onsdag 1 augusti 2012

Grillad rostbiff i skivor (med rub, baste och resting oil)

Jag börjar i fel ordning. Med tanke på alla de obloggade recept som otåligt väntar på att bli publicerade, så borde jag knappast inleda min återkomst med att skriv om det vi åt i går kväll. Fördelarna med denna bakvända manöver överväger dock nackdelarna. Det råkar helt enkelt vara mycket lättare att sparka igång mitt inre bloggmaskineri när minnena ännu inte hunnit hamna långt bak i arkivet, utan är såpass färska att jag, åtminstonde bildligt talat, fortfarande kan känna smaken av maten i min mun.

Vi har grillat ovanligt lite denna sommar. Orsakerna till detta är flera, men den främsta är en så tråkigt anledning som att vår närmaste ICA-butiks utbud av kött är rent ut sagt erbarmligt. Jag tappar närapå matlusten vid blotta tanken på butikens oinspirerande hyllor. Hur gärna jag än vill, så finns det inte alltid tid och möjlighet att kuska runt södra Stockholm med omnejdför att köpa bra kött. Om vi inte kan få det som vi vill ha, då struntar vi hellre att grilla.

I går hde jag förmånen att ha vägarna förbi en något mer välsorterad butik. Jag skriver något mer, för utbudet fick mig inte att jubla. Emellertid fanns det fin rostbiff i skivor, och då det var längesedan vi grillade nötkött, blev dessa ett självklart val.

Rostbiff i skivor är inte precis det mest tacksamma köttet att grilla. Föga eller inget insprängt fett kan, om grilltekniken är bristfällig, generera en ganska trist och torr köttbit. Min man är en gudabenådad grillmästare, och med sedvanlig inspiration från vår grill-guru Adam Perry Lang gick han lös på köttet med såväl en egenhändigt blandad rub, en baste, och avslutningsvis en läcker resting oil. En baste är inte en rub, utan en sorts vinägersyrlig marinad penslas på köttet för att tränga in, möra och smaksätta det under själva grillningen. Köttet tillagades rare/medium rare, och med den omsorgsfulla behandling det fick från början till slutet av tillagningsprocessen blev resultatet, givetvis, inget annat än alldeles rasande gott.

Låt er inte skrämmas eller avskräckas av de olika momenten. Detta är egentligen snabbmat; åtminstone enligt vårt sätt att laga mat. Sällan grillar vi så snabbt som vi grillade dessa köttbitar. Givetvis är det en fråga om vana, och självklart krävs förberedelser, men när resultatet blir så här läckert är det värt en knapp halvtimmes förarbete, många gånger om.

Hela familjen åt, njöt och prisade maten. En improviserad, hemsmiskad chilibearnaise kompletterade köttet perfekt (recept kommer inte; i varje fall inte denna gång). Frågan är ändå om inte resterna nästan var snäppet godare? Grillade skivor lantbröd, bestrukna med ovan nämnda bea; tunnt strimplade, hastigt värmt kött, isbergssallat och solmogna tomater - vilken lyxlunch. En steak sandwich att drömma om.

Grillad rostbiff med rub, baste och resting oil

Steg 1: tänd grillen

Steg 2: Blanda Rub (kryddsalt)

1 dl maldonsalt
1 msk svartpeppar, grovt krossad
1 tsk vitlökspulver
1 tsk passilla chili

Blanda ingredienserna i en skål

Steg 3: Krydda köttet

Strössla lite av kryddsaltet i botten av en mindre form. Lägg i några köttskivor så botten täcks. Strössla kryddsalt över köttytan och lägg på ett nytt lager köttskivor. Fortsätt tills allt kött är saltat.

Ställ åt sidan i ca 30 minuter.

Steg 4: Förbered Baste ("Grillpenslingssås")

1 dl olivolja
50 g smör
1 tsk chiliflakes
1 msn japansk soja
1 msh Worchestersause
2 msk muscovadosocker
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 msk hackad färsk timjan
1 silverlök, finriven
salt
peppar
0,5 dl äppelcidervinäger

Häll ned olivolja, smör, soja, worchestersås och muskovadosocker i en liten kastrull. Värm på medelvärme, så att smöret smälter och det börjar småkoka. Blanda ned viktlöksklyftor och silverlök. Ta kastrullen från plattan, och blanda ned timjan, salt och peppar. Häll slutligen i äppelcidervinäger, och blanda om.

Steg 5: Förbered Resting Oil

2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, fint rivna
1 stor banancharlottenlök, riven
3 msk fint hackad bladpersilja

Häll olivolja i en rymlig form. Blanda ned vitlök och charlottenlök i oljan tillsammans med persiljehacket.

Steg 6: Grilla

Lägg köttskivorna på den nu heta grillen. Vänd efter ca 20 sek. Pensla baste på de nu lätt grillade ytorna. Vänd köttet på nytt, pensla återigen på baste, och vänd dem igen. Upprepa tills önskad genomgrillning är uppnådd.

Lägg de färdiggrillade köttskivorna i form/långpanna med resting oil. Se till så alla köttytor blir täckta med olja, och låt köttet vila i cirka fem minuter innan servering.

7 kommentarer:

 1. Brödet ser gott ut med, vart kommer den ifrån?
  Jag känner igen det där med att man tappar lust när man stå framför kötthyllorna!

  SvaraRadera
 2. Låter underbart. Vi åt dina/era fajitas igår och det var väl värt olika moment och ingredienser. Tack för att du bloggar!
  /Sara

  SvaraRadera
 3. Ett recept av Adam Perry Lang är alltid värt att prova. Efter att ha läst din blogg så kollade jag upp hans hemsida samt köpte boken BBQ 25. Det har verkligen förgyllt vår grillsommar! Tyvärr så verkar serious barbecue vara slutsåld överallt :-(

  /Daniel

  SvaraRadera
 4. Fredagshälsningar från mig, maken, dottern och pojkvän - samfällt omdöme är att det här är det godaste vi ätit i sommar! Och det bästa av allt är att det finns kvar till en steak sandwich till lunch i morgon. fullträff!!!

  SvaraRadera
 5. Sébastien: Brödet är, tro det eller ej, från Martin Olsson. Vi är utan ugn sedan mars (har haft för mycket annat att stå i), och vår lokala ICA är lika trist med bröd som med kött, tyvärr :-(

  Sara: Kul att ni gillar dem! De är en av våra absoluta favoriter!

  Daniel: Synd att den är slut :-(. Fantastisk bok. Kul att vi kunnat inspirera dig!

  Mari: Fantastiskt kul! Jag vidarebefordrade detta till min man, som ju är den som ska ta åt sig äran, och han blev stolt och glad. Tack för att du tog dig tiden att berätta!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Hej, Vad serverade ni till detta (förutom bearnaisen)? Tycker att det är svårt att kombinera när det är så här mycket vitlök (och så fantastiskt gott kött :-))/Karin

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...