torsdag 1 december 2011

Cookies med havre, kanel,
torkade blåbär och pumpafrön


Årets första adventsrecept är på cookies som egentligen passar lika bra året om. Även fast vi gått in i advent, behöver vi inte överdosera med julsmaker så till den milda grad att vi hinner tröttna redan innan Lucia?

Torkade bär är inte något jag har tidigare erfarenhet av att baka med. Det blev godare och mer smakrikt än jag hade förväntat mig. Kanske av den enkla anledningen att smaken koncentreras lika mycket i torkade bär, som den gör i torkade svampar? Kombinationen av kanel, torkade blåbär och den nötiga smaken från pumpafröna blev precis så bra som jag hoppades. Pumpafrön måste för övrigt vara det perfekta smaksättningssubstitutet för alla nötallergiker.

Ljust muscovadosocker är en flitigt använd produkt i mitt kök. Om du inte råkar ha just detta socker hemma, så går det bra att använda rörsocker strö i stället. Vanligt vitt socker, däremot, ger inte samma goda smak.

Servera kakorna med en kopp kardemummakaffe, eller varför inte med Dufvenkrooks blåbär- och lingonglögg?

Cookies med havre, kanel,torkade
blåbär och pumpafrön

100 gram smör, rumsvarmt
125 gram rörsocker strö
1 ägg
1 tsk kanel
1,5 dl havregryn (50 gram)
125 gram vetemjöl (lite drygt 2 dl)
0,5 dl pumpafrön (40 gram)
70 gram torkade blåbär
2 nypor flingsalt
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och muscovadosocker, och tillsätt ägget.
2. Rör ned de övriga ingredienserna.
3. Klicka ut matskedsstora kulor av smeten på plåtar klädda med bakplåtspapper.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
5. Låt kakorna svalna på en bricka. Förvara dem i en lufttät burk. De går givetvis bra att frysa.

I dag för ett år sedan, den första december 2010, bloggade jag om mina adventsskorpor med ingefära och farinsocker. Följ länken, så finner du också länkar till blogginläggen från första december 2009 och 2008.

10 kommentarer:

  1. Det här är kakor helt i min smak! Jag använder ofta torkade bär i mina bakverk, så gott!

    SvaraRadera
  2. Jaha, då var det dags att börja baka då ;-). Ser fram mot detta!
    En fråga - hur länge håller kakorna, kan man frysa in? Jag är så dålig på detta. Vill gärna ha ett litet lager till jul.
    Decemberhälsningar från Annika

    SvaraRadera
  3. Underbart! Och med pumpafrön!
    Det blir helgens bakning med barnen!

    SvaraRadera
  4. Cookiemonster som jag är tycker jag såklart att detta är en strålande böjan på adventskalendern! :)

    SvaraRadera
  5. Inget mjöl?
    Mina flöt ut till ett tunnt lager, men det luktar iaf väldigt gott. :)
    /Pia

    SvaraRadera
  6. Hovkonditorn: Så kul! Ja, visst är det gott med torkade bär! Det kommer fler recept med torkade bär här, längre fram.

    Annika: Ja, visst går de att frysa! Frysta småkakor håller i mitt tycke i flera månader - om de nu räcker så länge...


    Helena B: Kul! Ser fram emot din recension ;-).

    Matarkivet: Det gläder mig, tack!

    Kanel och vanilj: Tusen tack!

    Pia: herregud, vilken dundertappe :-(! Ber om ursäkt. Nu är receptet korrigerat!

    SvaraRadera
  7. Vad smart med länkarna till dina äldre julkalendrar! Blir jättesugen på att baka skorpor :)

    SvaraRadera
  8. Renée: Kul att du gillar det! För mig är det halva nöjet - att visa nya och nygamla läsare vad som hänt här i december tidigare år.

    SvaraRadera
  9. Fantastiska kakor. Strålande med blåbär och kanel. Alla som smakat ska hem och baka egna. Elsa 4 år "vi har bakat de godaste kakorna i hela världen". Maja 6 år "din jobbarkompis är bra på att hitta på recept". Själv funderar jag på nån variant med torkade tranbär och mörk choklad.....

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...