torsdag 16 augusti 2012

Miljömärkta jätteräkor - jo, det är sant

I slutet av april, när jag hade vägarna förbi Hav fisk & catering i Hötorgshallen, fick jag med mig ett smakprov på ekologiska, vildfångade räkor från Australien. Vi tillagade dem på enklaste vis, genom att snabbt grilla dem (denna gång på en grillpanna), och därefter låta dem umgås med ett chili- och vitlökssmör. De smakade oerhört gott, och att äta sådana räkor var mycket ovant för mig, då jag tidigare aldrig varit någon konsument av jätteräkor.

Det var emellertid inte riktigt rätt i tiden att skriva om jätteräkor i våras. Det kändes väldigt nära inpå debatten kring Naturskyddsföreningens kampanj AntiScampi. Informationsfilmen på YouTube spreds som en löpeld på Facebook och twitter. Det kändes helt enkelt lite tokigt att skriva om jätteräkor, på fler än ett sätt.

Igår fick jag plötsligt syn på denna informationsfilm som postats i Facebookgruppen "Blå Fisk", närmare bestämt MSC (Certifierat Hållbart Fiske) svenska Facebookgrupp. I det svenska pressmeddelandet går det bland annat att läsa följande:

"De jätteräkor vi vanligen äter i Sverige brukar komma från Sydostasien. De odlas i bassänger på områden som skövlats på sin oersättliga mangroveskog, som sedan överges efter bara ett par år då alla gifter som använts förstört marken. De MSC-märkta kungsräkorna lever i havet och fiskas i Spencer Gulf på Australiens sydkust.

– Om man vill äta jätteräkor kan man välja MSC-märkta kungsräkor. Då är man säker på att de kan spåras tillbaka till ett bärkraftigt bestånd samt att havsmiljön inte tagit skada, säger Minna Epps, verksamhetschef på Marine Stewardship Council (MSC), östersjöområdet.

Redan nu är kungsräkorna på väg ut till Axfoods livsmedelsbutiker. Från den 10 september kommer räkorna att finnas i flertalet av Willys, Hemköps och PrisXtras butiker. Då kan man hålla ögonen öppna efter MSC:s miljömärke – den blå fisken.

Nu känns det rätt att skriva om jätteräkor. Jag är väldigt glatt överraskad över att de inom så snar framtid kommer ut i dagligvaruhandeln. Det framgår inte ifall de kommer vara färska eller frysta, men det är nog en kvalificerad gissning att det är det senare som gäller. Om man ändå vill ha fäsrka, och bor i STockholm, så antar jag att de finns att få tag på hos HAV?

5 kommentarer:

 1. Finns det verkligen färska att få tag på? Tänker på transporten. Sett i butik men vid fråga så har de alltid varit frysta. Köpt ekologiska ett par ggr i sommar och grillat och det är väldigt smarrigt. Körde efter ett av dina tips. Borde göras om medan det fortfarande är säsong.

  SvaraRadera
 2. Just ja. Fick färsk jätteräka från Västkusten på Gastrologik men det har jag inte sett nån annan stans.

  SvaraRadera
 3. Frederic: Jo, tro't eller ej, de var (eller föreföll i varje fall vara) färska. JO, de var färska ;). Nu var det ju ett par månader sedan jag fick dem på Hav, och jag borde som sagt att skrivit om dem långt tidigare, men jag måste snart bege mig dit igen och kolla up saken!

  SvaraRadera
 4. Frågan är bara hur det kommer sig att det helt plötsligt "dyker upp" MSC-märkta jätteräkor. Var de oupptäckta och simmade runt i all fredlighet innan? Och hur länge kommer de att räcka innan de är utfiskade nu när alla kommer rata mangrove-räkorna?

  SvaraRadera
 5. Sofia E: Självkart är det inte oproblematiskt, men dels tar jag för givet at dessa viltfångade betingar ett högre pris än de odlade, dels ser man tydligt på filmen jag länkade till (den tar bara en 7-8 min och är sevärd!) att det sker regelbundna mätningar i havet där dessa räkor fiskar och att man är oerhört noggrann, och har varit i Många år, kring hur fisket bedrivs.

  Det är väl som med allt - man ska konsumera med måtta.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...