onsdag 2 september 2009

Sesampanerad lax med syrlig sallad på gurka, äpple, selleri och lime


Lax är en uttjatad fisk, jag vet. Det är inte direkt så att inspirationen flödar när jag tänker på laxfilé. Fördelen med lax är att den är lätt att arbeta med, och ganska tålig för diverse experiment.
Nu var det inte så att jag tvivlade på att maten skulle smaka bra, men dagens middag blev faktiskt bättre än jag hoppats. Det berodde med största säkerhet på att jag tog mig besväret att dubbelpanera laxen. Sesamfrön och lax passar så bra ihop, men jag tycker inte det räcker med att enbart doppa laxen i dessa frön och sedan steka den.
Dubbelpaneringen gav laxen ett täcke som inte var krispigt, inte heller segt, utan snarare något mellanting mellan dessa båda konsistenser. Det kändes faktiskt som att paneringen bidrog till att skydda laxen från att bli överstekt.

Jag var nämligen lite distraherad medan jag stekte laxen. I kväll hade jag av outgrundlig anledning klara problem med simultankapaciteten. Att stå och skala och hacka ingredienser till en sallad, samtidigt som jag panerade och stekte fisk, det var nästan för mycket.
Utöver jasminris och den krispiga salladen serverades det en racersnabb sås till laxen. Den är så simpel att jag bara måste dela med mig av den.
Håll tillgodo.

Sesampanerad laxfilé
cirka 900 gram laxfilé
0,75 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
1,5 dl sesamfrön
salt och vitpeppar

Dela laxen i önskat antal bitar; just i vår familj var det lagom med sex stycken. Skär bort skinnet, och krydda bitarna med salt och vitpeppar. Doppa dem därefter, två och två, i vetemjöl och uppvispat ägg, och rulla dem slutligen i sesamfrön, de ska få ett riktigt trevligt, tjockt lager av frön. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och stek två laxbitar i taget på medelvärme; någon minut på varje sida, och då menar jag alla fyra sidorna.

Krispig sallad på gurka, äpple, selleri och lime
1 slanggurka; skalad, urkärnad och tärnad
1 Granny Smith; skalat och tärnat
1 stor stjälk bladselleri, finhackad
saften från 1 lime
flingsalt efter smak

Blanda samtliga hackade ingredienser i en skål, pressa över limesaft och smaka av med flingsalt. Låt stå framme tills den ska serveras.

Racersnabba såsen
3 dl gräddfil
1 tsk flytande honung
1 tsk sambal oelek (efter smak, så klart
flingsalt

Blanda, smaka av; korrigera proportionerna efter dina preferenser. Passar till i stort sett all stekt fisk.

7 kommentarer:

 1. Urgott! Vi äter också gärna lax, barnen gillar det och det blir gott även om man är stressad och inte har så mkt tid. Jag brukar köra misovarianten ganska ofta http://skafferiet.taffel.se/2009/07/16/ta-mig-till-havet/ och till den en sallad jag lärde mig av Rikard Nilsson som påminner lite om din i smakerna: tärnad gurka, avocado, grönt äpple och finhackad schalottenlök med söt vit balsamvinäger. Superdupergod till grillad lax.

  SvaraRadera
 2. Gurksalladen lät verkligen jättegod. Sådär enkelt, syrligt och gott :P

  SvaraRadera
 3. Anna B:Tackar för tipset, ska ha det i åtanke inför nästa dust med laxen ;).

  Helena L: Den var jättegod! Jag är käsnlig med selleri, avskyr den i stora "chunks", den ska absolit vara finhackad.

  SvaraRadera
 4. Den salladen ser supersmaskig ut. Klart värd att testa-gillar ju både selleri och granny smith

  SvaraRadera
 5. CrimsonAnna: Ja, smakerna trivdes mycket bra ihop!

  SvaraRadera
 6. Jag lagade den här laxen idag men kan ju inte påstå att min mise en place var särskilt bra. När jag skulle göra salladen ser jag att maken precis ätit upp sista äpplet. Funderade på vad jag kunde ersätta det med när jag upptäckte att även gurkan var slut... Det var väl egentligen bara selleri jag hade hemma. Men fisken blev god, och såsen likaså.

  SvaraRadera
 7. Karin: Vilken otur! men, man kommer ganska långt med enbart lax, sås och ris - och kanske lite pressad line. Kul att det föll er i smaken!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...