måndag 7 september 2009

Pannkaksformeln


Jag trodde att alla hade en pannkaksformel? Mamma lärde mig formeln för många år sedan. Inget revolutionerande; bara väldigt praktiskt, och bra att kunna - i all enkelhet.

1+1+2

Det vill säga:

lika många ägg som du tar deciliter mjöl,
och dubbelt så många deciliter mjölk

Ska du steka pannkakor (eller plättar, för den delen) till ett litet utflyktssuget förskolebarn, eller skolbarn, så tar du helt sonika ett ägg, en deciliter vetemjöl, två deciliter mjölk, några nypor råsocker och en nypa salt och vispar ihop en nätt liten smet. Stek i smör, gärna i pannkakslagg. Jag älskar vår pannkakslagg, och saknade den hela sommaren på landet.
Ska du steka pannkakor till lunch åt en fyrhövdad barnaskara, tar du följaktligen fyra ägg, fyra deciliter vetemjöl och åtta deciliter mjölk. Samt socker och salt. Tilläggas ska dock att jag numera i stort sett alltid väger mjölet. Fyra deciliter motsvarar 240 gram.

Jag har väl inte förolämpat någon nu? Tack för att ni läst så här långt. Väl medveten om att ni säkert sitter på era egna, alldeles förträffliga pannkaksrecept, vill jag som en liten försoningsgest dela med mig av en av sommarens stora kulinariska upplevelser för mina barn. Jag talar om Korsika, och om crêpes med Nutella och banan. Eller,

CRÊPES MED NUTELLA OCH BANAN!!!

som mina barn skulle ha skrivit, om de kunnat. Jag är en väldigt populär mamma när jag lagar sådana till lyxig lördagslunch.
Förfasa er nu inte - Nutella innehåller vare sig färg- eller konserveringsämnen. Visserligen kan ingen påstå att produkten i fråga är nyttig, men den innehåller inte mer socker än vad vanlig köpesylt gör.
När jag vänt pannkakorna, smetar jag en knapp matsked Nutella rakt över dem, och lägger sedan en rad med bananslantar på Nutellan. Därefter rullas pannkakorna ihop. Lätt som en plätt, och vansinnigt gott.
Tycker i varje fall mina barn, och deras sockergris till mamma.

25 kommentarer:

 1. Jag kör också alltid pannkaksformeln, som vår hemkunskapslärare kladdade in i vår bok, varför man nu skulle göra det när den är så lätt att minnas! Men jag tror du har rätt, det är inte alla som vet. Däremot gör jag numera sällan vanliga pannkakor, jag brukar byta ut en fjärdedel till halva mjölmängden mot rågmjöl eller allra helst havregryn - det blir smakrikt och knaprigt. Ihop med nutella och banan säkert väldigt smaskigt!

  SvaraRadera
 2. Mmm crepes med nutella och banan, det börjar nästan vattnas i munnen på mig!

  SvaraRadera
 3. Det låter väldigt gott med Nutella och banan på pannkakorna. Fast nötter i barnmat har vi inte här så något sånt får man väl försöka smyga i sig själv på kvällen då.

  Pannkaksformeln innehöll mer mjöl än jag brukar ha (3,75 dl mjöl till fem ägg och ett paket mjölk), men den funkar säkert bra. Pannkaka är ju inte kärnfysik direkt.

  Själv har jag stekt massor med pannkakor den gångna helgen. Födelsedagsmiddag: pannkakor. Födelsedagsfika för släkten: pannkakstårta.

  SvaraRadera
 4. Testa att som första pannkaka ge ungarna en med en klick gräddfil eller créme fraiche med fint, fint hackad röd lök och lite fint strimlad rökt skinka (du lär ju ha en del extra skinka på lager) eller något annat matigt. Räkor, kall kokt lax går också bra.

  Mina kidz gillade det direkt. Men efter det kastar vi oss alla över socker, citronsaft, smör, sylt, honung, sirap, äppelmos och andra nyttigheter. En av deras kompisar hade som specialitet att äta pannkakor med strösocker och lite citronsaft över. Kan rekommenderas!

  Sen kan ju jag säga att så små laddningar av pannkaka gör aldrig jag. Jag dubblar mängden - har man börjat osa ner huset så kan man lika gärna göra det ordentligt - och gör crêpes på det som blir över. Inser du hur gott ostgratinerade crêpes kan vara med ett glas överblivet rödvin en söndagkväll?

