onsdag 8 augusti 2012

Vår vanligaste sommarlunch
(och en ny trotjänare i köket)

Bilden är lånad från tretti.se.

När vi var i Barkarby köpte vi inte bara nya, fina skålar på Le Creuset-outleten. Vi gjorde också ett riktigt fynd, när jag av en slump lät blicken leta sig in i ett skyltfönster, och fastna vid en kontaktgrill, som omedelbart väckte ett habegär.

Vi har i flera år grillat smörgåsar i en riktigt usel liten smörgåsgrill med plats för endast två dubbelmackor. Med tanke på att vi är sex personer i familjen, har en vuxen fått stå i oavbruten kökstjänst för att leverera grillade mackor i strid ström.

Med den här kontaktgrillen från Krups kan vi göra fyra mackor åt gången. Resultatet blir perfekt. Jag är barnsligt glad över denna köksmaskin, som vi inte ens bryr oss om att ställa undan mellan gångerna; så som det gärna blir med det man verkligen använder regelbundet.

Det är något så vansinnigt läckert att sätta tänderna i en frasig, grillad dubbelmacka, full av smält ost, rökt skinka och rejält med dijonsenap. Tänk att det kan vara så läckert med smält ost, till och med av den trista, mellanlagrade sort jag adrig annars frivilligt lägger på en smörgås? Skinkan, den kompromissar jag emellertid inte med. Den ska vara av välrökt helmuskel, och från manuell charkdisk.

Faktum är att en grillad macka, i all enkelhet, är något av det godaste jag vet. Hur många dubbelmackor som grillats sedan denna kontaktgrill införskaffades, det kan jag inte ens ge mig på att gissa. Många fler lär det bli.

Vi betalade strax under 400:- på Barkarby Outlet, vilket får sägas vara rena fyndet, då jag ser att samma grill kostar 850:- kronor på tretti.se. Som vår familj fungerar, kommer vi bokstavligt talat att slita ut maskinen i fråga. Den kommer få uttrycket trotjänare att låta som en underdrift.

Ibland har vi grillat surdegsmackor, men jag ska erkänna att det smakar väldigt gott även att grilla vanligt, simpelt köperostbröd.
Det kan vi tacka maillardeffekten för.

6 kommentarer:

 1. Jag har en liknande mackapär som grillar de godaste mackorna. Blir lika glad varje gång jag använder den, även om jag ibland glömmer bort att jag har den. Förstår din glädje och du verkar ha fått till ett vettigt pris! Det är bara att gratulera!

  /Sara

  SvaraRadera
 2. I'm going, har drömt om grillade baguetter i många år med spalla cotta, hemgjord pesto, mozzarella och ruccola... har dom öppet nu!!

  SvaraRadera
 3. Sara: Tack! Jag tror hela familjen är lika lycklig.

  Fredrik: Håller tummarna för att de finns kvar! Butiken heter Home & Cook:
  http://qualityoutlet.com/vara-butiker/home-cook

  SvaraRadera
 4. Tack för påminnelsen om hur gott det är att grilla mackor! Vi kör våra i ett dubbelvåffeljärn, inte optimalt men det får gå. Nu har vi blivit med mixer (lycka!) och det finns inte plats för fler köksattiraljer. Just nu.

  SvaraRadera
 5. Grillade mackor är verkligen hur gott som helst, jag brukar ha det pålägget du har och lite Hellman's mayo. Slurp!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...