söndag 19 augusti 2012

Provkörning med mersmak

Bilden är lånad.

Tidigare i somras investerade vi i glasstillsatsen till KitchenAid. Att använda uttrycket investera låter kanske lite svulstigt, men när det handlar om att lägga såpass mycket pengar som den ändå kostar på något som enbart använda till att tillverka glass, då handlar det sannerligen om att göra en investering.

Att kunna använda samma köksmaskin till så många aktiviteter som möjligt har verkligen ett stort mervärde; det tror jag de flesta håller med om. Jag har gjort egen glass i snart åtta år, och med kärleksfull användning lyckats slita ut en glassmaskin. Nu är jag på nummer två i glassmaskinsparken; en maskin som visserligen fungerade bättre än sin föregångare, men långt ifrån perfekt. Att ta steget upp till en maskin med kompressor i ett hemmakök - ja, det gör nog bara den som har obegränsat med både ekonomiska resurser och plats.

Trots att vi haft skålen i fråga i vår ägo sedan mitten av juli, så var det först igår jag kom mig för att pröva den. Jag valde ett av mina favoritrecept; standardglassen vanilj-kardemumma med ljust muscovadosocker. Resultatet var rent ut sagt häpnadsväckande. Jag överdriver inte - häpnadsväckande skillnaden var som natt och dag. Med Kitchen Aids glasstillsats blev min glass fluffig, krämig och lätt. Med andra ord precis den effekt som är så svår att uppnå med hemgjord glass.

Märkligast av allt var att jag plötsligt upplevde smaken på mitt gamla, beprövande glassrecept som aningen för sött. Jag undrar verkligen vad detta kan bero på. Det är ett välkänt fantum (ja, i varje fall för mig) att sötman på den nysjudna glassmeten alltid upplevs som mindre än sötman på den färdigfrusna glasen. Att konsistensen på den färdiga glassen skulle kunna påverka smaken och upplevelsen av sötma i munnen på den som äter, det hade jag ingen aning om.

Är det verkligen så som jag upplevde det. Jag kommer i varje fall vara mycket benägen att minska sockret i mina glassrecept framöver. Det var oväntat.

Om det inte redan framgår, så rekommenderar jag varmt detta tillbehör till alla som har en Kitchen Aid i sin ägo, och som tillverkar egen glass. Skålen passar alla modeller, både Artisan, Professional och Heavy Duty.

Avslutningsvis vill jag bara förtydliga: jag är inte sponsrad, och vi betalade glasstillbehöret för egna pengar - om någon mot förmodan skulle undra.

3 kommentarer:

 1. Synd att det inte finns något sånt till min Electrolux Assistent...

  Vad hade du för glassmaskin tidigare? Själv har jag en Philips HR2304 som jag tycker funkar ok.
  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=98691

  Riktigt bra blev glassen när jag började byta ut lite socker mot glukossirap (Dansukker) samt frysa in en del av smeten som sedan blandas ner i resten av den kylda glassmeten (blir ca -1 grader).
  Det tipset fick jag från Americas Test Kitchen:
  http://www.americastestkitchen.com/recipes/detail.php?docid=30526

  SvaraRadera
 2. andersj: Jag hade en Philips, som vi slet ut. Sedan skaffade jag en Krups, som den här fast äldre modell, enklare och utan display:
  http://www.siba.se/Products/Product.aspx?id=9960667&ref=section&fb_source=message

  Jag har själv inte märkt någon skillnad med glukossirap. För mig blir det bäst om jag har tid att låta smeten stå i kylskåp över natten, svälla, och bli riktigt kall.

  Spännande länk!

  SvaraRadera
 3. Jag gör min glass i en Philipsmaskin och är hittills väldigt nöjd. Men jag går ändå och undrar om jag inte skulle ha köpt glasstillsatsen till min Kitchen Aid ändå. Nu vet jag att får bli en sån, den dagen då min nuvarande glassmaskin ger upp.
  Men måste hela bunken ligga i frysen före? Jag har rätt så begränsat med frysutrymme...

  /Sara WW

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...