Lite tuggmotstånd, om jag får be.Skolavslutningens pastagratäng deluxe
olivolja
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor, rivna
500 gram nötfärs
2 dl rödvin
1 burk Mutti coctailtomater
1 burk Mutti krossade tomater
2 lagerblad
4 sardeller
1 kruka basilika
svartpeppar, salt, socker
2 paket mozzarella (250 gram)500 gram rigatoniHetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs schalottenlöken och vitlöken på medelvärme. Tillsätt färsen. Fördela den med hjälp av en gaffel medan du bryner den. Färsen behöver absolut inte finfördelas - det är bara got med lite större bitar. För över färs och lök till en emaljerad gryta. Tillsätt vin, tomatkonserver, sardeller, lagerblad och halva krukan basilika, grovt hackad. Tillsätt salt, peppar och socker på känn. Du kan alltid öka på mängderna senare.
Lägg på locket, och låt sedan såsen stå och puttra på låg värme i en timma. Tag då av locket, rör om ordentligt och låt såsen stå och småputtra på låg värme i en timma till, så att den blir mustig och reducerad. När gratängen skulle monteras hade jag kokat 500 gram rigatoni så att de med knapp nöd var al dente. Jag hällde av vattnet och skakade pastan noggrant för att få bort så mycket fukt som möjligt. Sedan stjälpte jag den i en oljad ugnsform, bredde på såsen (som jag värmt på för att påskynda tiden i ugnen), strödde över den resterande halva krukan basilika, hackad, samt fördelade mozzarellan överst.
Efter knappt tjugo minuter i ugnen var gratängen klar, och dess popularitet var då inte en engångsföreteelse, den saken är säker.Bilderna, ja - dessa sorgebarn. På vardagar får jag vara glad om jag hinner föreviga ingredienserna, innan det blivit för mörkt för bra foton. Det är ganska frustrerande när mörkret sakta faller medan middagen blir klar. Hur löser jag bäst detta, tro? Sluta jobba för att kunna laga mer mat i dagsljus under vinterhalvåret känns inte som ett realistiskt alternativ; tyvärr.
Ser riktigt gott ut, måste testa, kanske redan imorgon :-)
SvaraRaderaMartina: Det var verkligen gott!
SvaraRadera