fredag 2 oktober 2009

Fru tvärtemot
(samt en squashsallad med
ättikslag och Dijonsenap)


De senaste veckorna har jag börjat skönja en ny trend hos mig själv. Den har kommit smygande, men blommade ut för fullt för två veckor sedan när jag satt och funderade över vad jag skulle kunna bjuda på till fredagsmiddag. Då insåg jag till min stora förvåning att den första tanken som dök upp i mitt huvud löd:

"Något snabbt och enkelt. Gärna med pasta."

Först trodde jag knappt att det var sant. Sedan insåg jag hur fullkomlkigt logiskt det var. Jag lägger helt enkelt hellre ned gott om tid på att laga middag på vardagar. Då är det som balsam för själen, som en välförtjänt belöning, att få ställa sig framför grytorna efter en arbetsdag. Ja, jag inser att det låter befängt, men låt mig ge er ett exempel på hur jag fungerar.
Förra torsdagen kom jag hem vid halv femtiden, efter att ha hämtat barn på skola och dagis och handlat middagsmat. Då ställde jag mig och bakade Astas äppelkaka, varefter jag stekte pannbiff med mängder av långsamstekt lök och gräddsky, samt slängde ihop en otroligt god sallad på squash med ättikslag och Dijonsenap.
Detta är väl egentligen snarast att definiera som en söndagsmiddag? Men, efter att vardagen på allvar gjorde sitt intåg, i samband med att vi blev två förvärvsarbetande i huset, har helgerna blivit dubbelt dyrbara. Och jag har helt enkelt blivit mer bekväm av mig.

Squashsallad med ättikslag och Dijonsenap
300 gram fast och fin squash, inte alltför grov, tunnt skivad
1 msk råsocker
1 msk vatten
2 msk 12% ättikssprit
en nyoa flingsalt
2 msk Dijonsenap
1 msk kallpressad rapsolja (en smaksak)

Blanda en lag av råsocker, vatten, ättikssprit och en nypa salt. Låt squashen ligga och dra i denna lag i omkring 20 minuter. Vänd den lite då och då under tiden. Blanda Dijonsenap och rapsolja. (Rapsoljan bidrar med sin alldeles egna smak - ha det i åtanke, om det skulle råka vara så att du inte är fullt lika förtjust i denna smak som jag råkar vara.) Rör ned blandningen i squashen en stund innan den ska serveras. Smaka av med mer salt.
Passar utmärkt bra till exempelvis pannbiff med stekt lök och gräddsky.

6 kommentarer:

 1. Jag är helt med i dina tankegångar om hur kvällar och helger ska prioriteras ;)

  SvaraRadera
 2. Här är det likalunda.

  I mitt fall är "ordentlig" matlagning i veckorna det enda sättet där jag med gott samvete får vara i fred en stund. Är jag upptagen i köktet en halvtimme stör barnen inte om det inte är viktigt. Skulle jag sätta mig vid datorn eller städa kommer de och vill prata eller leka, då är mina sysselsättnignar inte viktiga i deras ögon.

  Konsekvenserna blir alltså att de mentala batterierna laddas och det blir mat på bordet.

  På helgerna behövs inte den där "vara-i-fred-stunden" på samma sätt.

  SvaraRadera
 3. Zucchinin lät kanon (som vanligt)- den kommer jag testa inom kort.

  SvaraRadera
 4. Hej. Den zucchinin kommer jag också att prova snart. Tack för tipset ;)

  SvaraRadera
 5. Elin: Tänk, vad kloka vi är ;).

  Pia: Jag känner igen mig i allt du skriver. Precis så är det.

  Silver: Kul att du tycker det låter gott - det finns ju ett tydligt släktskap med den kära pressgurkan.

  Birgitta H: Just tips på användningsområden för squash vrukar vara mäkta populärt! Den är underskattad som salladsgrönsak.

  SvaraRadera
 6. Perfekt, har tre små squash som ligger och skräpar i grönsakslådan och som snart kommer att vara dåliga. Det blir squashsallad till middagen ikväll helt enkelt!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...