fredag 10 juli 2009

Mer än bara rester:
bondomelett i stekpannan


På temat mat som är väldigt god, men inte så snygg, återfinns givetvis bondomeletten. Om man har njutit av potatis med feta och ruccola den ena dagen, och det blivit potatisar över, kan dessa någon dag senare fördel användas i en sådan anrättning. Givetvis fungerar detta precis lika bra med sardell-vitlöks-spenatpotatis, eller bara med helt vanlig kokt potatis.
Jag är annars lite överkänslig när det kommer till potatisrester. Smakar potatisarna det minsta lilla av kylskåp fungerar de inte till något annat än att tärnas fint och stekas i mängder med smör. Just dessa kokta potatisar hade ju fått smak från både olivolja, citronskal och riven vitlök - förutom då fetan och ruccolan. Kanske var det detta som räddade dem från att reduceras till endast uppstekt potatis?

Bondomelett - snabblunch för två hungriga vuxna
4 ägg
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
ett gäng skivade potatisar
några skivor rökt skinkinnanlår, om man så vill
smör
mer ruccola till serveringen

Vispa ihop ägg och mjölk; krydda med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna. Fräs potatisarna någon minut. Tillsätt finskuret skinkinnanlår, eller något annat gott som du hittar i kylskåpet. Häll sedan över omelettsmeten. Lägg på ett lock, sänk värmen och vänta
Det här är det svåra momentet, om man i likhet med mig egentligen är ganska usel på att laga omelett. Nu är ju detta inte någon regelrätt omelett, utan snarare någon sorts pimpad äggröra.
I varje fall: man kan behöva röra runt, eller kanske snarare mjukt fösa omkring lite försiktigt i stekpannan, så att all äggsmet stannar. Hur krämig man vill sedan vill ha sin omelett är ju, som så mycket annat, en smaksak.
Vi serverade vår omelet med lite extra nymald svartpeppar uppepå, och en grabbnäve ruccola. Tyvärr inte vår egenodlade - den har vi ätit upp.

5 kommentarer:

 1. Vadå? Kan ruccola ta slut? Det var ett okänt koncept. Hos oss sprider den sig värre än maskrosor.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Omelett är alltid toppengott. Är just nu hos mina föräldrar och mamma håller på att göra fransk omelett med svampstuvning på de första kantarellerna. Mums!
  Hälsningar från fröekn Dill i Kalmar

  SvaraRadera
 4. Anna: Jodå, det kan den :(. Vi kom ut till landet precis när den höll på att gå i blom,och fick bara ihop till ett par måltider. Blommande ruccola är precis som blommande basilika - för bitter i smaken. Men, vi inböntar den nya skörden som är på g i landet!

  Fröken Dill: Låter ljuvligt med kantarelstuvning! Hoppas du har det skönt hos dina föräldrar.

  SvaraRadera
 5. Bondomelette är riktigt gott. Omeletter överhuvudtaget med lite smått och gott i är ju perfekta luncher såhär i semestertider (och annars också för den delen).

  Imponeras förövrigt över din flitighet mitt i sommaren. ;-)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...