onsdag 9 september 2009

Min mans salsa


Det blir ett mycket kort inlägg i kväll. Jag har varit helt borta från köket i flera dagar, känns det som. Min man har stått vi grytorna. I går gjorde han slag i saken och tog tag i vad som för oss i åratal varit ett dåligt mat-samvete - att laga till en egen salsa, i stället för den halvtrista och oförsvarligt dyra variant man kan köpa på burk.
I bland dröjer det länge innan saker och ting blir av, men å andra sidan blev det väldigt, väldigt bra, när det väl blev av.

Detta ska betraktas som ett grundrecept, och inget annat. Vi funderar redan på hur det ska utvecklas och förädlas. Mer lök, tycker min man. Mer chipotle, tycker jag.
Det lär lösa sig av sig själv framöver. Vi är bara så glada att det äntligen, äntligen blev av.

Min mans salsa - grundrecept
1 kruka koriander
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
2 burkar Mutti hela tomater
salt, svartpeppar, chipotle och tabasco efter smak
saften från 1/2 lime

Mixa koriandern och rödlöken i en rymlig skål eller stor mixbägare. Riv vitlöken. Plocka upp tomaterna ur konservburkarna, och hacka dem. Häll ned hacket och tomatjuicen och mixa med de övriga ingredienserna. Krydda efter smak med salt, svartpeppar, chipotle och tabasco. Tillsätt slutligen limesaften.
Låt salsan dra i kylskåp i åtminstone en timma, innan den ska ätas.

12 kommentarer:

 1. Jag gjorde också egen salsa för ganska länge sedan, efter någon idé som jag plockade upp på www.allrecipes.com, en amerikansk receptsajt som kan vara till stor hjälp ibland (någon gång skall jag göra en RIKTIG chili soup, en tanke jag haft i flera år).

  Nåväl, jag tog mig friheten att koka upp och sedan kyla salsan. Dels för att förbättra hållbarheten tänkte jag mig, men det kändes även som om kryddningen tas upp på ett bättre sätt.
  Men jag vet inte hur stor skillnad det gör i slutänden.
  Jag använder den salsan som nachosdip, till mex food men ibland även som bas för en tomatsås till pastan.

  SvaraRadera
 2. Kanske kan man ha i lite kakaopulver? Det kan ge en spännande smak

  SvaraRadera
 3. Äntligen kommer jag in på din blogg igen. Brandväggen här verkar ha spärrat din blogg i några veckor... Salsan ser härlig ut, det är alltid roligare med det hemlagade än burkarna =)

  SvaraRadera
 4. Det var ett mycket medvetet val att inte koka salsan denna gången. Jag försökte skapa en salsa med ordentlig "zing" från löken och där koriandersmaken kunde få ordentligt utrymme i sin "råa" form.

  Det jag definitivt skall ändra till nästa gång är att använda färsk chili av lämplig sort.

  Kokar man salsan tycker jag att man får en lite sötare smak.

  Men i en "kokt" salsa låter ett tillskott av kakao som en intressant idé.....eller varför inte lite kanel.

  /Maken

  SvaraRadera
 5. Du har rätt i att löksmaken och konsistensen blir annorlunda i rå form jfrt med kokt, liksom koriandern. För du menar väl bladkoriander?

  SvaraRadera
 6. givetvis är det bladkoriander

  /Maken

  SvaraRadera
 7. Härlig Salsa :)
  Mutti's tomater är riktigt goda, bra bas till såna här röror.
  Glada hälsningar./ Birgitta

  SvaraRadera
 8. SÅ lycklig! Lagat salsa enligt detta receptet nästan hela sommaren, men plötsligt försvann det, och minnet blev blankt! Irriterat mig något oändligt, och så plötsligt återkommer det här? UNDERBART! Letat mig skogstokig hemma, och sökt i evigheter på nätet... TACK!

  SvaraRadera
 9. Cecilia: Fanns det ett recept?

  För mig är denna salsa sprungen ur improvisationsmatlagning, när jag tröttnade på smaken av salsaburkarna på ICA och ville ha en salsa mer i stil med de jag smakat när jag varit på mex-restauranger i USA.

  För boende i och kring Stockholm måste jag rekommendera La Neta som är en helt fantastisk Mex restaurant. Bli inte avskräckta av inredningen.Maten är suverän.


  /Maken

  SvaraRadera
 10. Måste vidgå att din (makens alltså!) färska salsa tilltalar mig mer än den jag gjort själv ju mer jag läser. Jag kan "känna" krispigheten i lök och ingredienser. Måste testa att göra själv. Vet du om den går att frysa?

  SvaraRadera
 11. Har inte försökt frysa in och är lite tveksam om det skulle vara så lyckat. Koriander tappar lätt sin fräschör fryst. Salsan klarade sig 2 dagar i kylskåp i alla fall.

  /Maken

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...