbok. Den är verkligen riktigt, riktigt bra. Enkla, inspirerande recept och rena smaker. Redan efter en snabb genomläsning insåg jag att det knappt fanns ett enda recept i boken som jag inte fick lust att pröva.
Samtidigt innehåller recepten lite ovanliga smakkombinationer; ovanliga, utan att kännas sökta eller svåra. Ovanliga kanske främst för att jag är mer van vid att laga italienskt än franskt? Det är helt enkelt en riktigt trevlig kokbok.

Egentligen hade jag tänkt mig att pröva ett recept på makrill ur boken, men när jag kom till fiskdisken på vår lokala ICA fanns det bara en enda makrill kvar. Då fick jag tänka om, och kom därför hem med havskatt. I originalreceptet ska det vara marulk. Den här typen av kotlettfiskar tillhör inte våra största favoriter, men det här blev en riktigt god fiskrätt. Mycket mättsam, dock; det behövs mindre mängd fisk än man kan tro, när det kommer till havskatt.
Jag skulle inte tveka att ta kolja i stället för havskatt. Faktum är, att om min man får bestämma, så tror jag att det blir kolja nästa gång vi lagar detta. Det kommer inte dröja länge till nästa gång, den saken är klar.
Tilläggas kan att jag är ganska lockad av att bläddra i Det franska köket, av samma två författare.

Havskatt med kantareller, vitt vin och grädde
800 gram havskatt
1 dl rågmjöl
sal och vitpeppar
smör
300 gram kantareller, ansade och delade
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl vitt vin
1 dl grädde

Dela filén i sex bitar. Krydda dem med salt och vitpeppar, och panera dem i rågmjöl. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och stek sedan filéerna två och två på medelhög värme, några minuter påp varje sida. De ska få fin färg, men behöver inte bli genomstekta. Torka sedan ur pannan ordentligt med hushållspapper, och tillsätt därefter mer smör mer smör. Fräs kantareller, schalottenlök och vitlök på medelvärme i några minuter. Krydda med salt och vitpeppar.
Lägg sedan tillbaka fiskbitarna i pannan; slå i vinet, täck med lock och låt det hela småkoka i fem minuter. Tag sedan av locket, och låt vinet reducera något innan du tillsätter grädden. Låt det hela småputtra ytterligare någon minut. Pressad potatis passar sällsynt bra till. Jag är en stor fantast av just pressad potatis, något jag delar med resten av familjen. Det serveras titt som tätt här hemma, i synnerhet när det finns en god sås att suga upp. Sockerärtorna var ett gott och smakmässigt mycket passande grönsakstillbehör.

10 kommentarer:

 1. På tal om Joanne Harris kan jag verkligen rekommendera hennes bok En doft av apelsin

  SvaraRadera
 2. En fantastisk rätt! Vill man göra det lite lyxigare kah jag rekommendera rödtungsfileer t ex.

  SvaraRadera
 3. Ser fantastiskt ut! Havskatt är väldigt gott.

  SvaraRadera
 4. Fisk är redigt gott och man kan lätt äta det 7 dagar i veckan :)
  Det ser verkligen supergott ut!

  SvaraRadera
 5. Jag gillar både filmen Chocolat och dina recept ;) Mat är till för att njutas.

  SvaraRadera
 6. Anna: Ja, den har jag också läst!

  Lena B: Det passar säkert bra!

  Dennis Mat: Ja, det är gott, men vi köpte lite för mycket.

  Helena L: Ja, fisk kan man äta för jämnan!

  Birgitta H: Tack, det var trevligt att läsa! Ja, mat ska vi nkuta av, annars får det vara!

  SvaraRadera
 7. Kan det funka med torskrygg?

  SvaraRadera
 8. Tyckte inte om konsistensen kolja är min favorit

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...