måndag 20 augusti 2012

Trippelgrillade, klibbiga kamben

Första gången vi (eller rättare sagt min man) grillade dessa kamben var för säkert en månad sedan. De blev så goda att familjen genast utnämnde dem till sommarens bästa grillupplevelse. I går gjorde på nytt kamben efter samma recept, och - kan ni tänka er - de blev precis lika goda.

Det är något magiskt med dessa klibbiga, kryddiga och smakrika kamben. Som alltid när min man grillar innehåller receptet det några förberedande moment, men själva tillagningen är inte det minsta svår. Det svåraste är nog snarast att få tag på kryddblandnigen Old Bay Seasoning, då den inte säljs i Sverige. Ni får helt enkelt be nästa bekant som åker till USA att ta med sig en burk hem åt er.

Jag behöver inte vara så mångordig; receptet är desto längre. Låt mig bara försäkra er om att jag skulle kunna inta en måltid endast bestående av en stor hög av dessa kamben, och några kalla öl, och vara fullkomligt lycklig. På den nivån är det. Min man är helt enkelt en mästare på att grilla.

Trippelgrillade, klibbiga kamben

1,7 kg kamben (alterntivt tunna revben)

Senapsrimning
0,5 dl dijonsenap
0,5 dl vatten
1 msk worshestersås
1 msk äppelcidervinäger

Blanda alla ingredienserna i en skål.

Blanda samman följande ingredienser i en skål:
1 msk grovmald svartpeppar
1,5 tsk Old Bay Seasoning
1 tsk kanel

1. Blanda kryddorna i en skål.
2. Strö kryddblandningen runtom kambenen innan de läggs på grillen.

Wrappnings-marinad
3 msk mörk muskovadosocker
0,5 dl honung
1 dl äppeljuice

1. Blanda ingredienserna i en skål.

Glaze
1 äpple (granny smith)
0,5 dl honung
1 msk äppelcidervinäger
1 dl barbeque sås (vi valde ICA´s egen)

1.Skala äpplet och riv på fint på en microplane.
2.Banda äpplet med de övriga ingredienser i en skål

Kommentarer:
* Använd briketter, de håller temperaturen längre
* Ingen tändvätska i närheten av mat. Detta borde vara självklart, men tål ändå att upprepas igen och igen.
* Tänd med hjälp av tändrör.
* Använd gärna rökspån (hickory att föredra till denna rätt)

Tillagning
Lägg rökspån i vatten.
Tänd briketter (gärna med hjälp av tändrör).

1. Lägg kambenen tex en långpanna.
2. Häll över senapsrimmning och vänd om så alla delar av kambenen är täckta. Låt ligga i ca 20 minuter.
3. Strössla kryddrubben över kambenen. Försök täcka så väl som möjligt, och "klappa" in i köttet.
4.Häll briketterna i grillen för indirekt grillning, och låt temperatur gå upp till 220 - 250 grader.
5. Lägg på kambenen i mitten av brillen. Det gör inget att de ligger på varandra.
6. Häll av vattnet från rökspånen, och lägg på glöden.
7. Lägg på locket på grillen och låt ligga i 40 minuter.

8. Riv av långa bitar av aluminiumfolie, och lägg i dubbelt lager.
9. Tag kambenen från grillen, och lägg dem på aluminiumfolien. Vik upp kanterna, och förbered på så vis att stänga om kambenen.
10. Häll över wrappnings-marinaden. Stäng om kambenen genom att vika ihop aluminiumflien, och vrida till i ändarna.

11. Lägg paketet på grillen, lägg på locket, och tillaga i 20 min.
12. Lyft upp kambenen ur paketet, och lägg tillbaka dem på grillen. Pensla med glaze, grilla, vänd och pensla på nytt. Upprepa.

13. Kambenen ska vara vackert rödbruna och klibbiga, men passa så att de inte får för mycket färg.
14. Ät och njut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...