  SvaraRadera
 5. Nutella - yummi, banan - yummi, pannkaka - vrålgott!
  Det kan inte misslyckas :)
  Måste testas!

  SvaraRadera
 6. Hej,
  halkade hit från annan matsida och sparar sidan så jag hittar tillbaka :) Har lärt mig samma pannkaksrecept från min mamma.
  hälsn. Lotta

  SvaraRadera
 7. Jag var tvungen att tänka efter. Hos oss är det 8,8,16 och ibland får jag göra en 2,2,4:a efter det då det inte räcker alla gånger.
  En 1,1,2:a låter ju himla smidigt :)
  Jag har dock inget socker i utan "kryddar" med kardemumma, det är gott.

  Nutella på pannkakor är en hit, helt klart, sen må det vara mindre nyttigt. Man måste få unna sig ibland.

  SvaraRadera
 8. Nu när du säger det så tjatade nog mamma om den där formel men den gick aldrig in. Kanske därför det är så meckigt med pannkaka ? *ler åt mig själv*

  SvaraRadera
 9. Sörjer lite att inte kunna laga pannkakor till sonen då han är äggallergisk. Vet att det ska finnas ngt recept, men är mkt fundersam på om det verkligen kan vara samma sak som pannkakor med ägg.
  GUUUD, vad gott med nutella och banan också!!!! //AnnaKarin

  SvaraRadera
 10. Tycker pannkaksformeln är kul klassiker men jag använder oftast mer ägg i mina, lite bakpulver och salt. Måttar aldrig exakt ;-) Mina barn hårddiggar också franska crepes med nutella och choklad (vem gör inte det?).

  SvaraRadera
 11. Jag har fått lära mig en annan pannkaksformel. Den är:1,2,4 dvs. 1 ägg 2 dl mjöl & 4 dl mjölk.

  SvaraRadera
 12. Ett bra mellanmål efter en hel eftermiddag ute. Vardagslyx!

  SvaraRadera
 13. Å den där formeln ska väl till och med jag kunna lära mig. Måste alltid slå upp pannkaksrecept.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 14. Ja, bra formel! Inte för barn bara, utan även singlar!
  Fast jag vill ha smör och socker på mina...

  SvaraRadera
 15. underbart gott- vi åt sådana i nice nu förra helgen också... mmm.. formeln är toppen!

  SvaraRadera
 16. Malin: Jag höll också på med att blanda olika mjölsorter och gryn i smeten för ett par år sedan . tills jag insåg att jag faktiskt tycvkte pannkakorna var allra godast old school! Men havrepannkakor, det är något i särklass!

  Emilies skafferi: Pröva, vet jag!

  Pernilla: nej, det är ju inte precis så att smeten imploderar om man har fel proportioner ;)! Låter som att du stekt tillräckligt för ett bra tag.

  Stefan: Låter mycket gott! Sjölv lägger jag gärna skinka och ost på pannkakorna då de fortfarande är kvar i pannan, enligt Nutella principen, så att osten smälter innan pannkakan rullas ihop.
  DU har helt klart rätt i att det är lika bra att steka när man ändå håller på - men inte om klockan är nio på kvällen och man förbereder en matsäck! Då vill jag mest bara ha det överstökat...

  Helena L: Du måste absolut testa!

  Lotta: Välkommen hit! Visste att fler måste ha samma annkaksformel.

  Lena: Nu har ju helt andra proportioner, den saken är säker. Kardemumma låter väldigt gott, ska testas!

  Filippa: Där ser du, mammorna har (ofta) rätt!

  AnnaKarin: Oj, visste inte att din store gosse inte tål ägg! Ja, hur gör man smeten utan ägg? Du får nog kolla på vegansajter, eller strikt laktovegetariska recept. Jag håller ögonen öppna.

  Anna B: Om äggen är små, kan jag också lägga till extra. Experimenterar ofta, men kommer alltid tillbaka till formeln när det är lite bråttom i köket.

  Anonym: Se där, det finn nog många olika formler!

  dennisMat: Dessa crêpes fungerar dygnet runt! Frukost , lunch, efterrät, nattamat...

