onsdag 15 juli 2009

Till stuvningens lov


I bland kan jag slås goda av hur vissa enkla, nästintill självklara tillbehör faktiskt är. En sådan upplevelse hade jag för några kvällar sedan, när vi åt rökt lax, dillstuvad potatis och vår egen hemodlade sallat. Dillstuvad potatis är i grund och botten ett ganska så omodernt tillbehör, men det är så otroligt gott när stuvningen är vällagad. Det är faktiskt en konst att kunna laga till en riktigt bra béchamel, den saken är säker.
Stuvade grönsaker och rotfrukter är en del av vårt matarv, men en del av husmanskosten som inte alltid ter sig så elegant och som kanske ofta avfärdas som otidsenlig. Själv är jag uppvuxen med stuvade ärter och morötter som det självklara tillbehöret till den ugnsbakjade falukorven med kokt potatis. På samma vis var stuvad blomkål, eller ännu hellre stuvad vitkål, ett mycket vanligt förekommende tillbehör till köttbullar eller pannbiff. Och vad vore panerade, stekta torskfiléer utan stuvad spenat?

Dillstuvad potatis är egentligen det självklara tillbehöret till isterband, något jag för övrigt går och längtar efter. Det är nog vanligare att äta potatisen till gravad lax är till rökt lax, men jag tycker det fungerar lika bra till båda.

Dillstuvad potatis
600 gram nykokt potatis, skivad
2 msk smör
2,5 msk vetemjöl
4 dl gammaldags mjölk
0,5 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
4 msk finhackad dill

Smält smöret på låg värme. Tillsätt mjölet under omrörning. Vispa ned mjölken och grädden så att mjölblandningen löser sig. Koka upp under omrörning. Låt såsen småkoka på svag värme ett par minuter. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Rör ned dillen, och blanda sedan försiktigt ned de skivade potatisarna i stuvningen.
Ät och njut.

8 kommentarer:

 1. Roligt att se någon skriva sallat iställt för sallad när det handlar om sallat =)

  Själv åt jag stuvade makaroner och stekt falukorv häromdagen! Kanongott! Jag kokar bechamel och stuvar dom kokade makaronerna med, gillar det bättre än att koka makaroner i mjölk tills stuvning uppstår.

  SvaraRadera
 2. Niclas: Båda orden behövs ju för att man ska kunna uttrycka sig begripligt, åtminstone i skrift...

  Stuvade makaroner är supergott, men jag vill till skillnad från dig koka mina i mjölk - men det ska vara gammaldags mjölk, och så ska de rundas av med att man rör i en liten skvätt grädde på slutet :). Vitpeppar och muskot gör makaronerna fulländade!

  SvaraRadera
 3. Ä lite skeptisk mot stuvningar, men svampstuvning är ju jättegott och när min kompis bjöd på just rökt lax och dillstuvad potatis häromåret smakade det faktiskt himmelskt.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Häromdagen åt jag gravlax med sås och dillstuvad potatis till lunch på Klostergatan i Lund. Satt och suckade över hur något så enkelt kan vara så gott!

  SvaraRadera
 5. Det lät väldigt gott med dillstuvad potatis må jag säga :)

  SvaraRadera
 6. dillstuvad potatis är verkligen sommar för mig! Tack för att du påminde mig om denna fantastiskt goda rätt. Hoppas du har en bra sommar!

  SvaraRadera
 7. Jag älskar dillstuvad potatis och stuvade makaroner . Stuvningarna har aldrig varit borta om du frågar mig . Min yngste älskar stuvade morötter tex . Typ I höst så måste vi kaffa ihop !

  SvaraRadera
 8. Fröken Dill: Man är ju inte sämre än att man kan ändra sig ;)! Svampstuvning....*snålvattnet rinner* är ju aldrig fel.

  Anna B: Gravlax....det var alldeles för längesedan!

  Sandra: Det är gott!

  Katarina: Önskar dig detsamma!

  Lyxpiraya: God stuvning är kärlek. Klart vi ska kaffa ihop i höst! Det är hög tid för det nu ;).

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...