torsdag 17 september 2009

Ugnskokt kolja med vitt vin,
grädde och citron


Att tillaga fisk i ugn, under folietäcke är något så genialt enkelt att jag inte kan begripa varför vi inte började med det långt tidigare. Varför kom vi inte på tanken? Vi får helt enkelt glädjas åt att vi gör det nu, och att det fungerar så otroligt bra.
I förra veckan skapades en fantastiskt måltid av så enkla medel att det kan tyckas löjligt att ens blogga om det. Fast, det här är något som jag känner att vi bara måste dela med oss av. Så, tag det för vad det är.

Ugnskokt kolja med vitt vin, grädde och citron
800 gram koljafilé
smör
salt, vitpeppar
1,5 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
5-6 citronskivor

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform. Lägg ned filéerna ganska tätt, och krydda dem med salt och vitpeppar. Häll vinet och grädden runtom, och lägg på citronskivorna. Täck locket med aluminiumfolie, och stäng till ordentligt runt kanten. Sätt in i ugnen i 30-40 minuter. Servera med till exempel pressad potatis och vaxbönor - det var mycket gott till. De fina vaxbönorna kom från Bondens marknad, och de var faktiskt värda att stå i kö och trängas för

Vad som händer med fisken i ugnen är så klart att den ångkokas i vinet, grädden och sin egen vätska. Resultatet blir en otroligt saftig och mjäll fisk; långt ifrån de torra ugnsanrättningar jag och många med mig varit lite lätt missnöjda med under åren (kom igen, erkänn!).

Såsen, eller snarare fisk-skyn, blir grymt god. Mycket tunn, så den kanske inte faller alla i smaken. Faktum är att den mer ambitiösa kan ugnskoka fisken utan vin och grädde, och sedan försiktigt hälla av fiskens egen vätska och späda sin goda fisksås med härligheten.

Skjuts in i ugnen!

7 kommentarer:

 1. Nej, jag vägrar erkänna! Min mat blir alltid perfekt! ;)

  SvaraRadera
 2. Det där ser ut som att det blev riktigt saftigt och gott. Fram för mer fisk ;)

  SvaraRadera
 3. Anna: Det kunde jag nästan ana ;).

  Birgitta: Ja, fram för mer fisk! Vi har som mål i min familj att äta fisk minst två gånger i veckan. I bland blir det t o m oftare.

  SvaraRadera
 4. Skådar mitt högra öga pressad potatis till fisken??? Pressad potatis är nästan det perfekta fisktillbehöret. Suger upp all den goda skyn/såsen. MUMS!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 5. Det låter så tokigt gott! Det ska jag greja som överaskningsmiddag till mannen och hans kompis :).

  SvaraRadera
 6. Fisken är i ugnen, och frun påväg hem från träningspasset. Luktar fantastiskt!!

  Tack!

  //Fredrik

  SvaraRadera
 7. Fredrik: Det var en fantastiskt härlig kommentar att läsa, så här på fredagskvällen! Hoppas att det ska smaka lika bra som det doftar.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...