  Fröken Dill: Tsk, tsk *hötter med ett finger* ta nu och lär dig formeln utantill!

  Husmodern: Ja, det har du alldeles rätt i! Smör och socker låter vansinnigt gott...och nu kom jag att tänka på kanel- och honungssmör. Ny blev jag hungrig!

  Bakmammorna: Kan bara instämma!

  SvaraRadera
 17. Ett sista tips i pannkaksfrågan. Jag gör ofta smeten direkt på morgonen och sätter in i kylskåpet. Då får mjölet svälla optimalt under dagen. Har bara en känska av att pannkakssmeten blir bättre.
  Om man vill kan man göra det genom att bara tillsätta hälften av mjölken. Andra halvan tillsätter jag precis innan stekning, men efter att ha värmt den sista mjölken i mikron så att smeten inte är iskall.
  Har inte en aning om det gör någon skillnad. Ville bara inte att en iskall smett skall kyla ned stekpannan så mycket för varje lagg. Petigt? Ja kanske det. Men idén att göra i ordning smeten några timmar i förväg, den trivs jag med.

  SvaraRadera
 18. Jag lyckas alltid med första pankisen. Jag har pannkaksstekningen i mina fingrar. Ett resultat av många års extrajobb i hemtjänsten, där fick ja steka många pankisar vill jag lova!

  SvaraRadera
 19. @ Bendel:
  What's your secret? Flödigt med matfett, eller ...? Jag tycker det varierar men kan eg inte sätta fingret på varför det flyter problemfritt ibland och vid andra tillfällen bara strular med laggen. Efter ett livs pannkaksstekande dessutom eftersom jag inte är purung!
  Så Bendel, vad är ditt bästa tips?

  SvaraRadera
 20. Stefan: Så har alltid min mamma gjort, fast hon lät till och med smeten stå framme i rumstemperatur. Jag låter ibland smeten stå och svälla, men oftast har jag inte tid ;).

  Bendel - och Stefan: Mitt bästa knep för att lyckas med första pannkakan är helt enkelt att stekpannan måste få bli ordentligt varm. Jag sätter ofta på plattan på en lägre temperatur, och höjer sedan succesivt. så att den är riktigt het. Och så måste smöret vara lite lätt brynt.
  Avancerad vetenskap, och beprövade erfarenheter ;)...

  SvaraRadera
 21. Just det! För man mååååste steka pannkakor i ... schmööör. Något annat går bara inte.

  SvaraRadera
 22. Stefan, jag gör som Annika. Har en riktigt het panna, det är det allra viktigaste, smör är så självklart i det här sammanhanget att jag inte ens nämner det, som är gyllenbrunt när smeten hälls i. Sen kan jag se när smeten är så bra att första blir lyckad.

  Raketforskning, javisst.

  SvaraRadera
 23. Över ett år senare kan jag berätta att jag också har lärt mig den formeln. Men så brukar det bli ett extra ägg, och gör jag mer än 2-2-4 (vilket det blir numera) hamnar ytterligare ett extra ägg i ...

  Jag tycker det är svårt att få till den där frasigheten som min mormor alltid lyckades med. Det krävs att man känner både sin lagg och sitt mått väl, så man häller i precis lagom mycket smet.

  SvaraRadera
 24. Malinka: Faktum är att, i mitt förärldrarhem var pannkakorna ofta lite för tjocka. Det berodde säkert på att de stektes i en alltför stor stekpanna. Själv använder jag lagg. Het lagg, brynt som och inte för mycket smet funkar oftast bra, men riktigt frasigt, det blir det nog bara om man får pannkakan på tallriken direkt från laggen, eller, om man inte lägger dem i hög. En vetenskap, detta med pannkakor ;-)!

  SvaraRadera
 25. Hej, någon gång ska vara den första :)

  Många kommentarer, nästan lite pannkaksvarning att lägga ytterliggare en till men jag kan inte låta bli.

  Här hemma är det jag som smetar och frun som steker. Smör javisst, kör dock 2,4,6 och framförallt får man inte missa att ha i salt. Eftersom vi som oftast tycker om den "matigare" varianten blir det 2 dl "vanligt" mjöl och 2 dl grahams. Brukar dessutom fuska med en rejäl klick smör i smeten.

  Måste testa nutella varianten, låter syndigt gott.

  Mvh David

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...