torsdag 30 juli 2009

Grillad makrill med dill-, gräslök- och rapsoljeslungad potatis samt en sallad på pressgurka och gräddfil

För länge, länge sedan, närmare bestämt för snart två veckor sedan, tillagades makrill på grillen här i västra Sörmland. Makrillen hade vi köpt nere på västkusten och sedan forslat upp i kylväska. Det kan tyckas märkligt, det förstår jag men jag ska berätta något ännu märkligare för er. Alla fiskdiskar har semesterstängt i butikerna vi besökt i trakten.
Ja, ni läste rätt. Semesterstängt. Så, vad gör man då, om man som vi ville ha makrill? Givetvis köper man med sig några fina filéer, allt annat hade varit direkt dumt.

Faktum är att jag aldrig tidigare hade ätit grillad makrill. Det var när jag läste hos Silverkocken som jag insåg att detta bara måste prövas.
Vi valde tillbehör efter vad som fanns hemma och vad vi med rätta antog skulle passa bra till fisken. Nykokt potatis med kallpressad Julita rapsolja och rikligt med finhackad dill och gräslök är både enkelt, vackert och gott. Passar lika bra till all fisk, vågar jag mig på att påstå. den älskade pressgurkan gick utmärkt bra att tillreda i form av små kuber, vilka fick rinna av och därefter blandas med gräddfil och finhackad bladpersilja. Varför vi aldrig prövat detta tidigare kan jag inte förstå. Jag längtar redan efter att få äta det igen.

Dill, gräslök- och rapsoljeslungad potatis
Vi slungade cirka 800 gram nykokt potatis med 0,5 dl Julita rapsolja, 0,5 dl finhackad dill och 0,5 dl finhackad gräslök. Smula gärna lite extra flingsalt över.
Proportionerna justeras givetvis efter tycke och smak.

Pressgurksallad med gräddfil
1 slanggurka, skalad, urkärnad och tärnad
1 msk 24% Ättika
2 msk socker
2 msk finhackad bladpersilja
2 dl gräddfil

Blanda socker och ättika och häll över gurktärningarna. Låt dra i 10 minuter. Häll av vätskan, och blanda med bladpersilja och gräddfil.

I glaset hade vi som ni själva ser det som är vårt husöl om somrarna, nämligen
San Miguel (nr 88007), som faktiskt även finns i en ekologisk variant, vilket jag noterade först nu. Ska definitivt beställas.

6 kommentarer:

  1. vi grillar nästan alltid makrillen när anders varit ute och fislat det e sååå gott...:-)

    SvaraRadera
  2. Maten ser så där härligt somrig ut på tallriken, man vill bara ta en gaffel och hugga in :-)

    SvaraRadera
  3. Som sagt, jag lagar alldeles för sällan makrill. Men de är så underbart vackra och goda att jag verkligen inte begriper varför. Rökt makrill från Buhres fisk i Kivik är en riktig höjdare!

    SvaraRadera
  4. vilken underbar sommarmat! att grilla fisk är ju sååå gott!

    SvaraRadera
  5. Vad roligt att ni prövade och att det blev lyckat!! En favorit är att försöka få tag i småmakrill - brukar oftast finnas på försommaren. Skall i min tur ta och testa dina tillbehör nästa gång. Kompisar på besök redan i veckan så det finns chans på snar test.

    SvaraRadera
  6. Sent svar till alla: Makrill är en toppenfisk. Borde ätas mycket mer av! jag är så avundsjuk på dig, Sara (kära svägerska) som har tillgång till egenfiskad makrill.

    Kul att ni alla tyckte det såg gott ut!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...