fredag 3 augusti 2012

Körsbärsglass med amaretto

Mitt minne är nog i många avsenden ohälsosamt selektivt, det vill säga, jag minns sådant som är viktigt för mig, snarare än sådant som är praktiskt användbart. Ett exempel på något som uppfyller båda dessa kriterier är emellertid receptet på denna fantastiska körsbärsglass. Det första försöket att laga körsbärsglass var tämligen lyckat, men detta det andra försöket blev utan överdrift helt fantastiskt.

Jag är evigt tacksam att det numera finns frysta, urkärnade körsbär av märket Garant, för med tanke på att jag igår såg en ICA-butik ha mage att ta rövarpriset 79:- för en burk av min favoritmarmelad, så lär jag nog bli nödgad att koka egen sådan här framöver.

Jag kokade upp två paket körsbär med råsocker, och smaksatte med körsbärssirap och amaretto. Sirapen är samma fantastiska körsbärssirapen jag fick som produktprov från Ninas mat är fortfarande still going strong. (Tyvärr har de inte längre denna fantastiska sirap i sitt lager, och grossisten Armano's deli verkar inte heller ha den inne.)

Amaretto, det vill säga bittermandellikör, förstärkte körsbärssmaken. Jag har läst någonstans att körsbärskärnor smakmässigt har ett avlägset släktskap med bittermandel, och något måste det ligga i detta påstående. Sirap och amaretto visade sig nämligen vara precis det som behövdes för att höra körsbärssmaken från god till gudomlig.

Man skulle kanske kunna invända att det är olämpligt att blogga ett recept som innehåller en ingrediens som är svår att få tag på. Jag tänker emellertid som så, att det går att kompromissa genom att använda koncentrerad körsbärssaft av god kvalitet. Resultatet blir säkerligen fint då också.

Som synes av bilden var jag i en viss tidsnöd när jag tillverkade glassen. Den hade gott kunnat få stå i frysen en timma til, men å andra sidan smakar glass som godast när dem är lite halvsmält, som denna.

Körsbärsglas med amaretto
4 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
1 tsk vaniljpulver
6 äggulor
1 dl rörsocker strö
1 gelatinblad, generöst blötlagt

450 gram körsbär
1 dl rörsocker strö
1 dl Maraska Amarena körsbärssirap (eller saftkoncentrat)
0,5 dl Disaronno amarettolikör

1. Värm grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull.
2. Vispa äggulor och socker fluffigt.
3. Rör ned äggvispet i gräddmjölken. Värm försiktigt, och under ständig omrörning. Blandningen får inte koka. Tag blandningen från plattan är den börjar tjockna. Vispa ned gelatinbladet, så at det löses upp. Låt därefter blandningen svalna. Förvara i kylskåp et par timmar, eller över natten.
4. Koka upp körsbär, socker, körsbärssirap (eller saft) och amaretto. Låt alltsamman koka på låg värme i 45 minuter till en timma, så att vätskan reducerar och blandningen tjocknar. Mosa eventuellt bären en smula med en potatisstöt. Körsbärssylten får svalna, och därefter bli kall i kylskåpet.
5. Stäl in en passande form eller burk i frysen. Kör därefter glassmeten och körsbärssylten i glasmaskin i cirka 40 minuter.
6. Stjälp upp glassen i den frysta skålen eller lådan. Låt glassen stå i frysen i två till tre timmar. Glassen bör stå framme i tio minuter innan den ska serveras. Då är det lättare att forma vackra kulor, och den smakar bättre.

1 kommentar:

  1. Då man kör glass i glassmaskin som innehåller sprit - förlänger det då tiden den behöver gå i glassmaskinen? Jag har gjort mitt livs första sats glass i glassmaskin och funderar på vilken konsistens glassen har då det är dags att ta upp den ur maskinen?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...