måndag 27 augusti 2012

Grillad polenta med örter

Det kommer bli mycket polenta i höst - tro mig. Efter att inte ha lagat detta på flera år är vi nu närmast nyförälskade i dessa små majsgryn. Min man och jag kom på att vi skulle pröva att laga polenta förra helgen, när vi skulle ha middagsbesök. Då lagade min man polenta med blandade örter. Den färdiga polentan fick stå och stelna, därefter skars i bitar, och slutligen grillades för att få en tilltalande yta.

Det är med polenta som med all annan gröt, vågar jag påstå. Det är oerhört lätt att den blir för stabbig; för tjock, och därigenom föga tilltalande att äta. Man får inte tveka att tillsätta mer buljong, om polentan verkar behöva det. Vad gäller örterna, så tar man det man vill ha. Vi valde ett urval av det vi har att tillgå i våra krukor på terrassen.

Några dagar senare lagade jag en rent ut sagt ljuvlig, krämig örtpolenta serverad med het tomatsås, när min vän och matbloggarkollega Miss Meister var på Stockholmsbesök. Bildbevis saknas dessvärre, då timmen blev sen och kvällen mörk innan vi satte oss till bords.

Nu längtar jag efter krämig polenta och en riktigt fyllig ragu. Höstmat? Ja, snart, och jag tycker det känns riktigt härligt.

Grillad örtpolenta
250 g polentagryn
8 dl fyllig nuljong(på grönsaker eller kyckling)
1,5 dl finriven parmesan
2 msk finhackade örter, till exempel rosmarin, salvia, oregano, vitlöksgräs
1 msk smör
flingsalt, svartpeppar

1.Värm buljongen i en rymlig kastrull.
2. Häll i polentagryn, och rör kontinuerligt under cirka 6 minuter, medan grynen sväller.
3. Drag kastrullen från plattan och blanda ned örter, parmesan och smör. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
4. Klä en form med plastfilm.
5. Fukta plastfilmen med kallt vatten.
6. Häll i polentan och platta ut den.
7. Täck polentan med plastfilm, och låt den svalna.
8. Låt polentan stå i kylskåp i minst två timmar, men helst över natten.
9. Ta ut polentan från formen, och tag av plastfilmen. Lägg det på en skärbräda och skär i cm tjocka skivor.
10. Grilla polentan så den får vacker yta. grillpanna rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...