fredag 5 juni 2009

Smak av sommar:
citronglass ripplad med halloncoulis


De två senaste gångerna jag lagat glass har smakerna varit besläktade. Tjinuskiglass och ljus muscovadoglass med karamelliserade valnötter ligger smakmässigt i samma sfär, åtminsone enligt min gom. Kanske var det just på grund av att regnet öst ned, vinden har tjutit runt knuten och temperaturen legat på fasansfulla 6+, som jag kände att det var hög tid för sommarsmaker.

Citron och hallon passar så bra ihop - det är ingen nyhet. Denna smakkombination återkommer jag ofta till. Citronglass prövade jag när min glassmaskin var ung och fräsch. Den glassen blev inte helt lyckad. Nu har jag lärt mig fler tekniker, och vågar mig på ett nytt försök.
Att laga coulis har blivit en självklarhet. Det kan låta märkvärdigt och verka omständigt, men tro mig - det är värt besväret. Det blir så mycket godare när man slipper kärnor och skal.
Att rippla glassen med en bärcoulis är gott, och vackert. Det är dessutom, i mitt tycke, ett betydligt trevligare sätt att kombinera smakerna än att ringla en bärsås över.

Det här blev en superb citronglass, med mycket smak. Det är ändå ett litet stressmoment att blanda ned den ganska stora mängden citronsaft i den varma ägg- och mjölkblandningen. Jag fasar för att alltsamman plötsligt skulle skära sig. Nu händer inte detta, tack och lov - så vitt jag förstår på grund av fettet i mejeriprodukterna och äggulorna?
Jag reagerade över att glaskrämen inte svällde upp i vattenbadet så som kräm brukar göra. När jag vispade igenom den i kylskåpet efter att den fått stå över natten, var krämen emellertid precis lika fast och fin som jag är van vid. Jag har ingen aning om vad detta kan bero på, men det kan vara bra att veta för den som eventuellt vill pröva receptet. Den stora mängden socker tycker jag krävs för att balansera syran.

Citronglass ripplad med halloncoulis
Glasskräm
4 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
6 äggulor
2 dl råsocker
strimlat skal av en citron
4/5 dl citronsaft (en stor, saftig citron)

Koka upp grädde och gammaldags mjölk tillsammans med de strimlade citronskalen. Vispa äggulorna och sockret pösigt. Blanda sedan ned gräddmjölken i äggvispet under omrörning. Vispa i citronsaften.
Ställ bunken över vattenbad, och sjud glasskrämen under omrörning tills den börjar tjockna. Kyl ned den, och låt den sedan stå i kylskåpet och svälla över natten.

Halloncoulis
250 gram hallon
0,5 dl råsocker

Koka ihop hallon och socker till en lös sylt. Passera den genom en finmaskig sil ned i en skål, så att alla kärnor avskiljs. Låt coulin svalna. Kyl ned den i kylskåp, och därefter gärna även en stund i frysen.
Kör glasskrömen i glassmaskinen i uppemot 45 minuter. Kyl under tiden ned en form eller låda i frysen. Fördela glassen i formen, och rippla över den iskalla coulin; dra en sked eller slickepott några vändor genom glassen.
Frys sedan ned glassen till önskad konsistens.

14 kommentarer:

 1. Du är sannerligen drottningen av glass. Måste måste prova detta någon gång!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Gu'vagott det där verkar! Står och diskar efter en fest och hade gett MYCKET för en bit av den glassen NU!

  SvaraRadera
 4. Pytte: Vilken fantastisk titel! Glassenn var sagolik. MIn man rankar den nästan lika högt som min hasselnötsglass, som anars är hans absoluta favorit.

  Anna B: Det hade du verkligen förtjänat. HOppas festen blev riktigt lyckad!

  SvaraRadera
 5. Mmmmmums, god hemlagad glass!!!!

  Jag har också ätit god glass i helgen. Underligt nog syrrans bröllopstårta som legat nästan ett år i frysen. Mystiskt, den borde varit vidrig, men smakade toppen. Kombinantionen pistage, citron och punsch med maränger är inte alls dum.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 6. Kom igen Annika! Du kan inte posta saker som det har...

  Ytterligare koksmaskiner ar inte direkt vad jag, eller bankbalansen, behover men det har ser sa gott ut att jag nastan ringde up Nisbets pa en gang for att skaffa en glassmaskin. ;)

  De har smakerna tillsammans pa en varm sommarkvall - det kan inte bli mycket battre..

  Nu maste vi bara komma overens om hur mycket du far fresta mig med dina recept! :)

  // Mike

  SvaraRadera
 7. Du är grym på glarre! Kanske dags att göra det till en kommersiell framgång - liten exklusiv glassfabrik?

  SvaraRadera
 8. men gud! ser ju helt underbart ut!! Att du inte startar ett glass-kaffe?? Funkar det utan glassmaskin? Tack för inspirerande blogg!!

  SvaraRadera
 9. läste inlägget innan då jag publicerat mitt. Du har i alla fall 2 besökare att räkna med! Och säkert många, många fler.... :)

  SvaraRadera
 10. Dina härliga och frestande glassrecept har fått mig att starkt överväga att det är dags att skaffa en glassmaskin. Kan du rekomendera någon som är bra?
  Om man får ha önskemål ska den vara lätt att rengöra och inte alltför klumpig..

  SvaraRadera
 11. Fröken Dill: Det låter ju inte riktigt klokt - att glass kan smaka bra efter så lång tid. Vilka härliga smakkombinationer, dessutom!

  Mike: Låter som att jag lyckas med min uppsåt - att predika den hemgjorda glassens evangelium ;).
  Klart du ska skaffa sig en glassmaskin! det är definitivt inte en onödig köksmaskin , snarare är den en av de bättre köksmaskinerna jag ägt. Jag använder den kika ofta som jag använder elvispen. fast, jag är nog inte riktigt repredentativ...

  Silver: Glassfabrikör A Ingemarsson - det hade varit en trevlig titel!

  Mera Mat Mamma: Tackar! jag brinner för hemgjord glass, både för att det är så gott, och för att jag inte gillar alla onstigheter som finns i köpeglass.

  Rebecca: Självklart ska du köpa glassmaskin! Jag använder en motsvarighet till den Philips-modell som i nuläget heter HR2304. Den är lätt att använda och lätt att diska. jag har inte erfarenhet av någon annan modell, men jag gillar denna därför att den är så okomplicerad.

  SvaraRadera
 12. Jomenvisst, en glassmaskin skulle sitta valdigt fint.

  Mitt storsta problem ar att jag bara har ett 'frysfack' sa jag kan inte ga for en av de billigare maskinerna dar man fryser skalen innan man borjar. Jag skulle inte kunna fa in skalen i frysfacket ens med basta vilja och en jakla massa glidmedel :(

  Sa det lar bli nagot som den har istallet: Glassmaskin

  Den kommer in strax under SEK3000 inklusive moms... ;)

  SvaraRadera
 13. Mike: Min maskin ha ju bara en liten frysklamp, som lätt ryms i ett frysfack. Men, sedan gäller det så klart att kunna frysa själva glassen...
  En sådan maskin som den du länkar till hade jag gärna haft. Kanske i framtiden - med tanke på hur mycket glass jag lagar. Synd att det inte går att motivera ett inköp med att man tjänar in pengarna - det är ju inte gratis med hemlagagad glass, om man har choklad eller bär på ingredienslistan :(.

  SvaraRadera
 14. Detta måste jag testa, hallon är ju kanon gott.
  Testa denna om du hinner någon gång.
  http://sybariterna.blogspot.com/2009/06/hallon-hibiskussorbet.html

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...