tisdag 29 september 2009

Lammsalsiccia i krämig tomatsås
med grädde och rosmarin


En variant på denna smärtsamt goda rätt, som blivit något av en fredagsklassiker hos oss. Nu tyckte jag det var på tiden att variera mig en smula, och valde därför lammsalsiccia i såsen. Dessa vackra och goda korvar är emellertid lite fetare än vanliga salsiccia. Som ni vet är inte fett något jag låter mig skrämmas av; tvärtom, men det finns tillfällen då för mycket fett påverkar smakupplevelsen negativt. Detta gällde fettet i korvarna, varför jag valde att ösa bort ett par matskedar.
Kan du inte få tag på riktigt fin korv, så strunta helt ärligt i att pröva denna rätt. Det fanns en tid, för inte så förfärligt längesedan, då jag inte visste vad riktigt god korv var.
Nu vet jag bättre.

Korven är köpt på Sandströms; butiken som numer har en köttklubb. Ett mycket trevligt inttiativ.

Lammsalsiccia i krämig tomatsås med grädde och rosmarin
700 gram lammsalsiccia
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl rött vin
1 burk konserverade coctailtomater
1 dl vispgrädde
1 msk finhackad, färsk rosmarin
salt och svartpeppar

Plocka ut korvköttet ur fjälstren och dela det i mindre bitar. Fräs korvbitarna på hög värme i en gjutjärnsstekpanna, så att fettet bryter fram. Häll av överflödigt fett; sänk värmen och tillsätt schalottenlök och vitlök. Strö över den hackade rosmarinen. Fräs försiktigt så att löken mjuknar. Häll sedan över vinet och tomatkonserven. Låt alltsamman koka ihop på medelvärme. Tillsätt grädden mot slutet. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera gärna med fettucine.

10 kommentarer:

 1. Måste komma iväg till Sandströms. Det låter helt fantastiskt. Liksom tomatsås med grädde och rosmarin. Vill ha! NU!
  Hälsar hungrig fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Lite nyfiken; hur många personer är de underbara recepten för?
  /Cecilia

  SvaraRadera
 3. Fröken Dill: Det är sådan mat jag blir lycklig av!

  Ceclia: det beror lite på ;). Oftast är det beräknat till två hungriga vuxna och fyra ganska små barn (1,5, 3,5 5 respektive 7 år). Just denna middag räckte till fyra vuxna och fyra barn.

  SvaraRadera
 4. Låter sjukt gott. Jag bor ju nästan granne med Sandströms...

  SvaraRadera
 5. Lammsalsiccia låter ju jättegott, visste inte ens att det fanns. Måste testa!

  SvaraRadera
 6. Anne: Lyckost! Nacka-butiken? Den är ju superfräsch, och killarna spom jobbar där är verkligen jättetrevliga!

  Mikaela: Lammsalsiccia är ljuvligt gott. Hoppas du har någon bra "korvhandlare" nära dig!

  SvaraRadera
 7. åh gud så gott! Jag måste göra lite mer sånt här. Mina rätter blir ofta med tomater och inte så mycket grädde... har helt enkelt inte det hemma .... men det verkar mycket godare än mina burktomater, champisar, lök och korv :)

  SvaraRadera
 8. Det var bra du skrev in detta recept! Det finns en "ny" (dvs vi har inte varit dit ännu...) köttaffär i Spånga, som gör egen korv. Jag har tänkt gå dit, men det har inte blivit av. Men idag skall vi ta bussen dit och kolla in utbudet! (Sen vet jag inte om jag lagar efter receptet. Jag är inte så bra på det.)

  För ett tag sedan var vi på Bromma Charkfabrik och handlade korv, ostkorv och chorizo om jag minns rätt. Mycket goda! Det är verkligen inte speciellt gott med tex Scans korvar, Korvar som innehåller en massa konstigheter och där såväl smak som konsistens är utslätade.

  SvaraRadera
 9. Pernilla, jag rekommenderar den grekiska bondkorven hos Dennis, den är bäst av deras korvar. Och så har de Väddöskinkan som jag älskar.

  För övrigt, är det inte lite märkligt att man nu för tiden nästan måste be om ursäkt när man tar bort fett?

  SvaraRadera
 10. Chall: Grädden i tomatsåsen är verkligen pricken över i:et. Förändrar och fördjupar smaken.

  Pernilla: Låter som att ni har en hel uppsjö av trevliga butiker i krokarna! Det är inte riktigt lika välsorterat med sådant här söder om Söder. Föl Annas råd, hon har koll på läget ;)!

  Anna: Jo, jag käönde verkligen att jag var tvungen att förklara varför jag valde att ta bort fett; att det var av "rätt" anledning. Det har nästan slagit över från den ena ytterligheten till den andra.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...