fredag 17 augusti 2012

En helt annan kall sås

Grilla, det kommer vi att fortsätta långt in i höst, vad oss anbelangar. Shish kebab är en favorit sedan många år tillbaka, och det är ofta det första i grillväg jag blir sugen på när säsogen börjar.

När vi grillar dessa kryddiga köttfärsspett har vi alltid en eller flera kala såser och röror som tillbehör. Ofta rör vi helt oortodoxt ihop en tzatziki. Hummus, eller en blandning av ajvar och grekisk eller turkisk yoghurt är oftast givna tillbehör.

Sent i våras fick jag via Twitter ett makalöst bra tips på kall en sås, som passar särskilt bra till allt som innehåller det minsta spiskummin. Det här är verkligen en hekt annan kall sås. dess smak liknar inte smaken av någon kall sås jag tidigare stött på.

Vad är hemligheten? Inget konstigare än tahini, sesampastan som oftast tjänar som smaksätare till hummus. Jag har då aldrig använt den till något anat. Har ni? Tahini har en väldigt speciell smak. Det är den som ger såsen dess karaktär. Av mig får ni snarare ett tillagningsförslag än ett recept. Tycke och smak varierar, men såsen har en säregen strävhet och beska i sig som jag skulle tro att inte kan förhålla sig neutral till. Som tillbehör till shish kebaber är den oslagbar.

En helt annan kall sås
2-3 dl tjock yoghurt (grekisk eller turkisk, efter smak)
citronsaft
tahini
flingsalt
nymald svartpeppar
cirka 15 cm gurka; skalad, urkärnad och riven
färsk mynta, finhackad

1. Häll några deciliter yoghurt i en rymlig skål.
2. Blanda ned den rivna gurkan.
3. Smaka dig fram med tahini, citronsaft, salt, svartpeppar och mynta.

7 kommentarer:

 1. Låter väldigt gott! Älskar mynta så det här måste jag pröva! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt stött på tahinidressing förut, och det har du också! Såg på twitter att du har kollat på Hugh Fearnley-Whittingstalls vego-River Cottage, och i ett av programmen använde han just tahinidressingen.

  Det var uselt av SVT att inte lägga upp recepten till programserien, men jag hittade dem på Channel4:s hemsida. Tahinidressingen dök upp i avsnitt 3.

  På Channel4 hittade jag också ett väldigt gott minestronerecept, av Angela Hartnett. Det ser inte så hemskt mycket annorlunda ut än vi har gjort minestrone förut, men gud så mycket godare den smakade. Det måste vara sofritton (eller mirepoixen, ser jag att det är när jag googlar (gud vad man lär sig när man skriver bloggkommentarer!).

  SvaraRadera
 3. Hovkonditorn: Kul att du tycker det, den var verkligen god!

  Katinkas Kitchen: SJälvklart ska du pröva, den är riktigt fin!

  Malinka: Just det missade jag, såg inte alla avsnitt i helhet. Tack för tips ich för länkar! Är sugen på att köpa kokboken.

  Rune: Pröva, det rekommenderar jag!

  SvaraRadera
 4. Hej Annika!
  Ibland kan man ju behöva gulla lite extra med sin man:-) och då kan du ju berätta för honom att familjens 20-åring och pojkvän speciellt bad att få den grillade rostbifffen med baste, rub och resting oil ikväll. Det är sista lördagen hemma innan de flyttar till annan ort för att plugga. Det är ju ett bra betyg till grillmästaren! :-)
  Dessutom dividerar maken och jag fortfarande om vilket som var bäst - nygrillat kött eller söndagens steak sandwich..
  Ha en fortsatt skön helg!
  //Mari

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...