fredag 10 augusti 2012

Om jag hade blåbär (och en ugn):
pojkarnas kaka

Vi sålde vårt lantställe i början av sommaren, och detta är därför första sommaren sedan 2007 vi tillbringat någon annanstans än västra Sörmland. Jag kan ärligt säga att jag inte saknat lantstället en enda gång i sommarn. Vad jag däremot saknat en smula, det är tillgång på bär. Min mamma, som är på besök och som var inne en sväng i stan i dag, rapporterade om stora lådor med blåbär på Hötorget. Det fick mig att minnas tidigare somrars blåbärsexkursioner. Vi hade faktiskt blåbärsris på tomten, och barnen var i stort sett konstant blåa om läppar och tunga.

Ibland hamnade bären rakt i munnen, andra gånger räckte de til en liten efterrätt; en skål blåbär med socker och gräddmjölk. Om vi repade lite mer, och fick ihop några deciliter, bakade vi gärna något gott. Denna blåbärskaka bakade jag tillsammans med mina båda söner förra sommaren

Jag erkänner utan förbehål att jag inte är så värst bra på att låta barnen vara delaktiga i köket; fast jag har blivit bättre på det under det senaste året. Helst av allt lagar jag mat och bakar på egen hand. Kanske kan detta bero på att vi är så många i familjen, att det ibland känns som ett väldigt stort och tidsödande projekt, att låta barnen vara med? Vad gällde denna blåbärskaka, så minns jag tydligt att det föll det sig väldigt naturligt att bara två av fyra barn fick vara med och baka. Dessa två barn var, av förklarliga skäl, de barn som plockat bären.

Kakan i sig är en bearbetning av ett gammalt favoritrecept, som jag under årens lopp anpassat på alla möjliga sätt för att tilltala mina smaklökar och för att det ska passa med olika smaksättningar. Om man inte har så mycket blåbär som vi hade (sommaren 2011 var en fantastisk blåbärssommar i västra Sörmland), så går det ändå alldeles utmärkt att baka kakan. Den är god nog i sig.

Det givna tillbehöret är, givetvis, kallrörda vaniljsås. Jag är ganska lite osäker kring ifall jag har bloggat om den. Om så inte är fallet, så kommer den. Detta blev helt enkelt en sällsynt god blåbärskaka. Jag dristar mig till att påstå att den fungerar bra att baka, även för den som enbart har frysta bär att tillgå. Var då lite extra generös med Maizenamjölet; för säkerhets skull, och häll av överflödig vätska från de tinade bären. Annars blir kakan för blöt.

Lite nostalgisk blir jag av bilden; de växer
en hel del bara på ett år, barnen.

Pojkarna blåbärskaka
3 ägg
3 dl rörsocker strö
2 msk äkta vaniljsocker
1 rejäl nypa flingsalt
125 gram smör, smält
180 gram vetemjöl (cirka 3 deciliter)
1 tsk bakpulver
smör och mjöl till springformen

3 dl färska blåbär
0,5 msk florsocker av rörsocker
2 tsk Maizenamjöl

florsocker av rörsocker att pudra på kakan

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Spänn ett bakplåtspapper i botten av en springform. Smörj pappret och formens kanter, och mjöla. Slå av allt överflödigt mjöl.
3. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt riktig pösigt.
4. Rör ned det smälta smöret.
5. Blanda mjölet och bakpulvret, och vänd ned dessa i smeten.
6. Vänd ned florsocker och Maizenamjöl i blåbären, så att de fördelas jämnt över bären.
6. Häll smeten i formen, ställ in den i nedre delen av ugnen, och grädda i 10 minuter.
7. Tag ut kakan ur ugnen. Fördela blåbären över kakan, men lämna en marginal på cirka 2 centimeter ut mot kanten.
8. Ställ på nytt in kakan i ugnen, och grädda den i ytterligare 35-40 minuter.
9. Vicka på kakan, och se till att den är fast i mitten, innan du tar ut den ur ugnen.
10. Låt kakan svalna. Pudra över lite florsocker innan serveringen, och bjud gärna kallrörd vaniljsås till.

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...