lördag 25 augusti 2012

4 år som matbloggare

Nu ska jag tillåta mig att bli ordentligt sentimental, och blicka tillbaka en smula. I dag för fyra år sedan publicerade jag mitt första blogginlägg här på Smaskens. När man som jag matbloggat så pass länge, är bloggen så intimt förknippad med livet att jag i dagsläget inte kan föreställa mig hur mitt liv skulle vara om jag inte matbloggade.


Det kan låta som stora ord, men det är precis så det förhåller sig. Bloggen är jag. Att vara matbloggare är en stor del av min identitet. Mycket vagt kan jag dra mig till minnes att det fanns en tid då jag bara lagade mat, och vare sig fotograferade den, dokumenterade recepten eller publicerade dem i bloggform. Detta säger kanske mer om mitt selektiva minne än det säger om livet som matbloggare, men det bjuder jag på.


Mitt liv har blivit roligare genom att jag började matblogga. Det är svårt att täcka in allt positivt det fört med sig, alla trevliga människor jag fått kontakt med, och allt jag lärt mig. Det är oerhört utmanande att hela tiden tvingas, eller snarare motiveras, till fortsatt kulinarisk utveckling. Utan sådan utveckling stagnerad bloggen. Detta är en ofrånkomlig sanning.

Mitt budskap så här på bloggens årsdag är i mångt och mycket detsamma i år som tidigare år, med undantag från förra året. Då bloggade jag också under vinjetten "Smaskens", men på alltommat.se. Jag hade bara några dagar tidigare tagit det svåra, men kloka beslutet att säga upp mitt avtal, och gå tillbaka till mitt eget forum. Denna bemärkelsedag, 25 augusti, uppmärksammade jag över huvud taget inte. I stället ångrade jag bittert att jag någonsin lämnat Smaskens.nu, och räknade dagarna tills jag skulle vara tillbaka.

Nu blev det lite gammal skåpmat, men detta utmynnar i några råd som jag själv önskar att någon givit mig. Trots att det finns många äldre bloggar än min, känner jag mig i många avseenden som något av en veteran:

1. Saker är aldrig fullt så bra som de förefaller vara. Var hälsosamt misstänksam mot de erbjudanden du får.

2. Ge aldrig upp möjligheten att fortsätta blogga under din egen bloggadress, även om du blir erbjuden att blogga någon annanstans. Det ena behöver inte utesluta det andra.

3. Viktigast av allt när man bloggar är och förblir att vara generös mot sina medbloggare. Länka, tipsa och försök bidra till sådant som kan gynna oss alla. Även om antalet matbloggar skjutit i höjden på närmast okontrollerat vis, så är vi ändå i jämförelse väldigt få, och väldigt små.

Vi får inte sluta att samverka och att visa generositet gentemot varandra. Du som bloggare förlorar aldrig något på att visa andra uppskattning, eller länka till andra som inspirerar dig, och som du imponeras av.

Jag hade själv den stora turen att några avsevärt större bloggar i början av min matbloggarkarriär länkade till mig. Det gav min trafik och min motivation en otrolig skjuts framåt, samtidigt som det var smickrande, och ett betyg på att det jag skrev nådde ut.

Nu är det längesedan Smaskens.nu hade sina storhetsdagar, men jag är tacksam över min trogna läsarskara, och jag uppskattar varje kommentar lika mycket idag som för fyra år sedan. Avslutningsvis har jag två frågor till er:

1. Vilket är ditt favoritrecept på Smaskens?

2. Vilket tror du själv är det mest lästa inlägget på Smaskens?

Tack för att du läser det jag skriver. Det betyder oerhört mycket för mig.

19 kommentarer:

 1. Bara att fylla i att du gör ett grymt "jobb" och att inspirationen flödar. Fortsätt så :)

  Eftersom jag är, något av en novis, när det kommer till matbloggar känns det tryggt att ta rygg på vissa för att ta sig vidare ut. Du är absolut en av dem, tack.

  Samt det viktigaste, matbloggar har verkligen revolutionerat spridandet av grymma recept, matinspiration och allmän medvetenhet. Det tror jag inte hade varit möjligt annars. Tack ännu en gång /Mvh David

  SvaraRadera
 2. Svenssonsmakaren: Tusen tack för fina ord som gör mig vädigt stolt och glad! Dessutom ger du mig en välförtjänt påminnelse om att jag tänkt lägga till dig i min länklista et bra tag, så nu gör jag slag i saken!

  SvaraRadera
 3. Du är faktiskt min one and only, den enda matblogg jag följer på bloglovin. Jag läser, inspireras, och återvänder ofta när det är dax att söka fram ett visst recept. Mina favoriter är allt med choklad i :)

  Nackdelen med att som jag läsa i bloglovins feed, rätt snart efter att du publicerat inläggen, är att jag ofta missar alla kloka kommentarer. Det verkar vara ett skönt gäng kommentatorer du har!

