I söndags stod det för en stund stilla i huvudet på både mig och in man, med avseende på vad vi skulle äta till middag. Delvis kan detta ursäktas med att vi dagen och kvällen innan förberett och serverat middag till sammanlagt sex vuxna och tio barn. Men, det är en annan historia.
Efter en stunds idétorka och lätt förvirring beslutade vi oss fr att kombinera två gamla favoriter, nämligen den här och den här, och helt enkelt para dem, för, två sådana skönheter bara måste ju få en ännu skönare avkomma?Vi tänkte uppenbarligen helt rätt, för resultatet blev helt klart godare än de båda rätterna för sig. Detta är en rätt som fungerar nästan året om, även fast smakerna väl egentligen är en aning somriga. Å andra sidan kan det behövas en dosa, eller snarare en fläkt, av riven vitlök som blandas och citronskal som blandas med fruktig olivolja, så här i sluttampen av en osedvanligt långdragen och pågsam vinter.
Just ruccola är ju också en sallat som fungerar året om. Jag har annars inget särskilt sug efter sallater vintertid. Om ni sitter och längtar efter sommar och lättare mat, så är detta definitivt värt att pröva.
Spagetti med grillad kyckling, citron,
vitlök, ruccola och balsamvinäger
Förberedelser: cirka 10 min
Tillagningstid cirka 45 min1 kyckling på 1,3 kilo
salt, svartpeppar och kinesisk soja
500 gram spagettiskalet från 1 citron
2 vitlöksklyftor
0,5 dl fruktig olivolja
3 msk balsamvinäger
1 liten påse ruccola (100 gr)
parmesan och svartpeppar till serveringenSätt ugnen på 200 grader. Klyf kycklingen i två halvor. Krydda dem på innersidorna med salt och vitpeppar, pensla dem på skinnsidorna med kinesisk soja, och krydda därefter också skinsidorna med salt och vitpeppar.
Tillaga kycklinhalvorna på galler, i nedre delen av ugnen, i omkring 30 minuter. Koka under tiden upp pastavaten, och blanda olja, balsamvinäger, virlök och citronskal till dressing. Skölj ruccolan; gärna i en salladsslunga.
Provstick kycklingen efter 25 miuter. När vätskan som tränger upp ur köttet är helt klar, är kycklingen färdig.
Lägg kycklinghalvorna på en skärbräda, för att svalna.
Koka spagettin. Riv och skär under tiden loss kyckligköttet från benen, och dela i mindre bitar.
Blanda nykokt spagetti med dressingen, kycklingbitarna och ruccola, så att ruccolan mjuknar av den varma spagetttin.
Ös utt alltsamman på ett stort serveringsfat, mal genast svartpeppar över, och servera med parmesan. Ett glas vitt vin smakar mycket bra till denna grymma kycklingrätt.
Ser så gott ut :-)
SvaraRaderaCupcakesfluffan: Tack! Det är verkligen lika gott som det (förhoppningsvis) ser ut!
SvaraRadera