Ja, ni läste rätt. Semesterstängt. Så, vad gör man då, om man som vi ville ha makrill? Givetvis köper man med sig några fina filéer, allt annat hade varit direkt dumt.Faktum är att jag aldrig tidigare hade ätit grillad makrill. Det var när jag läste hos Silverkocken som jag insåg att detta bara måste prövas.
Vi valde tillbehör efter vad som fanns hemma och vad vi med rätta antog skulle passa bra till fisken. Nykokt potatis med kallpressad Julita rapsolja och rikligt med finhackad dill och gräslök är både enkelt, vackert och gott. Passar lika bra till all fisk, vågar jag mig på att påstå.
Vi slungade cirka 800 gram nykokt potatis med 0,5 dl Julita rapsolja, 0,5 dl finhackad dill och 0,5 dl finhackad gräslök. Smula gärna lite extra flingsalt över.
Proportionerna justeras givetvis efter tycke och smak.Pressgurksallad med gräddfil
1 slanggurka, skalad, urkärnad och tärnad
1 msk 24% Ättika
2 msk socker
2 msk finhackad bladpersilja
2 dl gräddfilBlanda socker och ättika och häll över gurktärningarna. Låt dra i 10 minuter. Häll av vätskan, och blanda med bladpersilja och gräddfil.I glaset hade vi som ni själva ser det som är vårt husöl om somrarna, nämligen
San Miguel (nr 88007), som faktiskt även finns i en ekologisk variant, vilket jag noterade först nu. Ska definitivt beställas.
vi grillar nästan alltid makrillen när anders varit ute och fislat det e sååå gott...:-)
SvaraRaderaMaten ser så där härligt somrig ut på tallriken, man vill bara ta en gaffel och hugga in :-)
SvaraRaderaSom sagt, jag lagar alldeles för sällan makrill. Men de är så underbart vackra och goda att jag verkligen inte begriper varför. Rökt makrill från Buhres fisk i Kivik är en riktig höjdare!
SvaraRaderavilken underbar sommarmat! att grilla fisk är ju sååå gott!
SvaraRaderaVad roligt att ni prövade och att det blev lyckat!! En favorit är att försöka få tag i småmakrill - brukar oftast finnas på försommaren. Skall i min tur ta och testa dina tillbehör nästa gång. Kompisar på besök redan i veckan så det finns chans på snar test.
SvaraRaderaSent svar till alla: Makrill är en toppenfisk. Borde ätas mycket mer av! jag är så avundsjuk på dig, Sara (kära svägerska) som har tillgång till egenfiskad makrill.
SvaraRaderaKul att ni alla tyckte det såg gott ut!