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag hittade till din blogg för ungefär två år sedan, när jag ville prova på att göra pannacotta. Efter lite snabb research på google, fann jag ditt recept på limepannacotta med passionsfrukt. Det är ju ett så bra recept, så den är helt klart min favvo.

  Jag har nog en känsla av att det är fler än jag som har hittat hit på den vägen!
  Tack för en härlig inspirerande blogg!

  SvaraRadera
 5. Favoritrecept? Dina patéer. Typ allihop.

  SvaraRadera
 6. Grattis till 4 års matbloggande!
  Du har många bra recept, ett som jag har gjort många gånger är mandelkaka med rabarber.
  Tack för all inspiration jag fått av dig, genom åren!
  / Siv

  SvaraRadera
 7. Grattis på 4-årsdagen!

  Jag läser numer din blogg dagligen. Jag läser den eftersom det dels bjuds på goda recept, men det är så mycket mer: inspiration, tankar & reflektioner, kunskap, engagemang osv och så är den väldigt välskriven.
  Bloggen andas verkligen kärlek till riktig mat.

  Min favorit alla kategorier är vaniljglassen, den är en flitig gäst i vårt kök. Själv är jag egentligen ingen större glassätare, men makens konsumtion genom åren gör honom till en värdig domare, och han anser att det finns inte bättre!

  Hoppas du fortsätter (minst) 4 år till.

  /Maria

  SvaraRadera
 8. Jag läser din blogg till och från men är en urusel kommentator. Är väldigt förtjust i din variant av fläsk med jordnötssås och dina kalljästa kardemummabullar (de bakades senast i förrgår). Vet att jag provat fler recept men kommer inte på något mer just nu. Dock är det kul alltid stimulerande att läsa din blogg, just för att du inte "bara" bloggar om vad du äter till middag utan att du hela tiden utvecklas.

  Grattis till fyra år! :)
  /Carin

  SvaraRadera
 9. Fyra år, och fortfarande lika hög kvalitet´. Tack för all inspiration. Jag har många favoriter härifrån, men den rätt som återkommer mest är din "Alltid på en fredag"-pizza med mozzarella och fänkålssalami. MUMS!!

  SvaraRadera
 10. Jag kommer inte ihåg hur jag hittade till dig 1:a gången men tror det kan ha varit något av alla dina fantastiska glassrecept. Önskar bara att det fanns mer tid att testa ännu mer av det andra du lagar :-)

  SvaraRadera
 11. Har följt dig flera år och är glad över all inspiration du ger. Eftersom även jag har fyra barn så är familjerecepten de jag uppskattar bäst. Din mammas kycklinggryta med champinjoner och lite chili är en klar favorit för att inte tala om att det var hos dig jag hittade potatisskivor "rostade" i ugn till mat. Glassarna har vi inte provat men jag tror att det är det som andra läser mest.

  SvaraRadera
 12. Stort grattis till fyra år! :-)

  SvaraRadera
 13. Hej!

  Må det bli många fler år. :)

  Anledningen till att jag hittade hit från början tror jag var att jag googlade panna cotta. Jag har inhandlat de små snapsglasen i plast och gör ofta nåt recept härifrån. Succé varje gång! Min senaste favorit är den med smörkolasmak och lingongelé. :) 5 tummar upp! Skulle tro att de mest lästa är nån av nyårsmenyerna, de är ju toppen. Kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira nyår!

  SvaraRadera
 14. Hei, siden jeg følger bloggen din på facebook er jeg alltid innom når du publiserer nytt. Det som er fint med dine recepter at det alltid er kvalitet, tror ikke jeg har lagd noe som er mislykket. Du er jo så dyktig til å skrive også, bare å lese bloggen din er en fornøyelse. Favoritter er kardemummebollene og recepter på langtidsstekt kjøtt. og så har du en grymt god sjokoladekake, den har jeg bakt mange ganger! Ønsker deg lykke til videre! Hilsen Erna

  SvaraRadera
 15. Grattis!
  Har läst din blogg hyfsat troget i flera år, nästan från början. Älskar alla dina recept om långlagad fläskkarré och kotlett. Det var en liten aha-upplevelse för mig och din ständiga hyllning av fläskköttets fördelar väcker intresset när alla andra pratar om oxkinder etc.

  Jag tror som flera andra att något av dina glassrecept är mest läst.
  /Maria

  SvaraRadera
 16. Grattis till fyra år!
  Du är en inspirationskälla för mig framförallt med fläskkött som jag upptäckt sedan jag började läsa din blogg, snart två år sedan. Mina favoriter är helt klart pizzan med fänkålssalami, och en pastasås med fläskfärs och även där fänkål i, supergod! //Therese

  SvaraRadera
 17. Tusen tack för alla era kommentarer! Jag blir både glad och stolt. Det känns fantastiskt skönt att få så mycket fin feedback på en och samma gång.

  SvaraRadera
 18. Puh! Fyra år, inte illa. Kämpar med att komma igång igen efter sommaren. Det kommer om det kommer antar jag.

  Minns nu inte favoritreceptet riktigt men årets flanksteksrecept är bland det godaste jag ätit i år.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...