onsdag 22 juli 2009

Comfort food mellan regnskurarna -
kycklinglasagne


Sommarmat längtar jag inte alls efter just nu. Härom kvällen vankades det till och med köttbullar i tomatsås och rödvin till det - trots att vi ju egentligen befinner oss mitt i vad som borde vara högsommarvärme. Jo, jag vet - det här är svensk sommar - men ingen kan komma och säga att det är roligt med den här typen av ostadigt regnväder.
På jakt efter ingredienser till comfort food (eller ska jag kanske vara lite ordentlig och skriva tröstmat) inventerade jag i dag med gott resultat såväl kyl, frys som skafferi. Jag insåg att det fanns allt som behövdes för att laga till en helt ny rätt som vi aldrig tidigare smakat, men som ändå bar alla kännetecken på vad som är Annika-mat. Jag lagade till en god pastasås med kyckling, och använde den som bas i en lasagne. Hur enkelt som helst. Nej, i ärlighetens namn inte enkelt som i snabbt och enkelt, men enkelt lika fullt. Allt gick att förbereda långt innan middagen skulle serveras, och en lasagne mår faktiskt bäst av att få stå monterad och svälla en stund innan den skjutsas in i ugnen. Det är denna lasagne ett bra bevis på.
Den avnjöts med det näst sista fånget av vår god sallat. Sniglarna har tyvärr gått mycket hårt åt trädgårdslandet sedan vädret övergick från medelhavsvärme till regnigt och ostadigt.

Kycklinglasagne
Kyckling-tomat-paprikasås
700 gram kycklingfilé, fint tärnade
olivolja
3 vita paprikor, tärnade
4 vitlöksklyftor, finhackade
6 kvistar timjan
2 dl vitt vin
2 burkar Mutti krossade tomater
salt, råsocker och svartpeppar
2 dl finhackad bladpersilja

Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs paprika och vitlök med timjankvistarna. Häll över vitt vi, och låt småputtra några minuter. Häll sedan över tomatkonserverna. Krydda med salt, råsocker och svartpeppar och låt såsen koka ihop på låg värme i uppemot 30 minuter. Tillsätt sedan den tärnade kycklingfiléerna, och låt alltsamman småkoka i ytterligare tio minuter. Blanda avslutningsvis i bladpersiljan.

Béchamel
50 gram smör
5 msk vetemjöl
8 dl gammaldags mjölk
salt och vitpeppar
2 dl riven ost

Smält smöret. Vispa i mjölet. Späd med mjölken lite i taget, och vispa noga så att mjölblandningen löses upp ordentligt. Koka upp såsen under omrörning. Krydda med salt och vitpeppar, och rör ned osten så att den smälter.

Montering
smör till formen
14 lasagneplattor
2 dl finriven parmesanost

Smörj en ugnsfast form med smör, och brunda med béchamelsås. Varva sedan lasagne plattorna med kycklingtomatsåsen och béchamel. Avsluta med ett lager lasagneplattor, sås samt parmesanost. Låt sedan gärna lasgnen stå och svälla i en halvtimma innan den slutligen tillagas på 200 grader i cirka 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Terre Laviche Frascati Superiore (nr 12462) skymtar i glaset.

4 kommentarer:

  1. Kände exakt likadant igår! Vi har ätit mat för värmeböljor i flera veckor, så nu längtar vi efter lite mer ombonade rätter. I mitt land är det kålmasken som härjar, så där gäller det att hinna först. Återkommer snarast i ärendet ;-)

    SvaraRadera
  2. Anna: Det känns lite avigt på något konstigt vis, men maten måste ju anpassas efter utomhustemperaturen...jag vill inte sitta och huttra när jag äter! Då får det hellre bli lite fel sommarmat, en kylig kväll i juli.

    SvaraRadera
  3. Kyckling och paprika, vilken perfekt kombo! Jag skulle haft lite chili i också. Mild kyckling med lite hetta till, mums.

    Tycker fröken Dill som längtar efter värmen, men roar sig rätt bra ändå

    SvaraRadera
  4. Ha ha, kolla min rubrik på inlägg från tidigare idag - vi tänker lika... Tröstande pasta ska det i alla fall vara, krämig eller i lasagneform!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...