fredag 11 november 2011

Jag tog en genväg


När man känner sig fredagstrött redan på en onsdag, då vet man varthän resten av veckan barkar. Precis så var det för mig i onsdags, och det är inte utan att jag kände mig en smula förskräckt infört tanken att härda ut i ytterligare två dagar. Kanske är det chocken över att det varit så mulet och mörkt? Jag känner mig alls inte utvilad, trots att jag rimligen borde vara det. Jag arbetade endast en dag under föregående vecka, och var höstlovsledig resterande tid.

Hur trist denna brist på energi än må vara, så sporrade det mig åtminstone till att fundera ut en middag med en genväg. Jag kallar det fredagsmat, helt enkelt därför att det kvalar in i gruppen mat som är lite lagom krävande, den tröttaste kvällen i veckan. Visserligen tycker jag inte det är särskilt besvärligt att kalljäsa en deg (det vet ni, för det återkommer jag ständigt till), men det finns dagar då det är förbaskat bekvämt att bara plocka till sig något som någon annan bakat.

Just den här typen av stora, platta pitabröd, var det väldigt längesedan jag åt. De är otroligt goda i all enkelhet, och de har dessutom en föredömlig innehållsförteckning, bestående av mjöl, vatten, jäst, salt och socker. Inte konstigare än så. Laga till en enkel och snabb köttfärsröra, bred den på bröden, och låt dem tillbringa några korta minuter i ugnen. Smula därefter över fetaost och hackad bladpersilja, om du så önskar, och du har en såväl god som enkel måltid.

Bortsett från att bordsskicket hos vissa lämnade minst sagt en hel del att önska, så var hela familjen nöjd med måltiden. "När kan vi äta den här goda maten igen?", frågade yngste sonen. Ni förstår väl att mitt modershjärta klappade lite extra, efter den komplimangen?

Kryddig nötfärsröra på pitabröd, med feta och bladpersilja
1 stor gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, rivna
olivolja
600 gram nötfärs
salt, svartpeppar
2 msk torkad mynta
1 msk milt paprikapulver
0,5 tsk starkt paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 burk Mutti krossade tomater1 tsk rörsocker strö

2 msk trippelkoncentrerad tomatpuré
0,5 dl vatten
0,5 dl finhackad bladpersilja

2 paket stora, platta pitabröd

1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna, och fräs lök och vitlök mjuka, utan att de tar färg.
3. Tillsätt nötfärsen, och finfördela den i stekpannan med en gaffel, medan den bryns.
4. Strö över de torra kryddorna, och låt dem fräsa med färsen.
5. Tillsätt tomatkonserv, rörsocker, tomatpuré och vatten; blanda alltsamman väl i stekpannan.
6. Låt såsen puttra i fem-tio minuter på låg värme. Blanda till sist ned bladpersiljan.
7. Fördela såsen på sex-åtta pitabröd, och tillaga dem i ugnen i 2-3 minuter.
8. Servera med smulad fetaost och finhackad bladpersilja. Våra barn tyckte det var gott med gräddfil till.

7 kommentarer:

  1. Första bilden påminner mig om en turkisk pizza, pide, som jag åt för några år sedan med snarlika ingredienser. Riktigt gott!

    Och genvägar får man ta ibland, särskilt när de har så bra ingredienslista.

    SvaraRadera
  2. Vilken lysande idé om man är lite stressad eller inte orkar lägga ner för mycket energi på något att äta..en fredag till exempel..:-)

    SvaraRadera
  3. Pizza och fetaost - yes!
    Trötta fredagar med färdigmat, eller snabba lösningar är inte så dumt, men ibland har J och jag knappt hunnit ses i veckan och då brukar vi lägga lite mer tid på att laga mat tillsammans. Samtidigt som vi smakar på fredasvinet och äter några goda snacks såklart. Å vad jag älskar fredagar!

    SvaraRadera
  4. Klart man ska tillåta sig snabblösningar, det viktigaste är ju ändå vad livsmedlen innehåller - inte vem som gjort dem. Jag har inget emot halvfabrikat så länge de innehåller samma sak jag själv skulle haft i.

    Men är det inte lustigt att du upplever att du tar en genväg när du köper pitabrödet färdigt, men inte när du köper pastan till din ragu färdig? Det är ju ingen skillnad i vare sig svårighetsgrad eller tidsåtgång. Dvs det var ju lika mycket genväg båda gångerna, om jag fattat det rätt. Tror det där har lite med vilka saker man är van att göra själv, vad man upplever som att skära ett hörn.

    SvaraRadera
  5. Tove: Visst är det lustigt, hur man rationaliserar och köpslår med sitt eget halv- och helfabrikatssamvete? Periodvis gör vi ofta egen färsk pasta, men jag upplever väl att det i en vanlig mataffär är lättare att få tag på pasta av god kvalitet än bra bröd.
    Allting är relativt, de är det enda som är säkert.

    SvaraRadera
  6. Definitivt. Bröd måste vara det mest svårfunna livsmedelet i en affär trots alla mängder av sorter. Korvbröd till exempel...man skulle kunna tro att det var en svamporganism? På konsistensen menar jag.
    Vi har ett ekologiskt småskaligt bageri som granne så jag delegerar glatt det mesta vardagsbakandet dit.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...