måndag 31 oktober 2011

Lantpaté - den perfekta fredagsmaten


Det var dags för paté igen. Äldste sonen har vid flera tillfällen frågat när vi ska äta denna rätt som står främst bland hans favoriträtter. Nu är säsongen helt rätt för denna typ av mat, och faktum är att hans påminnelse kom som en skänk från ovan. Jag och min man hade redan utbytt åsikter om att vi behöver få in nya rutiner för våra fredagar.

De av er som läst här ett tag vet att vi har en fredagsvana som vi med få undantag håller fast vid. Nu är det ju ändock så, för de flesta av oss, att fredagskvällen är den tyngsta av veckans kvällar. Man är minst sagt trött. Man är hungrig. Tanken vi fick är att försöka se till att underlätta för oss själva, genom att både planera och tillaga fredagarnas middagar i förväg. Det är helt enkelt väldigt skönt att bara kunna plocka fram något färdigt ur kylskåpet.

Det kanske inte låter så snabbt och enkelt för er, när jag beskriver hur jag tillagar paté. I ärlighetens namn så ska jag erkänna att jag lät det ta sin tid. Jag syftar på när jag i godan ro lagade till denna lantpaté, i torsdags kväll. Arbetet förlöpte stillsamt och njutningsfullt. Jag hackade, fräste, mixade och vispade. Dofterna steg i köket. Faktum är att det räcker med att jag plockar fram min fina patéform, för att jag ska bli på oerhört gott humör.

Enda smolket i bägaren var att jag inte hade haft möjlighet att införskaffa riktigt bacon. Jag tittade faktiskt på pancettan i charken på vår lokala ICA-butik, som ett tänkbart alternativ men - tro det eller ej - den var alldeles för mager. Därför fick det bli vanligt bacon denna gång. Jag får helt enkelt ta och köpa mig ett litet lager med finbacon för patébruk, och förvara i frysen, när behovet dyker upp.

När jag sent i torsdags kväll ställde ut patéformen på altanbordet, för att den skulle få stå och svalna över natten, kände jag mig så där fånigt nöjd med mig själv som jag nog egentligen bara gör när jag vet att jag är steget före. Jag kände mig bara aningen mer nöjd när vi skar upp patén på fredagskvällen, och dukade fram dess tillbehör.

Vilka är då dessa tillbehör? För oss handlar det alltid om syltlök, cornichoner, nybakade surdegsbaguetter, smör i stora lass samt någon variant av cumberlandsås, nästan alltid hemlagad. Jag prövade en ny sorts sås denna gång, som fick puttra på spisen medan jag ägnade mig åt att hantera de ingredienser som krävs för att en paté i mitt tycke ska bli riktigt lyckad. Receptet på såsen kommer senare i veckan.

Säga vad man vill, men att sätta en deg på kalljäsning, baka ut och baka av några baguetter, och därefter skära upp redan färdig paté - det är i mitt tycke något av det enklaste i middagsväg jag kan komma på, en fredagskvälll i slutet av oktober.

Lantpaté - andra versionen
150 gram bacon
100 gram färska trattkantareller, mycket finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
smör till stekning
0,5 dl Eau-de-Vie
1 ägg
2 msk vetemjöl
1 dl crème fraishe
0,5 dl finhackad bladpersilja
450 gram kycklinglever, putsad
300 gram finmalen fläskfärs
300 gram färskt sidfläsk, mycket fint tärnat
2 tsk salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Stek trattkantarellerna i smör i en stekpanna, och lägg dem åt sidan.
3. Fräs schalottenlök och vitlök i generöst med smör. Tillsätt Eau-de-Vie, och låt det koka in nästan helt.
4. Putsa kycklinglevern. Mixa den i en mixerkanna tillsammans med ägge, vetemjöl, crème fraishe, bladpersilja och lökfräset.
5. Blanda fläskfärsen med det finhackade sidfläsket i en rymlig bunke. Krydda med saltet, och med svartpeppar efter smak.
6. Tillsätt de stekta trattkantarellerna och kycklingleverblandningen, och blanda därefter alltsamman med hjälp av elvisp på lägsta effekt.
7. Klä en patéform eller annan avlång form med baconskivorna. Häll ned patésmeten, drag sedan försiktigt med en gaffel genom smeten för att komma åt eventuella luftbubblor.
8. Vik över baconet, och lägg på locket på patéformen, eller täck ugnsformen med alufolie.
9. Ställ formen i vattenbad i nedre delen av ugnen, och tillaga i 1 timma och 15 min.
10. Låt patén svalna, och tag sedan upp den ur formen. Linda in den i plastfolie, och förvara i kylskåp; minst ett dygn, men gärna två. Den är ärligt talat godast efter två dygns mognad.

8 kommentarer:

 1. ”0,5 gram Eau-de-Vie”
  Det är till att vara snål med starkvarorna. ;)

  SvaraRadera
 2. Paté eller pastej är perfekta fredagsmyset, såå gott!

  SvaraRadera
 3. Att skiva några färska champinjoner är ett tillbehör som jag själv brukar ha till paté.

  SvaraRadera
 4. Du skriver verkligen om paté så att till och med jag blir sugen, trots att jag sååå många gånger konstaterat att jag tyvärr, tyvärr inte gillar lever i någon form.
  Minns när jag som treåring blev serverad mammas kärleksfullt tillagade kycklinglever. Det var INTE gott och denna smak har jag inte växt ifrån. Får helt enkelt lov att hitta ett patérecept utan, eller med mycket lite lever...
  Tänker fröken Dill

  SvaraRadera
 5. Anders: Jo, det var aningen snålt tilltaget. Skyller på att jag korrläste inlägget ackompanjerad av en fyrhövdad barnkör.

  Matarkivet: Helt perfekt!

  Stefan: Låter gott, värt att prövas!

  Fröken Dill: Jag har för mig att min allra första paté här på bloggen var löeverfri, den jag lagade inspirerad av Anna Billings fantastiska havtornscumberlandssås. Jag är nästan säker på det!

  SvaraRadera
 6. Tack för patéreceptet och en superbra blogg. Om man inte har så fin form som du så undrar jag om din form är 1,5 liter eller är den mindre? Vill passa på att bidra med ett tillbehör som jag tycker är kanon.
  Eva
  Ps. Om du vill kan det vara ett bidrag till din adventskalender

  Syltade trattkantareller
  5 liter färska trattkantareller
  2 ½ dl ättikssprit 12%
  Ca 1 liter vatten
  1 kg socker
  Några hela nejlikor

  Låt svampen puttra i sin egen vätska i 10 minuter. Mät av resten av vätskan och fyll upp med vatten så det blir 1 liter. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra i 2 timmar. Se till att det inte kokar torrt. Häll upp på rena burkar. Det håller sig många år tack vare det myckna sockret.

  SvaraRadera
 7. Gud så gott. Här blir jag inspirerad, som vanligt - tack!

  SvaraRadera
 8. Eva: Min patéform rymmer 1,5 liter - som en vanlig brödform, med andra ord.
  Tack för svampreceptet! Jag är tyvärr ingen svampplockare, men jag kanske får ta och köpa mig lite bara för att pröva detta! Det låter väldigt gott.

  kajsa: Tack ska du ha! Vi åt paté i dagarna tre :-).

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...