fredag 11 september 2009

Stekt kolja med pikant röra samt squash- och tomatgratäng med parmesan


Pikant olja. Inte så lite fånigt kanske, men jag hittade inget bättre uttryck för att beskriva tillbehöret till den stekta koljan. I varje fall inte om det skulle få plats i inläggets titel.
Kolja har en särskild plats i mitt hjärta. Faktum är att den nog innehar en delad förstaplats på listan över favoritfiskar, i gott sällskap av makrill. Jag har faktiskt aldrig tidigare prövat att tillaga kolja på just detta sätt, och att äta den med just dessa tillbehör. Jag fick ett hastigt infall, som ledde till en mycket enkel, om än kanske inte så särskilt snabblagad, måltid. Allla förberedelser är dock värda besväret; det lovar jag.
Det borde inte vara så enkelt att det räcker med att doppa filébitarna i rågmjöl - men faktum är att med fin kolja behövs det inte mer än så. Ingen annan panering behövdes. I varje fall inte i det här sammanhanget. Den lilla smaksatta oljan blev lyfte fisken från mycket god till fantastiskt god, i synnerhet tilsammans med lite pressad citron.

Jag ville laga något av säsongens fina squash och tomater. Tomaterna smakar ju fortfarande så bra; det är bara att njuta medan det varar.

Nu ska jag inte ens låtsas att hela familjen uppskattade denna gratäng. Vi kör med dagens grönsak i vår familj. Att smaka räcker gott. Och i gengäld blev det mer gratäng kvar till oss vuxna. Pasta serverades också till, men den avstod jag ifrån, eftersom den i mitt tycke helt enkelt inte behövdes.

Stekt, rågmjölspanerad kolja
900 gram kolja
1 dl rågmjölsalt och vitpeppar
smör

Dela koljafiléerna i vad du anser är lagom stora bitar. Krydda dem på ömse sidor med salt och vitpeppar. Doppa dem därefter så att utan täcks ordentligt av rågmjöl. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och stek filéerna (inte fäör många åt gången) på medelhög värme i några minuter på varje sida. Klicka gärna i lite mer smör när du vänder dem.

Pikant röra med kapris, vitlök
och citronzest

2 msk kapris, hackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk citronzest
2 msk olivolja

Blanda helt enkelt ingrdienserna, och låt dem stå och mulla ihop sig medan du steker fisken.


Gratäng på squash och tomater
med parmesanost

500 gram squash, tunnt skivad
500 gram tomater
tunnt skivade
flingsalt och scartpeppar
olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl finriven parmesanost

Det är gratängen som är mest arbetskrävande, och som jag började med. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform generöst med olivolja. Skiva squash och tomater i tunna skivor, och varva dem snyggt i formen - om du har gott om tid. Eller lägg ett lager tomat mellan två lager squash, vilket jag gjorde; för enkelhetens skull.
Mellan lagren och på det översta lagret skvätte jag på mer olivolja;, saltade, pepprade och fördelade finhackad vitlök. Därefter fick gratängen stå i ugnen i uppemot 40 minuter. Jag tillagade min gratäng ganska långt ned i ugnen, och tillagningstiden beror så klart också på hur tjocka grönsaksskivorna är. När den började se klar ut, strödde jag över parmesanost och ställde rofmen några minuter högt upp i ugnen, så att osten smälte in i det översta lagret.

4 kommentarer:

  1. Den squashgratängen måste jag prova. Ser väldigt god ut. Ja, det andra med förstås ;)

    SvaraRadera
  2. Låter jättegott! Squashgratängen ska provas snarast, håller på att svämma över av squash i vårt lilla växthus! För övrigt har jag redan anammat din pannkaksformel och testat salsan. Detta är precis den inspiration jag behöver!

    SvaraRadera
  3. Girgitta H: Det var verkligen en riktigt god gtaäng, med rena smaker.

    Lyxpiraya: Ja, visst är det!?

    Familjen i Uttran: Så, du hittade hit - kul! Alltid roligt at höra att jag kunnat inspirera. MiIn man blev mycket smickrad över att ni testat salsan, och pannkaksformeln är - i all sin enkelhet - suvreänt användbar.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...