onsdag 30 september 2009

Ugnsstekt makrill med
dijonsenap och purjo

Här kommer ytterligare een receptidé ur kokboken Det franska lantköket, som jag höjde till skyarna för någon dryg vecka sedan. Faktum är, att det var åsynen av just detta recept som fick mig att en gång i tiden vilja skaffa mig boken.
Jag blev inte alls besviken på smakerna - men, och ett stort men, allra godast hade det varit med spirr, det vill säga späd makrill. Den har en mildare smak. Alla uppskattar säkert inte de större makrillarnas ganska distinkta, feta kött.
Bortsett från detta påpekande får rätten idel lovord från mig. Det kändes verkligen befriande exotiskt att smaksätta makrillen med färsk oregano, Dijonsenap och finstrimlad purjolök. Om du inte kan få tag på makrill, skulle jag inte dra mig för att pröva att smaksätta lax på samma vis.

Makrill med purjolök och Dijonsenap
800 gram makrillfiléer
flingsalt och svartpeppar
olivolja
2 msk Dijonsenap
4 msk färsk oregano
2 dl finstrimlad purjolök

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj filéerna, torka dem, och snitta dem på skinnsidan. Lägg häften av filéerna i en oljad ugnsfast form. Krydda dem med salt och svartpeppar. Bred sedan senapen över dem, strö på oregano och purjo. Krydda resterande filéer med salt och peppar och lägg dem ovanpå. Ringla lite olivolja över dem. Tillaga i övre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
Vi åt potatismos till, och det passade ypperligt.

6 kommentarer:

 1. Den ska jag testa . För the lööv of Makrill :)

  SvaraRadera
 2. Har egenfiskade makrillar i frysen så detta kan ju vara något att prova, ser gott ut!

  SvaraRadera
 3. Detta kunde inte komma mer lägligt. Vi har en hel del makrillfileér i frysen som måste tillredas och detta ser ju fantastiskt gott ut!

  SvaraRadera
 4. Spirr, hade jag ingen aning om att det hette. Låter mycket gott med purjon och senapen :-)

  SvaraRadera
 5. Lyxpiraya: Allt för makrillen!

  Martina: eegfiskat gör mig alltid så pinsamt avundsjuk...

  Helena L: ...så givetvis blir jag avunfsjuk även på dig!

  Anna B: Jo, så heter det i varje fal i Göteborg, och de makrillarna är ju gidast av allt! Dijonsenapen och purjon passade med makrillen som om de vore gjorda för varandra.

  Vanilla: Ja, det var det!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...