fredag 18 september 2009

På mitt nattygsbord i höst


Jag fick ett härligt, tungt paket på posten tidigare i veckan. Det innehöll sju trevliga titlar; några som jag gått och småsuktat efter ett bra tag, och några relativt nyupptäckta. Här har ni dem, uppifrån och ned.

Receptfritt - kockens bästa knep (för dig som inte har tid att gå restaurangskola). Denna bok framhåller Silverkocken, och eftersom jag värderar hans omdöme högt och ständigt imponeras av hans matlagning, så ska det bli intressant att ta del av innehållet i denna bok.

Tore Wretmans Smörgåsbordet ska tjäna som inspiration, och förhoppningsvis egga mig inför den stundande julen. Otroligt snygg liten bok; en nyutgåva, med illustrationer av fantastiska Stina Wirsén.

Nigel Slaters bok Toast - the story of a boys hunger är inget mindre än berättelsen om hans egen barndom, ihågkommen genom mat och matminnen.

Kitchen Diaries, av samme kock och författare, är berättelsen om ett år i hans eget kök. Hur han tänker när han skapar maträtter, och resultatet av hans ansträngningar. En bok som inte bara verkar sprängfylld av Nigels fantastiska recept, utan även en vacker bok; behaglig både att titta i och att hålla i, trots att jag snålade lite och avstod från den inbundna utgåvan.

Real Fast Food, av samme författare, är kort och gott vad titeln utlovar; en bok med hela 350 recept på riktigt snabba maträtter. Kan behövas vissa stunder; i vår familj, som hos de flesta andra.

Charcuterie and French Pork Cookery av Jane Grigson hittade jag av en ren slump. Den kommer väl sannolikt tjäna mer som kuriosa än som en kokbok . Denna klassiker från 1967 innehåller recept på såväl stekar, grytor och stuvningar av fläskkött, men också recept på sådant som jag skulle vilja laga, om jag hade lite mer tid, ork och kunskap. Kanske kan den sätta igång någon process inom mig, som kan leda till framtida charkuteriexperiment?

Sist men inte minst den fantastiska boken Fat - an appreciation of a misunderstood ingredient, with recipes. Jag har helt och hållet Patrik att tacka för att jag fann denna bok, och den väcker stora förväntningar. Boken är mycket pedagogiskt upplagd, med ett kapitel vardera för fyra olika fettsorter. Jag kan inte låta bli att dela med mig av dessa fantastiska formuleringar:

Butter: worth it
Pork fat: the king
Poultry fat: versatile and good for you
Beef and lamb fats: overlooked but tasty.

Förhoppningsvis kommer det dyka upp inspiration från samtliga dessa böcker här på bloggen; i takt med att jag läser dem, och tar in sådant som jag kan ha nytta av - och som kan utveckla mina matlagningsförmågor.

Edit: Ni som har läst här inne ett tag vet att det inte är första gången jag skiver om Nigel Slater. Denne fantastiske hemmakock (han kallar sig själv så) har skriver sedan sexton år om mat för The Guardian. Nigel Slater tillhör inte skaran som spottar ur sig nya kokböcker på löpande band - men, när de väl kommer, är de desto mer omsorgsfullt utformade och välskrivna. Hans hemsida var länge ganska dåligt uppdaterad, men nu när hans senaste bok kommit ut och han har en matlagningsserie på BBC (den som ändå kunde se den) är hemsidan full av färsk information.

5 kommentarer:

 1. Oh så skönt-jag är inte ensam om att läsa kokböcker på kvällarna:)

  SvaraRadera
 2. Hej Annika, kul och tack för förtroendet!!! Kan även rekommendera TWs "Kökspojken"

  SvaraRadera
 3. Mycket spännande läsning att se framemot och förmodligen en heldel nattmackor (man blir ju hungrig av bara tanken) ;-).

  SvaraRadera
 4. Ser fram emot att höra vad du tycker om Nigel Slaters böcker! Jag har länge velat ha dem själv, men inte riktigt kommit till skott. :)

  SvaraRadera
 5. CrimsionAnna: nej, vi är nog många som delar detta missbruk ;)!

  Silver: Du vet att jag är mycket imponerad av din matlagning.Den ska jag skriva upp på listan!

  CheZSofia: Ja, det gäller att passa sig på den punkten.

  Anne: Vi har Appetite och real Food. Det var många år sedan vi klöpte dem, men de tillhör verkligen den typ av kokböcker vi gärna återkommer till.
  Jag har fler av hans böcker på önskelistan...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...