onsdag 3 mars 2010

Korv-kompisar, del I

Jag skulle kunna skriva en drapa om den utmaning det är att baxa iväg fyra barn till simskolan, när det bara är de två äldsta i skaran som ska delta i själva undervisningen.
Det är verkligen frestande att försöka formulera något lustigt om hur svettframkallande och blodtryckshöjande det kan vara att dirigera in denna skara i ett omklädningsrum, och få de två äldsta att duscha och byta om. Detta samtidigt som jag mutar de två yngsta med chokladkex, och försöker att inte sticka ut alltför mycket i den i övrigt konforma skaran av mammor med ett (eller högst två) barn, alternativt farmor/mormor med ett barn, som dominerar dessa miljöer.
Likaledes skulle jag kunna beskriva den lättnadens suck som rister genom hela min kropp, när de två äldsta väl har vandrat bort mot bassängen, och jag kan ta de yngsta med mig ut ur lokalen för det ofta återkommande fredagsbesöket på Taylors & Jones.

I stället vill jag skriva några rader om att goda korvar kräver de bästa av tillbehör. Det handlar då inte enbart om ett brett urval av olika sorters senap. Många fredagar har jag slängt ihop olika sorters pannor där jag ungsrostat saker som råkar passa synnerligen väl ihop med korv.
Tidigare i vintras slogs jag av tanken att jag aldrig prövat att ugnsrosta brysselkål. Det är oklart hur jag kan ha missat att pröva detta, eftersom jag är så vansinnigt förtjust i kålen i alla dess former. Brysselkål passar alldeles ypperligt att tillagas i ugn. Jag lät dem dessutom ingå en liaison med blomkål, och kärlekssagan var ett faktum. Dubbel-kål; det blir inte bättre än så. Det enda negativa är att färgskalan inte precis är klatchig, men det kan jag leva med, när smakerna blir så delikata.
Jag serverade läckerheterna med en korv vid namn beef with chrushed black peppers. En lite gucka bestående av cème fraische, Liss-Elsas specialsenap, pepparrot och färsk timjan bidrog ytterligare till att detta blev en minnesvärd måltid. (Om ni undrar vad som skymtar bakom kålen, så är det förkokt och därefter ugnsrostad delikatesspotatis. Alla älskar märkligt nog inte kål.)

Ugnsrostad blomkål och brysselkål
500 gram blomkål
500 gram brysselkål
olivolja
flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Häll en ordentlig skvätt olivolja i en ugnsfast form. Dela blomkålshuvudet i ganska små buketter, aningen större än brysselkålen. Putsa brysselkålen. Lägg dem i formen; strö flingsalt över. Blanda runt med oljan, och tillsätt mer om det behövs.
Ugnsrosta i uppemot 30 minuter, och banda med jämna mellanrum så att de blir jämnt tillagade.

Gucka med senap och pepparrot
1,5 dl crème fraische
3 tsk Liss-Elsas specialsenap
2 msk finriven pepparrot
1 tsk honung
flingsalt och svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser. Låt stå en kvart, och smaka sedan av på nytt. Kanske behövs det mer av någon ingrediens? Det kan ta en stund innan man verkligen känner hur pepparroten biter till.
Guckan blir i mitt tycke godast om den får stå någon timma innan den ska serveras.
Den är bara ytterligare en i raden av alla dessa senaps- och pepparrotsskapelser jag älskar att avnjuta till stekt, panerad fisk, stekt panerad kyckling - eller korv. Senap och pepparrot är något av det godaste som finns. I synnerhet tillsammans.

5 kommentarer:

 1. Skönt att se ett inlägg på din blogg! Låter påfrestande att "släpa" runt 4 barn till aktiviteter. Själv tycker jag att det är alldeles nog jobbigt med två (även om den yngsta skulle kunna räknas som minst 2 med tanke på trotsandet...).

  Angående maten kan jag itne säga annat än att jag verkligen avundas tillgången till den fantastiska korven.

  SvaraRadera
 2. Välkommen tillbaka! ;) En liten kul smaktest appropå senap och pepparrot - testa och jämföra Colemans senapspulver utrört i lite vatten och köpe-wasabi..... tämligen lika smak.

  SvaraRadera
 3. Vill bara säga att jag just upptäckt din blogg, och jag är såväl inspirerad som imponerad av din fantastiska mat. Tack!

  Hyllade dig lite på min blogg idag, hoppas det är OK...

  SvaraRadera
 4. ChezSofia: Jo, jag tyckte att lovet fick vara slut nu. Det är helt klart fullt upp vissa stunder med alla fyra barnen. Vi har ingen som kan ställa upp och "passa", utan jag måste allt som oftast släpa med dem allesammann.
  Och - ja, det är oerhört lyxigt att ha T&J i stan!

  Silver: Tackar! Colemans eller köpe-wasabi, det var en intressant tanke. Ligger nog en hel del i det, vid närmare eftertanke.

  Kajsa: Välkommen hit, och stort tack för det fina berömmet. Jag blir verkligen glad!

  SvaraRadera
 5. Jag har fortfarande inte lyckats besöke T&J och nu i mars bor vi i Gröndal igen... Sedan J:s senaste korvinköparraid minns jag en fläskkorv med äpple som var helt otrolig. Mer sådant och dina goda tillbehör inspirerar!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...