måndag 6 augusti 2012

Grillad "rökig" röding med citron, dill,
gräslök och salladslök

Som jag tidigare nämnt har vi grillat ovanligt lite denna sommar. Åtminstone känns det så. När vi grillar blir det alldeles för sällan fisk. För egen del kan jag erkänna att jag inte alltid känt att det varit värt besväret. Ofta har det i mitt tycke inte varit någon större skillnad, rent smakmässigt, jämfört med att tillaga fisken på spisen. Att laga fisk i folie på grill har aldrig direkt imponerat på mig.

Makrill är den fisk jag tycker vi lyckats allra bäst med, och när vi nu funderade på att grilla fisk, var det just makrill vi hade i åtanke. Nu råkade den vara slut, och kanske var det meningen att vi skulle tvingas tänka om, för denna röding smakade inte som något vi tidigare tillagat.

Genom att grilla med locket på, skapade vi en sorts rökmiljö, som gav våra rödingar en fantastiskt mild, lätt rökig arom. Vi krånglade inte till det för oss det allra minsta. Rödingen var urtagen och vi skar bort deras huvuden innan vi saltade och pepprade dem, och fyllde dem med citronskivor, dill, gräslök och salladslök.

För att inte den rikligt tilltagna fyllningen skulle trilla ur fiskarnas bukar när de lyftes upp på grillen, vek jag en sorts maggjördlar åt dem av aluminiumfolie, som knöts runt om. Detta fungerade utmärkt.

Jag ger er enbart en ungefärlig tillagningsbeskrivning på dessa rödingar. Det är ju i grund och botten väldigt okomplicerad mat, som går att varier i oändlighet.

de där makrillarna jag först gick och drömde om, de får jag se till att vi grillar nu i veckan. Jag funderar på att servera dem med en enkel salsa. Vi får se vad som händer, eller när (och om) detta blir av.

Grillad "rökig" röding med citron, dill, gräslök och salladslök
Vi köpte 1,7 kilo röding, urtagen men med huvudena kvar, och det räckte med godmarginal till vår sexhövdade familj. Det blev precis en rödingfilé över, och då åt vi oss proppmätta. Jag vågar därför hävda att detta räcker till sex personer, även om inte fyra av dessa råkar vara barn.

1,7 kilo urtagen röding
1 citron
3 salladslökar
i liten knippa dill
1 liten knippe gräslök
flingsalt och nymald vitpeppar

1. Tänd grillen i god tid.
2. Skölj rödingarna. Skär av deras huvuden (om du så önskar). Salta och peppra dem inuti.
2. Strimla salladslöken grovt. Hacka gräslök och dill grovt.
3. Skär halva citronen i skivor. Skär resterande i klyftor, till serveringen.
4. Fyll fiskarna med citron, salladslök, gräslök och dill.
5. Vik långa, tjocka remsor av aluminiumfolie, och knyt dem runt fiskarna, för att hindra fyllningen från att trilla ut.
6. Placera fiskarna på ojade grillgaller. Lägg på locket, och tillaga dem i cirka 5-6 minuter på ömse sidor.
7. Servera rödingarna med citronklyftor.

1 kommentar:

  1. Gillar skarpt, det här måste provas. Har dessutom allt förutom citron, ja och röding, på landet.

    Lätta rökaromer säger du, hm undrar just vad som passar till i dryckesväg :).

    Ha en fortsatt trevlig vecka, tack för inspiration.

    Mvh David

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...