torsdag 9 juli 2009

Grillad kalventrecôte med bladpersilje-och vitlökssmör samt sardell-olivolje-vitlöksslungad potatis med spenat


Det är mycket sardeller just nu. Både i detta inläggs goda potatis- och spenatsallad, i fattigmansparmesanen vi åt till tonfiskpastan och dessutom - inte minst - på Taffel.
I vintras återupptäckte vi en gammal vän från förr, den sardell- och rödlöksbakade potatisen. Dess somriga motsvarighet måste fortsättningsvis bli den sallad jag slängde ihop till de kalventrecôter min man grillade i onsdags kväll. Jag repade av några av de sista spenatbladen i landet. Den nya spenaten behöver en vecka, eller två, för att kunna skördas - lite beroende på väderleken.
Salladen i fråga var så enkel att jag faktiskt inte förstår att vi inte lagat den tidigare. Min första tanke var att låta sardeller och riven vitlök svettas i olivolja på svag värme, och sedan helt hastigt fräsa på spenaten. Det är en idé jag sparar till ett annat tillfälle. Nu blev deti stället nykokt färskpotatis som slungades med olivolja, sardeller och riven vitlök till sammans med spenaten. Hur gott som helst. Passar till nästan vad som helst, dessutom. Grillad lax, grillad kyckling - eller varför inte lägga till solmogna tomater och lite pressad citron? Det gör jag säkerligen nästa gång.

Sallad på färskpotatis och spenat med sardell- och vitlöksolja
500 gram nykokt färskpotatis
3 msk smakrik olivolja
5 sardellfiléer, finhackade
1 stor vitlöksklyfta, finriven
100 gram färsk spenat (sköljd och välslungad)
flingsalt, efter smak

Blanda olivoljan med sardellhacket och vitlöksrivet. Häll i en rymlig skål. Stjälp över potatisarna (de skall ha ångat av ordentligt) och skaka runt dem i oljan. Pytsa sedan över spenaten, och skaka runt alltsamman på nytt. Smaka av med flingsalt.

Smör som smaksatts med bladpersilja och riven vitlök, som långsamt smälter på en fin köttbit - det var en mycket god middag. Jag undrar verkligen vem som köper de där läskiga rullarna med smaksatt smör som finns i mataffärerna, när det är så enkelt att göra sitt eget?

Bladpersilje- och vitlökssmör
100 gram normalsaltat, rumsvarmt smör
drygt 1 dl hårt packad bladpersilja, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finriven
cirka 0,25 tsk flingsalt

Blanda alla ingredienser, och servera smöret rumstempererat till grillat kött eller fisk.
Eller använd det som smörgåspålägg, vet jag. Det är så otroligt gott och smakrikt.

11 kommentarer:

 1. Gudsågott! Hade du bott granne med mig hade jag rusat över på studs med besticken i högsta hugg och servetten under hakan!

  SvaraRadera
 2. Jag instämmer med Anna. Och så vill jag säga att du ser makalöst bra ut på ditt nya kort. Världens snyggaste 4-barnmamma kanske =).

  SvaraRadera
 3. Oj Vad Gott. jag dreglar lite lätt just nu.

  och ang. den färdigrullade smörblandningen så tror jag att det är den ovane som inhandlar produkten. det är så lätt när man är inne i matlagning och van vid att tillaga det mesta från scratch att tänka att allt är så enkelt. som igår när jag försökte övertyga en vän att det verkligen är värt mödan att ugnsrosta vitlöksklyftorna till yoghurtsåsen. han tyckte det lät extremt omständigt. medan jag menar att det inte tar någon extra tid eftersom man inte ens behöver skala löken innan. och ugnsrostningen bara tar en kvart. han höll inte med mig.

  men man har olika vanor förstås. jag lämnar till exempel in min cykel till "cykel-kalle" när jag får punktering. det är nog ganska lätt att fixa själv om man förmår.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
 4. Så gott! Låter jättespännande med sardellerna till. Inspirerande!

  SvaraRadera
 5. Anna: Hade du varit min granne, hade varit inbjuden ;) (fjäskar lite!).

  Rebecca: Tack, det var en fantastiskt fin komplimang! Den värmer mer än du kan ana.

  Lisa: Du har helt rätt. Jag ställer kanske lite väl höga krav på min omgivning. Det handlar såklart om skilda intressen; det som jag tycker är lätt, är svårt för många andra.
  Att du lämnar in cykeln har jag full förståelse för. Vi måste värna om de yrkeskunniga, så att det inte slutar med att ala små cykel-Kalle får slå igen, för att alla ska fixa allt själv...

  ChezSofia: Pröva! det är gudagott!

  SvaraRadera
 6. Vilken lyxig och god mat detta såg ut att vara !

  SvaraRadera
 7. Sardeller kan verkligen lyfta en rätt, du har så rätt. Din potatis vill jag genast laga.

  SvaraRadera
 8. Åh, så gott!! Och bilden på dig är totalt smaching din lilla sötgurka :)

  SvaraRadera
 9. Emilies skafferi: Ja, det var en härlig måltid!

  Mimmis mat: Jag måste givetvis rekommendera alla att pröva!

  Lyxpiraya: Din smickrare där ;). Fats jag vet att du menar allvar med din fina komplimang. Nu får vi ta och se irl till hösten, när vi faktiskt lärt känna varandra!

  SvaraRadera
 10. Åh, du ör verkligen bra på smaker. Jag vill omedelbart laga potatis.

  SvaraRadera
 11. Lisa: Tack! Jag vill äta dessa potatisar mycket snart igen.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...