måndag 2 juli 2012

Jag tänker väldigt mycket på glass

Bilden är lånad.

Jag bryter tystnaden med att dela med mig av en av de saker som upptar mina tankar just nu. Så snart jag lyckats sälja min överflödiga Kitchen Aid Artisan ska jag ta en del av pengarna och köpa en Icecream maker (och nej, jag gör inte reklam, jag bara upplyser om vad det är jag går och fantiserar om).

Varför inte utnyttja den möjlighet som vår kraftfulla Kitchen Aid Professional möjliggör? Tanken på att kunna fixa upp till 1,9 liter glass på en halvtimma får i varje fall mig att gå igång.

Kanske borde jag helt enkelt återinföra min gamla tradition med fredagsglass?

På tal om glass, så tror jag inte att jag nämnt här på bloggen att jag ingår i Häagen-Dazs glassakademi. Jag tvekade inte när förfrågan kom, av den enkla anledning att Häagen-Dazs är den enda glass jag köper när jag själv får välja. Det fins förfärligt många usla glassorter och mycket av det som säljs i butikerna borde inte ens få kalas för glass. Många av de märken som vill få oss konsumenter att tro att de är lyxiga premiumglassar som jag personligen aldrig skull lägga pengar på.

Jag och de tre övriga medlemmarna i Glassakademin, Daniel Roos, Jennie Elmerfors och Frederik Zäll, har tillsamans med representanter från Häagen Dazs tagit fram tio "budord". De första fyra är de som ligger mig mest varmt om hjärtat:

1. Det är skillnad på glass och glass
Svenskarna gör allt mer medvetna val bland livsmedel i matbutiken, detta bör gälla även vid val av glass. Läs på innehållsförteckningen och notera smak samt konsistens när du äter glassen. Tillsatser, luftinnehåll och typ av fett i glassen har stor betydelse för smaken och konsistensen.

2. Glass ska göras på riktig grädde
Kvalitetsglass ska aldrig göras på smör eller vegetabiliskt fett. I riktig glass ska färsk grädde användas som fettbas. En glass gjord på störst del grädde ger en mjukare fyllighet och rikare smakupplevelse samt att man slipper den feta hinnan som lägger sig i gommen av glass gjord på vegetabiliskt fett.

3. Hög kvalitet på råvaror gör skillnad
De bästa smakerna kommer från naturliga ingredienser. Därför ska kvalitetsglass alltid göras på så färska och rena råvaror som möjligt. Precis som med så många andra livsmedel, så påverkas även glassens smak av kvaliteten på råvarorna.

4. Välj bort onödiga tillsatser
Undvik glass som innehåller färgämnen, stabiliserings- och emulgeringsmedel. Glass som är gjord på de bästa möjliga råvarorna behöver inga industriellt framställda tillsatser och stabilisatorer för att ge utmärkt smak och konsistens.

5. Betala inte för luft
Dyrare glass av högre kvalitet väger i regel mer än billigare glass. Jämför man i kilo blir den ”billiga” glassen inte lika billig och den ”dyrare” inte lika dyr. Därför bör man alltid jämföra glasspriser i kilo och inte i liter, annars riskerar man att betala för luft. Ju mer stabilisatorer det finns i en glassbas desto mer luft kan ”piskas” in och desto mindre väger den. Minimalt med luft kräver inga stabilisatorer. En glass med högre densitet ger en fylligare smakupplevelse.

6. Låt glassen vila/temperera
Kvalitetsglass med hög densitet (lite luft) bör stå i rumstemperatur i cirka tio minuter innan det är dags att avnjuta den. Då är den lättare att skopa och ger en fylligare smak.

7. Uttryck din kreativitet med glass
Glass kan avnjutas på många olika sätt och kombineras med andra smaker i oändlighet. Testa olika smakkombinationer och hitta på dina egna glasskreationer! Varför inte strö lite flingsalt över chokladglassen eller tillsätta pistagenötter för att ge vaniljglassen det lilla extra.

8. Det finns gott om glasstillfällen året runt
Glass kan avnjutas året om, likväl på jul som på midsommar. Låt dig hänföras av fruktiga och fräscha smaker på våren och sommaren och njut av de mäktigare och ”varmare” smakerna på hösten och vintern.

9. Utmana konventionerna utan att göra avkall på kvaliteten
Det finns inget som säger att innovativ glass inte kan hålla sig till få och rena ingredienser. Detta är glassdesserterna Secret Sensations med smakerna Crème Brûllé och Chocolat Fondant bevis på. Där har klassiska desserter förvandlats till god glass med en unik flytande kärna, utan att göra avkall på Häagen-Dazs™ ingrediensfilosofi.

10. Låt glass sätta guldkant på tillvaron
Välj glass på samma medvetna sätt som man idag väljer vin, ost, kaffe och choklad. Det är hög tid att vi svenskar även gör glassvalet med samma omsorg och njuter fullt ut med alla sinnen!

3 kommentarer:

 1. Köpte ett par burkar HäDa i våras, men gick inte i taket av smaken. Ingenting prefabricerat liknar det man får på en bättre glassbar i Italien.

  Väljer helst Bruno Gelato i butiken.

  Besviken på många omtalade glassbarer på stan som har alldeles för mkt socker i sin glass. Ogott.

  SvaraRadera
 2. Jag köpte GB Gräddglass gammaldags vanilj förra veckan. Trodde den skulle vara god till jordgubbarna. Den var rent ut sagt äcklig! Så efter detta kommer jag att läsa noga på paketet innan jag köper glass.
  / Siv

  SvaraRadera
 3. Anonym: GIvetvis är det skillnad på industriellt tillverkad glass och den mer hantverksmässigt tillverkade. Till syvende och sist är jag mest intresserad av at det inte är en massa onödiga tillsatser i glassen. Italiensk "gelato" kan vara fantastiskt god, men man ska alltid vara en smula kritisk som glasskonsument. Jag har själv ätit gudagod italiensk glass som varit mycket artificiellt färgsatt ;-).
  Häagen-Dazs storhet består i att de inte kompromissar med sina ingredienser, trots att de är ett gigantiskt glassföretag. Där har många svenska glasstillverkare en hel del att lära.

  Siv: Att läsa noga på paketet är A och O. Man blir minst sagt chockad av att ta del ab innehållsförteckningar för glass.
  I mitt tycke ska vaniljglass endast innehålla grädde/mjölk, ägg, socker och vanilj. Inget annat är ok ;-).

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...