tisdag 14 juli 2009

Syrliga smakkamrater:
limeglass ripplad med
björnbärscoulis
(och ett oväntat dryckestips)


Denna glass är den första jag lagat på länge. Under flera veckors tid var det för varmt för att göra glass. Det låter inte riktigt klokt att skriva så. Det är ju när solen gassar, och värmen stiger till sydeuropeiska nivåer som man verkligen vill njuta av hemlagad glass i skuggan. Tyvärr orkar glassmaskinen inte frysa glassen effektivt om den omgivande luftens temperatur är för varm. den senaste tiden har det tråkigt nog inte precis varit den typen av glassväder, om man med sådant väder menar solsken och värme.
Men - i min värld är det alltid glassväder; det handlar bara om att anpassa smaksättningarna efter säsongen. Nu befinner vi oss på landet, där vi visserligen har ett kök som är välutrustat, men det händer ändå titt som tätt att jag upptäcker att jag saknar något redskap hemifrån. Nu, när jag skulle laga till glassmet, insåg jag att jag inte hade någon skål som jag vågade ställa över ett vattenbad. Därför fick jag i stället försiktigt sjuda glassmeten i en kastrull, under strikt övervakning och flitig omrörning.
Just den här smakkombinationen har jag velat göra ända sedan jag gjorde citronglass ripplad med halloncoulis. Lime och björnbär är mycket goda smakkamrater, och jag kände mig därför övertygad om att detta skulle bli en riktigt god och läskande glass.

Limeglass ripplad med
björnbärscoulis

4 dl grädde
3 dl gammaldags mjölk
1 dl råsocker
6 äggulor
skal av 2 limefrukter
saft av 3 limefrukter

Börja med att skala två av limefrukterna. Försök att få med så lite av det vita under skalet som möjligt, annars kan det bli beskt. Koka upp grädden och mjölken tillsammans med limeskalen. Vispa under tiden äggulorna och sockret riktigt pösigt. Vispa sedan ned saften från tre lime frukter i äggvispet. Detta visp blandas sedan med gräddmjölken.
Sjud över vattenbad, eller försiktigt i kastrull, under omrörning, tills krämen sväller något. Av någon anledning som jag inte kan förklara sväller inte glassmet med syrliga smaksättningar såsom citron eller lime lika bra som naturell glasskräm. Med andra ord borde jag kanske nästa gång pröva att smaksätta först efter att glassmeten sjudits?

Björnbärscoulis
250 gram frysta björnbär
3/4 dl råsocker

Koka upp björnbär och råsocker, och låt dem puttra på låg värme i cirka en halvtimma, tills du har en sorts lös sylt. Pressa sedan denna sylt genom en fintrådig sil, men hjälp av en sked eller en liten slev. Låt sedan den coulis som blir resultatet av dina anstängningar svalna, och förvara den i kylskåp.

Kör glassmeten i glassmaskinen. Kyl under tiden ned en lämplig form eller låda i frysen. Grunda i botten på lådan med att ringla ned några matskedar björnbärscoulis. Stjälp sedan ned den färdiga glassen i lådan, och ringla återstoden av björnbärscoulin över. Frys i åtminstone en timma.

Jag råkade för övrigt göra lite för mycket björnbärscoulis. Mängderna har givetvis korrigerats i receptet ovan, men detta trevliga misstag föranledde oss att blanda till var sin riktigt god drink:
Fyll halva glasen med is.
5 cl vodka (Russian Standard)
2 msk björnbärscoulis
2 msk sockerlag
Rör om. Tillsätt sedan 2 limeklyftor. Fyll därefter upp med sodavatten.
Sockerlag fixar du enkelt genom att hetta upp lika delar vatten och socker och röra tills sockret lösts upp. Låt sedan lösningen svalna, och häll över den i en burk eller flaska. Förvara i kylskåp.
Den som inte har björnbärscoulis kan kanske pröva med koncentrerad björnbärssaft av god kvalitet? Uteslut i så fall givetvis sockerlagen.

10 kommentarer:

  1. Åh sånt härligt recept! Dryckes tipset verkar riktigt bra det med!:)

    SvaraRadera
  2. Hej! Dina glassrecept ser alltid så otroligt smaskiga ut!!
    En liten fråga varför måste man sjuda glasskrämen?
    Hälsninga
    Wiveca

    SvaraRadera
  3. Mmmm, så gott det låter! Om man inte har någon glassmaskin, kan man ändå göra denna glass?

    SvaraRadera
  4. Angående omgivande temperatur kom jag att tänka på en man i bekantskapskretsen som tänkte att en glassmaskin är ju faktiskt bara en matberedare med kylelement. Så om man sätter matberedaren i frysen slipper man köpa glassmaskin.
    Vad denna KTH-doktorand däremot inte tänkte på var att matberedaren ger ifrån sig värme när den går, resultatet blev ingen glass och en rätt uppvärmd frys.

    SvaraRadera
  5. Emilies Skafferi: det var en väldigt god glass...

    Wiveca: Tack, det var en fin komplimang! Man måste absolut inte sjuda glassmeten. Men - det blitr en betydliogt godare och krämigare glass om man tar sig det besväret. När glassmeten sjuder tjocknar den, och när den sedan svalnat och helst fåt stå ovh svälla i kylskåp över natten sväller den än mer. Detta blir sedan helt enkelt til en krämig, mjuk och ölen glass, utan sådana där otrebvliga iskristaller som det kan bli när man lagar hemgjord glass.

    Anette: Många lagar glass utan glassmaskin, men jag har personligen inte goda erfarenheter av det. Jag skulle i så fall hellre rekommendera att man lagar parfait.

    Anna: Det där låter ju i och för sig kreativt...men bekräftar vissa fördomar om tekniker ;)!

    SvaraRadera
  6. Låter fantastiskt gott! Jag lagade din "vit-choklad-med-blåbärscoulis-glass" i helgen, supergott!

    SvaraRadera
  7. jag kommer köpa en glassmaskin tack vare dig!

    SvaraRadera
  8. Annica: Gud vad glad jag blir Att du lagade "min" glass, och att den dessutom föll er i smaken! tack för påminnelsen förresten, vi har mängder med blåbär på landet.

    Lisa: Ljuv musik i mina öron! Alla borde ha en glassmaskin.
    Jag borde ha dokumenterat hur många personer jag påverkat/dragit ned i hemlagad glass-missbruk, och slänga fram dem/er som argument till varför Philips borde sponsra mig med en ny glassmaskin...för min trotjänare mår inte riktigt bra; den börjar bli lite sliten :(
    :(

    SvaraRadera
  9. Så himla god sommarglass, man blir tokigt sugen på att pröva göra den! :)

    SvaraRadera
  10. Sandra: Tack! Pröva, vet jag!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...