fredag 25 september 2009

Hemkokt, likafullt

När man i likhet med mig vuxit upp med hemkokt sylt, känns det alltid lika fel att handla köpesylt i matbutiken. Det handlar om så många aspekter. Smaken, givetvis, men även konsistensen. Jag har alltid haft svårt för konsistensen hos köpt sylt. Det värsta skräckexemplet måste vara de där små plasttunnorna med "pannkakssylt" som saluförs. Pannkakssylt? Snarare är det fråga om socker, vatten, konsistensgivare, smakämnen och ett eller annat bär. Även det naturligt förekommande pektinet stör mig faktiskt, när det förekommer i sammanhang där det inte härör från bäret som sylten kokats på. Varför ska sylt vara homogent trögflytande?
För att kunna koka sylt, behövs bär. Men, vem har sagt att dessa bär måste vara plockade av just mig? Jag kokar med glädje egen sylt på bär från frysdisken. Jag tjänar med största sannolikhet inte några pengar på det (jag ska kolla upp den exakta kostnaden vid tillfälle). Å andra sidan får jag riktig sylt, sylt som smakar som sylt ska smaka.
I kylskåpet hade jag i en lufttät burk sparat två urskrapade vaniljstänger. Dessa fick smaksätta min hallonsylt. Jag beöver väl inte ens skriva att sylten blev makalöst god?

Hallon med råsocker och vaniljstänger
500 gram hallon
1 dl råsocker
2 urskrapade vaniljstänger

Koka upp ignredienserna och låte dem sedan stå och småputtra tills dess att de antagit en för dig önskvärd konsistens. reglere sötman efter ditt tycke och smak. Skumma, om du känner för det - eller låt bli. Den här sylten hinner inte bli gammal. Den är uppäten långt innan dess. Sylten kan dessutom frysas in i mindre portioner, för den som så önskar.

7 kommentarer:

 1. Instämmer helt i allt du skriver. I år har jag inte varit ut i skogen en enda gång för svamp eller bär. Då brukar jag någon sen eftermiddag gå till bär och fruktförsäljarna på torget och ge ett bud på en hel låda med lingon och/eller kantareller. De brukar vara förhandlingsbara innan stängning.

  Sen tillreder jag och placerar i frysen. För lingon kokar jag oftast i 1-kilos batchar av höstens lingon från frysen. Å svampen skall man bara koka ur. Inte tillsätta smör för det riskerar bli lite härsket, eller i alla fall unket, om det dröjer innan man förbrukar.

  SvaraRadera
 2. Euroshoppers stora påsar hallon är faktiskt riktigt bra om man ska sylta på infryst. Och småkok för husbehov är alltid roligt. Trevlig helg på dig!

  SvaraRadera
 3. Varje gång jag går in på din fina blogg så får jag upp en virusvarning. Varför?

  SvaraRadera
 4. sant-det finns inget som egen frukt!

  SvaraRadera
 5. hemmagjort är alltid godast och det är oftast så hiskeligt enkelt. Det tar ju ingen tid att få något med kvalité :)

  SvaraRadera
 6. Håller med. Och det är så enkelt att koka egen sylt!

  SvaraRadera
 7. Stefan: Jag har köpt både lingon och kantareller till fördelaktiga priser på Hötorget, precis innan stängningsdags. De praktiskt taget slänger dem efter en...
  Jag gör likadant med min svamp!

  Anna B: Instämmer med allt!

  Linda: Tack! Det kan vara mina tracking cookies (länkade till Bloggtoppen, m fl) som orsakar detta. Borde i varje fall inte vara något farligt!

  Bakmammorna: Hemkört är bäst!

  Helena L: Precis - det är ju inte ens jobbigt!

  Dennis: Enkelt är ordet!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...