måndag 28 september 2009

Frukostbullar med aprikoser,
mandlar och herrgårdsost


Vi hade besök av mina föräldrar i helgen som gick. Vårt umgänge präglas i hög grad av goda måltider. Därför kändes det särskilt trevligt att sätta en deg på söndagsmorgonen, för att kunna njuta av nybakat bröd till sen söndagsfrukost.
Givetvis kunde jag ha varit smart nog att sätta degen redan på lördagskvällen, och låta den kalljäsa i kylskåpet över natten. Nu är jag sanningen att säga inte alltid så vidare värst bra på att ha framförhållning. Som tur är så brukar det mesta lösa sig rätt så bra - detta till trots.
Ingredienserna må låta medvetet sammansatta, men de var i ärlighetens namn enbart ett resultat av vad som fanns i skafferiet. Aprikoserna gav precis lagom sötma, och jag är otroligt svag för mandel i bröd. Jag var dessutom slug nog att hacka dem lite finare än jag brukar - allt för att slippa klagomål från barnaskaran. Osten; ja, vad bidrog den egentligen med? Inte så mycket smak, i ärlighetens nanm, men en mycket saftig textur.
Mina givna pålägg var smör, en herrgårdsost så lagrad att den var svettig, och så apelsin- och ingefärsmarmelad uppepå. En med beröm godkänd frukost, helt enkelt.

Frukostbullar med aprikoser,
mandlar och herrgårdsost

100 gram ekologiska aprikoser
1,5 dl vatten

50 gram jäst
4 dl vatten
2 tsk salt
2,5 dl finriven, mellanlagrad herrgårdsost
1 dl sötmandel, hackad
650 gram råksikt (cirka 11 deciliter)

Lägg aprikoserna i blöt i vattnet över natten - eller mixa dem på en gång i hett vatten; det fungerar säkert lika bra. Blanda dem med vatten, jäst, salt, mandel och riven ost. Arbeta ned mjölet med degkrokar. Låt jäsa i 45 minuter. Forma till tolv bullar, och baka dem i mitten av ugnen i 15 minuter.

4 kommentarer:

 1. Hej Annika! Längesedan jag kommenterade här inne nu.. men jag är inne på din sida minst 1 gång varannan dag! Frukostbullarna ser jag jättegoda ut! Skall nog ta och baka dessa någon gång! :-)

  SvaraRadera
 2. Kalasgott: Hej du! Det var längesedan jag var inne hos dig, har lite svårt att hinna med att inte enbart skriva, utan även läsa bloggar nu för tiden. Pröva bullarna, vet jag!

  SvaraRadera
 3. Det där brödet såg inte helt galet ut. De måste absolut testas trots att vi inte äter så mycket bröd men man måste ju unna sig ibland :)

  SvaraRadera
 4. mums, jag ska bara ta bort aprikoserna eftersom jag inte gillar sånt. Annars är jag helt inne på det där md kalljäsning, gott med nytt bröd på morgonen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...