måndag 21 september 2009

Enkelt, enklare, enklast


En gång per säsong, inte oftare, blir det kronärtskocka hos oss. Fler gånger än så brukar jag inte få till det. Ändå undrar jag varje gång varför jag inte tar mig besväret oftare. Kanske beror det på, att av familjens sex medlemmar är vi bara två som över huvud taget gillar den taggigga skönheten i fråga. Av dessa två är det väl i ärlighetens namn bara jag som hyser riktigt ömma och varma känslor.
Vad ska man då äta till en fin kronärtskocka? Det räcker i och för sig långt med enbart gott smör. Men - om man vill, kan man sammanföra smöret med chévreost, och då uppstår ljuv musik. Jag blandar helst inte chévreosten med andra mejeriprodukter. Efter åratal av röror med såväl crème faîche som yoghurt i olika fetthalter, insåg jag att osten i fråga helt enkelt funkar allra bäst med smör. Proportionerna är dessutom härligt lätta att komma ihåg.
En del smör, två delar chéverost
Så - tag din ostbit. Skär bort kanterna, om du så önskar. Väg sedan osten. Vad då; klart att du har en hushållsvåg, det har väl alla matlagningsintresserade? I annat fall tycker jag absolut att du ska köpa en, snarast. Tillsätt hälften av ostens vikt i smör. Båda ingredienserna ska vara rumstempererade. Mixa eller mosa dem till en slät smet.
Njut - tillsammans med den rara kronärtskockan, rödbetor eller andra betor såsom gula eller polkarandiga sådana.
Eller bred på ett riktigt gott bröd.

7 kommentarer:

 1. Skocker är så fantastiskt gott!

  SvaraRadera
 2. Prova att göra en soppa på färska skockbottnar. Jättegott!

  SvaraRadera
 3. Ja,det är verkligen fantastiskt gott. jag serverar alltid med lite vinäger - gärna fikonvinäger eller fin rödvinsvinäger.

  SvaraRadera
 4. Både min familj när jag växte upp och J och jag nu är helt galna i kronärtskockor. Kan man tänka sig en godare grönsak?
  Undrar fröken Dill

  SvaraRadera
 5. Jag gör en god sås på svamp och grädde och doppar bladen i det tycker vi är mycket gott!

  SvaraRadera
 6. Vilken vacker bild. Kronärtskokor är något som vi är dåliga på att äta här hemma, lite synd för det är ju precis gôrgôtt. :)

  SvaraRadera
 7. Dennis: Visst är de?

  Stefan: Vad kul att få tips på tillagningssätt. Låter jättegott!

  Filippa: Kul och annorlunda tillbehör! Dessutom råkar jag ha en flaska av just fikonvinäger, som jag ännu inte prövat.

  Fröken Dill: Ni är ju som gjorda för varandra ;)!

  Eko-Marianne: Det verkligen gott!

  Helena L: Tack för komplimangen! Det var rätt desperat läge, ärligt talat. Ljuset försvinner dag för dag...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...