tisdag 26 maj 2009

Det kom ett mail från DMA...

Kött är komplicerat, ur många perspektiv. Kanske lät jag lite hätsk i morgonens inlägg. Givetvis finns det utmärkta grisfarmar även i Danmark, och jag skulle aldrig komma på tanken att föreslå en generell bojkott mot danskt fläskkött.
Problemet är större än så. Kött kostar pengar. Många konsumenter förväntar sig att kött skall vara billigt, eller att det i varje fall inte skall kosta alltför mycket. Huruvida detta är rimligt, det är en fråga jag skulle önska kunde diskuteras på bred front.

Jag fick ett mail från DMA, som jag vill dela med mig av till er. Det låter betydligt trevligare än den bild som målas upp i dagens Eko-sändningar och i artikeln i tidskriften FILTER, vilka jag refererade till i det förra inlägget. Även livsmedelsbranchen har givetvis reagerat starkt på nyheten.
Det är så klart upp till var och en att söka information och bilda sig en uppfattning, och informationen i mailet är densamma som gått ut i många andra sammanhang under dagen.

Hej!

I ett reportage från Sveriges Radios Ekoredaktion visas brister hos vissa uppfödare av grisar i Danmark. Men de hemska bilder som reportaget visar ger ingen representativ bild av grisuppfödningen i Danmark. Vi skulle vilja klargöra ett par saker om våra regler som du säkert undrar över efter att ha sett reportaget och uppmana dig att höra av dig till oss om du har några frågor.

I det svenska reportaget framkommer saker hos enskilda uppfödare som inte är acceptabla och som inte stämmer med gällande regler. Bristerna ska inte förekomma i dansk svinuppfödning och måste omedelbart rättas till. Bristerna är inte representativa för dansk grishållning. Gällande regler om djurskydd måste följas och vi bedriver inom branschen ett ständigt utvecklingsarbete för att förbättra djurskyddet.

Danmark har en tydlig djurskyddslagstiftning som bygger på EU:s direktiv om djurskydd, men som på många områden går längre än dessa direktiv. I Danmark finns både en lagstadgad myndighetskontroll, en certifierad oberoende branschkontroll och Danish Crown har egna förhållningsregler som samtliga grisuppfödarna måste följa.

Kontrollen av slakterier och grisuppfödare sker enligt ett strikt reglemente där alla besättningar kontrolleras av myndigheter. Att det ändå upptäckts brister visar att det finns skäl att se över kontrollsystemet. Vi kommer inom branschen att ta initiativ för att se över kontrollrutinerna.

Danmark är ett stort uppfödnings- och exportland för grisar och griskött. Vi föder upp 25 miljoner grisar om året. Den danska framgången med grisuppfödning har skett tack vare en god djurhållning. Vi är därför angelägna om att fortsätta att utveckla en god djurhållning för att värna om vårt goda rykte runt om i världen.

Följande regler gäller för dansk grisproduktion:


· Djurskyddslagen fastställer att grisarna ska få en skonsam drivning från stall till transport och till slakt
· Lagen säger vidare att rum och ytor ska inredas på ett sådant sätt att djurets behov tillgodoses. Varje grisstall ska vara inredda så att varje djur kan lägga sig, resa sig och vila utan problem. Suggor hålls en kort tid fixerade i samband med att de får kultingar. Syftet är att hindra att suggan skadar kultingarna. Krav på lösgående suggor i alla nya stall ska vara infört senast 1 januari 2013. Idag är mer än 75 % av suggorna lösgående.
· Grisar ska permanent ges tillgång till halm och strö för att uppfylla deras behov av sysselsättning.
· Kupering av svansar är enbart tillåtet inom en kort period då kultingarna är mycket unga och om det finns risk att de annars kan skada sig själva och andra allvarligt.

Mvh
Erik Bisgaard Madsen, vice direktör för Danish Meat Association

3 kommentarer:

  1. Tycker mat måste få kosta. Det är inte rimligt att man har industriell produktion av kött. Det är respektlöst både mot djuren och de som köper köttet. Det verkar som om industrin snöat in på storskalighet och 'fusk'. Detta gör kvaliteten på maten dålig. Om större del av uppfödningen blev ekologisk skulle ju priset sjunka på det köttet också...ja, detta är mina 5 cents...

    SvaraRadera
  2. Varför inte momsbefria allt ekologiskt och rättvisemärkt?
    Det skulle ge konkurrenskraft och vara en morot åt producenterna inte bara inom köttindustrin

    SvaraRadera
  3. Ontimer: Jag kan bara hålla med dig i allt du skriver.

    Lena, min kloka vän: Ett alldeles utmärkt förslag!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...