måndag 6 augusti 2012

Dags att nominera till Matbloggspriset 2012

Nu är det dags för Matbloggspriset 2012. Ja, det vill säga, det är dags att nominera sin(a) favorit(er) bland den oändliga, ständigt växande mängden mat-bak- och dryckesbloggar. Jag hade själv den oerhörda äran att vara en av de nominerade 2009. Konkurrensen är som alltid hård, då det finns otroligt många bra bloggar. Matbloggsprisets upplägg är också bättre i år än det någonsin varit.

Christopher Anderton, som drog igång priset 2005, har alltid jobbat oerhört hårt, engagerat och passionerat och det är tack vare honom Matbloggspriset bestått. Detta hårda jobb har absolut inte lönat sig i ekonomiskt hänseende. Christoffer är i ordets rätta bemärkelse en eldsjäl, som arbetar otroligt hårt för att Matbloggspriset ska kunna fortsätta existera år efter år. Tråkigt nog har priset vid flera tillfällen kritiserats, och förfaringssättet vid urvalet har ifrågasatts på ett både oinsatt och aggressivt vis.
Kinna Jonsson började arbeta med Matbloggspriset 2008, och har också hon lagt ned mycket egen tid och engagemang.

Årets kategorier är:

Det Stora Matbloggspriset

Folkets Matbloggspris (tas fram genom omröstning på webben av folket)

Matbloggsprisets hederspris

Matbloggspriset Bak & dessert

Matbloggspriset Vin & dryck

Matbloggspriset årets förnyare

Jag citerar Matbloggprisets hemsida för dessa förtydliganden:

När det gäller Matbloggspriset Folkets val så nominerar besökare sina favoritbloggar. Därefter så utser juryn 10 st bloggar bland nomineringarna. Efter det så är det omröstning där majoritetsprincipen gäller för att ta fram en vinnare.

- Hall of Fame priset (tidigare Hederspriset) utses av juryn och går till den som har gjort bra saker för matbloggsfären.

- Årets förnyare utses av juryn, och går till den bloggare som har förnyat sättet att matblogga på.

- Vid oenighet i juryn så har Christopher Anderton, grundare av Matbloggspriset utslagsröst. Vid oavgjort resultat vid Folkets val, så enas juryn om vinnaren.

I år är kategorierna fler än någonsin tidigare, och detta borgar för juryns möjligheten att uppmärksamma många duktiga bloggare. Min personliga reflektion är att man genom att öka antalet kategorier också minskar problemet med att jämföra äpplen och päron, då juryn kan premiera bloggar och bloggare utifrån den kategori och de kriterier de bäst passar in i.

Matbloggspriset är Sveriges äldsta bloggpris. Jag rekommenderar alla att gå in och rösta, då det inte enbart är en chans att framföra sin åsikt, Folkets val, utan också ett sätt att faktiskt rent konkret visa hur många som är engagerade i mat- bak- och dryckesbloggar. Detta signalerar i sin tur vilket viktigt (jo, jag tycker faktiskt det) jobb Christoffer och de övriga jurumedlemmarna lägger ned.

I år består Matbloggsprisets jury av följande prominenta medlemmar:

Alexandra Zazzi
Paul Svensson
Alice Brax
Margit "Gitto" Richert
Kinna Jonsson
Fredrik Schelin
Magnus Reuterdahl
Ylva Carresjö Vitorovic
Ilva Beretta
Christopher Anderton
Pär Gamlin

Arrangör av Matbloggspriset är Deluxive och Hej Mat! i samarbete med Mitt Kök
.

Fram till måndagen den 13 augusti går det bra att gå in och nominera en blogg till MatbloggsprisetFolkets Val. Nytt för i år är att det krävs ett Facebookkonto för att kunna nominera.

3 kommentarer:

 1. Först vill jag tacka dig för en mycket fin blogg! Sedan vill jag säga att jag har blandade känslor för detta pris. Det finns nämligen en man i Bromma, en affärsjurist till yrket, som skriver en underbar blogg. Han får fram estetik, glädje och har sin alldeles speciella stil. Maten är också nyttig och görs från grunden. Denna man kommer aldrig få ett pris, han är för speciell. I Örebro bor det en hemmafru som i sina Odd Mollykläder ofta slänger ihop litet mat och gärna kopplat till den sponsring hon har. Jag tänker att det är upp- och ned-vända-världen. Är det detta som grundaren till priset ville? Jag vet att livet är orättvist, men det är så frustrerande i bland att leva:)!

  SvaraRadera
 2. Anonym: Tack för fint breöm, det värmer!
  Jag håller med dig om att det finns ett dilemma med Matbloggspriset. Vad man inte får glömma är att pristagaren/vinnaren i alla år, fram till förra året, enbart valdes ut av juryn. Detta visar sig i att det alltid varit bloggare med hög nivå som fått priset.

  Förra året var första gången läsare fick vara med och rösta, och rösterna faktiskt räknades. Vinnaren då, som det framstod, var egebtligen vinnare på samma oremisser som den i år blir som får "Folkets röst". Utöver deta pris delas även ut ett flertal andra, i andra kategorier.
  Jag vet precis vilka bloggar du syftar på, och jag är lika förtjust i affärsjuristen i Bromas blogg som du själv är. Den andra bloggen är inte riktigt min stil.
  Jag kommer, som många år tidigare, nominera den förstnänmde, med en förhoppning om att han kan anses vara kvalificerad för "Hall of Fame" (vilket inte vore mer än rimligt!).

  SvaraRadera
 3. Hej igen och tack för ditt svar! :)

  Hälsning A. !

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...