onsdag 8 juli 2009

Yoghurtsås med paprikapuré,
vitlök och honung
(och lite åsikter därtill)

Vi har nog alla råkat ut för riktiga bottennapp när det kommer till kalla såser. Sommaren är väl generellt inte direkt någon kulinarisk högsäsong. Det är inte enbart en fördom att många män(niskor,) som under resten av året skyr köket och matlagning, på somrarna försöker briljera som köksmästare vid alltför dyra monster till grillar.
Brännskadade, torra fläskfiléer med färdigköpt bearnaisesås gör i varje fall inte mig glad. Bevara oss från tzatziki med för mycket vitlök i; vitlök, som dessutom pressats till beska med vitlökspress. Det går inte hem hos mig. Inte heller läskiga såser baserade på gräddfil och dipmixer, eller alla dessa såser som många envisas med att göra på lätt-crème fraische, vilket tydligen är Guds gåva till mänskligheten.
Efter denna bitska svada vågar jag mig, trots allt, på att tipsa om en av våra favoritsåser. Den är smakrik, men absolut inte stark, och den passar särskilt bra att servera till shish kebaber.

Yoghurtsås med paprikapuré, vitlök och honung
3 dl mezeyoghurt
1 liten vitlöksklyfta, riven
4 msk LaRocs milda paprikapuré
1 tsk hinung
flingsalt efter smak

Blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt. Lår såsen stå och mogna i kylskåpet i någon timma innan den skall serveras.
Det blir inte mycket enklare än så här.

4 kommentarer:

  1. Det där låter gott, själv rör jag ofta ihop smulad fetaost med lite riven vitlök och en klick turkisk yoghurt eller creme fraiche. Lite nymald svartpeppar och kanske en gnutta salt så är det färdigt. Enkelt men gott till det mesta man kan grilla :-)

    SvaraRadera
  2. Veronica: Det låter jättegott! Ska definitivt komma det, och pröva!

    SvaraRadera
  3. Låter gott men ser ut som skit.
    Man äter även med ögonen, och eftersom det verkar som du är bevandrad i matvärlden, så är mitt tips att frångå paprikapulver, (vilket gör att det ser ut som rutten chokladpudding, eller dia*e om man så vill).
    Byt gärna ut din hinung till flytande honung vilket ger en annan färg. strunta i paprikapulvret som enligt mig inte ger någon smak.

    SvaraRadera
  4. dET ÄR INTE PAPRIKAPULVER I, UTAN PAPRIKAPURE´MYCKET GODARE!!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...