söndag 6 september 2009

Strozzapreti med gråsalsiccia och kantareller


Det var en fantastisk fredagsmiddag. Den blev inte sämre av att vi befann oss på landet, dit vi åkte tidigt i fredags eftermiddag. Min man hade haft vägarna förbi Sandströms, och på min inrådan köpt salsiccia. Denna gång föll valet på gråsalsiccia, därför att vi planerade att kombinera de fantastiska korvarna med kantareller. Vi ville helt enkelt inte att salsiccians smak skulle ta över för mycket.
Jag vet att jag upprepar mig när jag än en gång uttryckt min kärlek till pastarätter som inte består av en stor mängd sås som dränker pastan. Med perfekt kokt pasta av god kvalitet är såsen, eller vad man nu väljer att äta till pastan, inte huvudsaken, utan en jämnspelt samarbetspartner. Valet av strozzapreti var i denna fall enligt mitt tycker helt perfekt. Jag vet inte vad en italienare hade sagt om saken, men den här rätten skulle jag inte skämmas att servera till vem det än månde vara.

Strozzapreti med råsalsiccia
och kantareller

500 gram kantareller
smör
flingsalt
600 gram gråsalsiccia
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl vitt vin
500 gram Casa di Luca strozzapreti

Sätt på pastavatten. Rensa kantarellerna. Hetta upp smör i en gjutjärnstekpanna, och låt svamparna svettas i den på medelhög värme under flitig omrörning. Vi hade turen att få tag på inte alltför blöta kantareller; låt hur som helst all vätska koka in i svampen. Tillsätt flingsalt efter smak. Lägg över svampen i en skål.
Tillsätt mer smör i pannan. Tag ut korvsmeten ur fjälstren, och fördela den i lagom stora bitar. Allt efter tycke och smak. Häll pastan i vattnet. Fräs försiktigt schalottenlök och vitlök i smöret, och tillsätt sedan salsicciabitarna. Bryn dessa runtom tills de fått fin färg. Tillsätt då grädde och vin, och låt detta koka in i korven på låg värme, medan pastan kokar.
Blanda ned kantarellerna i stekpannan strax innan det är dags att hälla av pastan.
Servera med svartpeppar och parmesanost.

4 kommentarer:

 1. Salsiccia, mums!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Liknar middagen som jag svängde ihop igårkväll (kolla länken om du har lust:)), kombinationen salsiccia, svamp, vitt vin och pasta är helt enkelt godare än god. Tack för en inspirerande blogg!

  SvaraRadera
 3. Helena L: Korven är a och o. Jag är så lycklig över att jag, faktiskt ganska sent, insett att det finns riktig korv att få tag på!

  Fröken Dill: Ja, det säger allt - mums!

  Frida: Din rätt liknade vrekligen min! Smakade säkert precis lika gott ;).

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...