onsdag 16 september 2009

En liten smörprovning,
i all enkelhet

Tänk, så mycket som förändrats bara på ett par års tid. Jag minns ibland med fasa den tid då jag snålade med smöret, och skämdes en smula när jag bredde ett tjockt lager extrasaltat Bregott på en rostad brödskiva, eller slängde en rejäl klick smör i stekpannan. Those days are over. Numera smaskar vi i oss smör här hemma med en skamlöshet som säkerligen skulle chocka många.
Varje gång jag ser någon på ICA lägga ett paket Lätta, eller - ve och fasa - Becell, i kundvagnen, får jag bita mig i tungan för att inte skämma ut mig genom att dra en föreläsning eller sjunga smörets lov i alla tonarter.
Efter alla artiklar om smör i diverse tidningar och tidskrifter de senaste månaderna, blev vi tillräckligt inspirerade för att genomföra en högst ovetenskaplig men i gengäld mycket munter och livlig smörprovning här hemma i söndags kväll. Två vuxna, fyra barn och fyra sorters smör; de sorter som är lättast att få tag på i vanliga mataffärer.

Vi valde att pröva Skånemejeriers Gourmetsmör, Valios smör, Lindahls smör och Arlas vanliga normalsaltade.

Jag delade ut följande betyg:
Skånemejeriers Gourmetsmör, 4/5 - kraftig smak och hög syrlighet
Valio 4/5 - kraftig smak, söt utan att vara fadd
Lindahls smör 1/1 - en fadd, platt smak.
Arlas normalsaltade smör 2/2 - standardsmöret; fungerar bäst till matlagning och bakning.

Min man föredrog Skånemejeriers gorumetsmör framför Valios smör, med betygen 4/5 respektive 3/5. Han instämde med mig angående de båda övriga.

Nu kommer vi till det intressanta: äldste sonen föredrog Lindahls. Han gav det full pott, tätt följt av Valio med 4/5, Arla med 3/5 och Skånemejeriers Gourmetsmör med 1/1.
De tre yngre barnen frossade i sig Arlas normalsaltade. Antar att vanans makt är stor. Syran i Gourmetsmöret tilltalade inte barnaskaran.

Smöret provades på bästa tänkbara bröd, i varje fall i vårt hushåll -hembakat surdegsbröd, så klart. Eftersom jag inte bakar surdegsbröd mer än max en gång i veckan, bakar jag med både råg- och vetesur. Detta för att hålla båda de små gynnarna vid god vigör. Vetesuren satte jag i somras, och jag gav den en välbehövlig katalysator i form av en klutt av rågsuren. Jag har även fortsättningsvis valt att fuska en smula, genom att allt som oftast använda den sked jag rört i rågsuren med för att röra ned mer mjöl i vetesuren, och det är den sistnämnda inte det minsta ledsen för.

Bröd och smör - i all enkelhet något av det godaste man kan stoppa i sin mun.

15 kommentarer:

 1. Smör är riktigt hett just nu. Härligt, jag är nämligen också en smörfantast. Har som du lite kryp i tungan när jag ser folk handla Becel. Det är ju bara ett kemikaliskt "fulsmör". En del kallar det tom för smör..

  Valio's ligger på topp, det har en härlig syra. Skånemejeriers låter härligt. Vi har Kittelbergets Gårdsmejeri här i Jämtland, som gör ett suveränt smör, som smakar riktigt, riktigt bra.
  På surdegsbröd är det så gott med äkta smörsmak, behövs inget annat.
  Ha det bra./ Birgitta

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också Valios bäst av de som finns i vanliga konsumenthyllan - just för den lite högre syran. Dessutom är det de billigaste hos oss. :-)

  Däremot kan man ännu inte vräka i sig smör om man inte vill uppdatera garderoben ofta. Det är fortfarande energirikt.Tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Häpp! Då var jag inte ensam om att känna tveksamhet inför Lindahls smör. Som jag skrev om någonstans på Rebeccas sajt. Trots att mina smaklökar är förstörda för finsmakeri och att jag inte ens körde en parallell-test, som ni gjorde. (Blev det rätt antal "l" i det där ordet nu? Orkar inte kolla ...)

  SvaraRadera
 4. Ojoj mina barn skulle varit lyriska om vi skulle haft smörtest hemma!

  Riktigt smör är fantastiskt jag håller med om att det är en skräck med alla syntetsmör. Jag är hellre utan pålägg.

  SvaraRadera
 5. Jag använder ju aldrig smör på smörgåsen-jag använder mjukost eller hoummus-liknande pålägg-men när jag lagar mat eller bakar är det smör eller olja (raps eller oliv som gäller) Har slutat med margarin helt.Man behöver ju inte bada rätten i smör-man kan ta lite-det smakar ju så mycket ändå.

  SvaraRadera
 6. Jag har ju yttrat mig om smör lite oftare än jag kanske borde, men efter den här sammanställningen

  http://fransktkok.typepad.com/i_mitt_franska_kk/2009/09/le-beurre-sm%C3%B6r.html

  så blev det en aning mer komplicerat - men även intressantare.

  SvaraRadera
 7. Intressant att höra allas åsikter. Jag har inte testat Lindahls, och avstår nog i fortsättningen också.

  @Stefan, det var rätt antal l ;).

  SvaraRadera
 8. Kul med smörtest och intressant att det kan bli sån skillnad på olika smör! Lite konstigt nästan, med tanke på att det består av (borde bestå av) grädde och salt...
  Funderar fröken Dill

  SvaraRadera
 9. Kul att läsa, i vårt hem använder vi bara arlas. Det finns inte så mycket mer att välja på i vår lilla lokala Icabutik men de tar ju gladeligen hem så nu får jag nog be dem om Valios och skånemejeriets gourmet. :)

  SvaraRadera
 10. @CrimsonAnna:
  Jag brukar också göra hummus, men den håller sig inte fräsch så länge. Senast testade jag därför att frysa en del av det jag gjort. Det funkade även om det inte var lika gott som färsk. Ett tips till alla som använder hummus istället för smör på sitt bröd.

  SvaraRadera
 11. @frk_Dill
  Nja, alla smörtillverkare tillsätter fil- eller youghurtkultur. Mängd och typ skiljer, därav smakskillnader.Fortfarande är det "naturliga" tillsatser.

  Däremot vet jag inte varför - är det för hållbarheten?
  Men jag tycker det är godare med efter att ha provat hemkärnat smör utan kultur.

  SvaraRadera
 12. Vad kul att du gjorde ett test av smör. Jag har tänkt göra det också, men hos oss har vi bara tillgång till valio och arla. Får se om det blir någon egen provning framöver och om jag håller med dina slutsatser. Hej hopp!

  SvaraRadera
 13. Bra jobbat och kul läsning!
  Om det inte finns Skånemejeriers gourmetsmör så finns ofta Valios där jag handlar i Malmö. Låter som att det är lite lyxigt.

  SvaraRadera
 14. Kul test! Smör och bröd är det enda jag var sugen på förra veckan när jag var för trött för att laga mat.

  SvaraRadera
 15. Tidsbrist hindrar mig från att svara på alla kommentarer individuellt, men - vad roligt att detta inlägg väckte så många tanklar och reaktioner!
  Alla verkar ha en varm relation till smör; fattas bara annat, vi är ju trots allt matintresserade allesamman, och då duger inget annat!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...