söndag 12 augusti 2012

Rödingfilé med kantareller i gräddig vitvinssky

Förra året var den elfte augusti, vår bröllopsdag, en vanlig torsdag. Vi hade inte tillgång till barnvakt, och min man hade börjat arbeta efter semestern. Våra barn och jag hade en heldag på stan, som inbegrep lekparkshäng, pannkakslunch på Vurma och glassfika. Vi avslutade den ganska långa stadspromenaden med ett halvkaotiskt besök på Hav i Hötorgshallen, där jag tack med personalens hjälp (mina trötta barn till trots) inhandlade diverse godsaker, som avnjöts senare under kvällen. Ett trevligt firande blev det, för hela familjen.

I år hade vi däremot den stora turen att ha barnvakt. Tack vare detta bar det i går kväll ut på restaurang. Nu var det emellertid inte detta som var mitt huvudsakliga syfte med att skriva ett blogginlägg. Jag ville i stället ta tillfället i akt att dela med mig av den enkla, goda röding jag lagade den där kvällen för ett år sedan.

Vi är en fiskälskande familj, som (vilket de flesta av er vet) består av två vuxna och fyra barn mellan fyra och knappt tio års ålder. När jag planerar måltider med fisk, brukar jag räkna med mellan 600 och 700 gram filé. Om vi äter en förrätt, är 600 gram generöst räknat, men å andra sidan är det inte någon katastrof om det blir lite mat över.

Jag är ingen svampplockare. Kantarellerna på bilden kom från Hötorget. Där fick jag dem för det facila priset 9,90/hekto. I år är de ännu billigare - härom dagen köpte min mamma kantareller från samma ställe för 6,9:- hektot.

Vi satsade på klassiska tillbehör till rödingen, i form av pressad potatis och sockerärtor. Pressad potatis går alltid hem hos oss, när man ska få upp varenda droppe av en god sås.

Det är när vi njuter av sådana här goda fiskrätter som tanken ofta slår mig - vad märkligt det är att det finns barn som "inte tycker om fisk". Vad har de stackars barnen blivit bjudna på för elände?

Ugnsbakade rödingfiléer och kantareller i gräddig vitvinssky
Tillagningstiden är beroende av filéernas tjocklek. Passa noga på när det vita äggviteämnet i fisken börjar tränga upp till ytan. Då är det dags att kontrollera filéerna, så att de inte blir för hårt tillagade.

600 gram rödingfiléer
salt och nymald vitpeppar
smör till formen

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smörj en ugnsfast form.
3. Salta och peppra filéerna på köttsidorna, och lägg dem med skinnsidorna ned i ungsformen.
4. Tillaga rödingen i nedre delen av ugnen.

Kantareller i gräddig vitvinssky
300 gram kantareller, ansade och grovt delade
salt och nymald vitpeppar
smör
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
rörsocker efter smak

1. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs kantarellerna mjuka i smöret. Krydda dem med salt och vitpeppar.
2. Häll över vitvinet, och låt kantarellerna småputtra i någon minut.
4. Tillsätt vispgrädden, och låt alltsamman koka ihop en smula. Smaka av med rörsocker, så förstärks kantarellernas smak, och vinet rundas av.

5 kommentarer:

 1. beräknar du verkligen 600 gr fiskfile per person?

  SvaraRadera
 2. Anonym: Absolut inte 600 gram per person, jag vet ärligt talat inte vad jag tänkte på när jag skrev så fel. Tack för att du läser så uppmärksamt!

  SvaraRadera
 3. Röding försöker jag äta när jag är hemma i Sverige - min familjs favoritfisk!

  SvaraRadera
 4. ..och så fruktansvärt gott! Ikväll har vi, inspirerade, ätit rödingfilé med sås på kabaterller i gräddsås och smak av pastis. Mmm var det!

  SvaraRadera
 5. Tror jag ska testa kantarellerna till rådjurssadel.
  /Cilla

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...