måndag 14 september 2009

Svartkålssoppa med kalvfrikadeller


Jag älskar kål, och ser därför fram emot hösten med tillförsikt eftersom jag vet vad som väntar. I lördags besökte vi vad jag numera kallar Bondens kaotiska Marknad på Katarina Bangata på Söder här i Stockholm. Kaotisk - därför att där är så proppfullt med folk, och så trångt mellan stånden som sträcker sig längs gångvägen i allén i mitten av gatan i fråga.
Själva läget är nog så pittoreskt, och jag gläds givetvis över att det är många besökare, men det är direkt ohållbart om man som vi råkar vara en familj modell lite större. Inte så barnvagnsvänligt, med andra ord - och meterlånga köer till de mest populära stånden.
Därför gick jag i lördags dit med enbart äldste sonen i sällskap. Medan han gick runt och fotograferade blommor och grönsaker, stod jag i kö för att få tag på vissa för mig så eftertraktade grönsaker och rotfrukter.
Ett av mina mål med besöket var att få tag på fin svartkål från Järna, och jag kom inte hem tomhänt. Resultatet av mina ansträngningar i köket blev i kväll en soppa på finhackad svartkål, med kalvbuljong, vispgrädde, och inte minst små fina kalvfrikadeller. Detta var verkligen en soppa som föll mig i smaken och jag kommer helt klart att laga den igen.

Min svartkålssoppa med kalvfrikadeller
Soppa
300 gram svartkål
3 msk smör
12 dl vatten
2 kalvbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
1,5 msk vetemjöl
vitpeppar
muskot

Skölj svartkålen, och skär bort den grova nerven i mitten av bladen. Strimla och hacka så fint du bara kan. Hetta upp smör i en rymlig kastrull, och fräs kålen någon minut så att den drar ihop sig och börjar läcka ut vätska.
Häll på vattnet, lägg på locket och koka upp alltsamman. Låt sedan kålen koka på medelvärme i åtminstone 20 minuter. Blanda grädde och vetemjöl, och vispa ned blandningen i soppan. Koka upp på nytt, och smaka av med vitpeppar och muskot.

Frikadeller
500 gram kalvfärs
1 ägg
salt, vitpeppar

Krydda färsen efter smak, och blanda den med ägget till en jämn smet. Forma smeten till ganska små frikadeller. Lägg försiktigt ned dem i den sjudande soppan, ge den ett uppkok, och låt frikadellerna koka på låg värme i åtminstone tio minuter.

Ända sedan jag för första gången serverades svartkål har jag varit lite löjligt fascinerad av denna grönsak. Det var för nio år sedan, under en vistelse i italienska Padova, som jag valde en primo piatti på en meny, och fick ut en tallrik med något som jag först inte alls förstod vad det var. När jag frågade kyparen, svarade han att det var pesto på svartkål. Det verkligen otroligt gott.
Väl hemma i Sverige glömde jag bort detta matminne, och när det dök upp i huvudet förra hösten trodde jag först att svartkål skulle vara omöjligt att få tag på. Så var nu inte fallet.
Vi hade tänkt odla svartkål på landet i sommar, men det blev av olika skäl inte av. Nästa vår får det inte komma någonting emellan. Detta är verkligen en av de mest fantastiska grönsaker jag vet.

En gammal, lånad bild, som inte längre finns kvar
på sidan jag lånade den ifrån.
Denna goda soppa med bland annat svartkål lagade jag förra hösten. Det är skönt att soppsäsongen snart är över oss på allvar.

9 kommentarer:

 1. Tack! Läter helt underbart ! Bra mat att börja med när jag får börja äta igen :)

  SvaraRadera
 2. Svartkål låter läckert - aldrig testat. Skall se om jag också kan sätta det till nästa år. Hörde av kompis att marknaden var allt annat än inspirerande. Kanske dags att hitta en mer reguljär handelsplats för bra råvaror:)

  SvaraRadera
 3. Lyxpiraya: Jag tänker på dig! Förstår att du längtrar efter att få äta igen.

  Silver: ja, en hel del av tjusningen har försvunnit för vår del. Men det var ändå värt att stå i kö i tio minuter för svartkålen, samt gul- och polkabetor och fina kronärtskockor. Den här gången.

  Bendel: Tack! Mycket gott, om än inte så vackert.

  SvaraRadera
 4. Har ett knippe svartkål i kylen. Tack för tips kring tillagning. Jag tänkte steka min med vitlök och sardeller. Tror det kan bli gott också.
  Ha det bra./ Birgitta

  SvaraRadera
 5. Som boende på nämnda gata kan jag avslöja att här hemma går marknaden under namnet
  "Bondens J-vla Marknad".

  Men det är en bra idé det hela, det är det.

  Allén är så lång, de kanske kunde tänka sig att sträcka ut själva marknaden lite för att undvika det kaotiska??

  Ja ja.

  / Isan

  SvaraRadera
 6. Dennis: Tack!

  Birgitta: Det låter som en toppenidé!

  Isan: Ja, jag kan förstå att det inte är någon lek att bo i dessa kvarter just dessa lördagar... arrangörerna måste tänka om/tänka nytt.

  SvaraRadera
 7. Fint recept, det ska jag försöka göra. Men larverna gick hårt åt svartkålen också, så jag får väl köpa ny ;-)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...